Bilden av pappa (Gerður Kristný & Thelma Ásdísardóttir)

Thelma och hennes systrar blev utsatta för något av det mest fasansfulla som föräldrar kan utsätta sina barn för: de blev sexuellt utnyttjade av sin pappa, som även sålde dem till pedofiler mot sprit och droger som betalning. Folk runt omkring visste vad som pågick, men ingen kom till undsättning.
 
Jag blir lika illa berörd varje gång jag hör den här typen av berättelser och vetskapen om att den är sann gör det värre. Hur kan föräldrar vara så grymma mot sina barn?! De förstör ju barnens liv fullkomligt. När jag var yngre hade jag en granne som jag och min syster umgicks med. Jag minns att jag tyckte att hon var lite udda och även tillbakadragen. Det var först när jag blev lite äldre som vi fick veta att hon blev sexuellt utnyttjad av sin pappa - en man som till synes var sympatisk. Det här fick vi veta i samband med att han hamnade i fängelse för det han gjort mot sin dotter.
 
 
Medan jag läste "Bilden av pappa" tyckte jag verkligen synd om Thelma Ásdísardóttir och hennes systrar, men jag kan inte för mitt liv föreställa mig hur det är att bli utsatt för det de blev. Något så fasansfullt går helt enkelt inte att tänka sig. Men jag beundrar hennes styrka att lyckas resa sig och ta itu med sina upplevelser för att kunna gå vidare med sitt liv. Trots att jag inte har varit med om just det som hon har gått igenom, vet jag av egen erfarenhet hur svårt det är att läkas efter många års tortyr. Jag känner igen mig i hennes bild av sig själv; avskyn och skammen. Även om man kanske aldrig kan bli kvitt alla rester som tortyren lämnar efter sig, tycks Ásdísardóttir ha gjort ett bra jobb.
 
Boken är förvisso inte ett mästerverk vad gäller hur den är skriven, men då jag betraktar den mer som en personlig redogörelse har jag överseende med den. Det måste vara tillräckligt svårt att förmå sig att skriva om det. Om du är intresserad av andra böcker på samma tema, vill jag gärna tipsa om "Bakom stängda dörrar" som Kristina Hansen har skrivit. Jag läste den på gymnasiet och blev väldigt berörd av den.


Dagens citat:

"Man bör säga sanningen, men alla sanningar bör inte sägas."
(Drottning Kristina, 1626-89)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie