Bokhyllerunda - P

"Argumentation är en ständigt pågående aktivitet i vardagen omkring oss."
 
"I tv och radio försöker politiker och opinionsbildare påverka dina beslut i vardagen eller i affären. Vid kvällsmaten diskuterar familjen vem som står för disken. I tidningen söker insändar- och ledarskribenter ditt stöd i allt från storpolitikens ideologiska konflikter till ogräsbekämpningens metoder."
 
Dessa citat finns på baksidan av Charlotte Jørgensen och Merete Onsbergs bok "Praktisk argumentation - grundbok i retorisk argumentation". Den här boken ingick i min kurslitteratur när jag studerade retorik.
 
 
Genom att kunna argumentera har man lättare för att föra fram sitt budskap. "Praktisk argumentation" behandlar just dessa verktyg - de verktyg som man behöver för att argumentera eller för att kunna "genomskåda" andras argument. Framför allt behandlas filosofen och logikern Stephen Toulmins argumentationsmodell med de tre elementen påstående (p), grund (g) och garant (ga). För att förklara lite bättre tänkte jag illustrera med ett exempel från boken:
 
P: Bosse kommer att köra på tentan.
(Varför?)
G: Han har inte pluggat alls.
Ga (slutsats): Om man inte pluggar alls kommer man att köra på tentan.
 
Man har med andra ord nytta av den här boken även om man inte pluggar retorik. Ifall man vill finslipa sitt argumenterande tycker jag att det här är en bra investering.


Dagens citat:

"Slåss inte med den starke och processa inte mot den rike."
(Ryskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie