Anmodan innebär inte att man har begått något brottsligt

Vid ett tillfälle på jobbet fick jag ett telefonsamtal från någon som jag hade skickat en anmodan till. Att säga att jag blev ordentligt utskälld är en mild version av det hela, då personen var ordentligt upprörd. Först och främst undrade personen varför jag hade skickat en anmodan - för personen i fråga hade inte begått något brottsligt och enligt denne får man bara en anmodan om man har haft något brottsligt för sig. Vidare hade personen fått för sig att jag höll på att vräka denne. Lugnt och sakligt försökte jag förklara att anmodan inte alls hade med något brottsligt handlande att göra eller innebar att personen skulle vräkas, utan att den innebar att nämnden ville att personen skulle komplettera ärendet med en kopia av sitt hyresavtal (precis som det klart och tydligt stod). Till slut lugnade personen i telefonen ned sig och vi avslutade samtalet.
 
Definitionen av "anmodan" kan man återfinna i SO: "(formell) uppmaning eller begäran".
 
 
Om man ska utgå från den definitionen förstår man att anmodan i sig inte betyder att den som får anmodan har begått något brottsligt. Snarare att man blir uppmanad till att göra något, som i det här fallet att komplettera sitt ärende med en kopia av sitt hyresavtal.
 
Visst blir man nervös när man får brev från myndigheter (jag blev skitnervös när jag fick min första lönespecifikation från Sveriges Domstolar och vågade knappt öppna kuvertet), men mitt råd är att försöka hålla sig lugn och att läsa igenom vad som står noga och sansat. Då löser sig säkert allt till det bästa. :-)


Dagens citat:

"Sanna ord är inte alltid vackra, vackra ord är inte alltid sanna."
(Kinesiskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Cherry:

Jag sket på mig när jag fick brev från polisen där det stod att jag har blivit anmäld för misshandel!

Svar: Fast det är ju också skillnad att bli polisanmäld och få en anmodan från hyresnämnden. När man får brev från polisen om att man har blivit polisanmäld har man ju all anledning att bli rädd. När man får ett brev från hyresnämnden där det står att man ska komplettera sin ansökan med en handling, har man ingen anledning att bli rädd.
Jessica