Fatta eld (Suzanne Collins)

"Fatta eld" är fortsättningen på "Hungerspelen", så om du ännu inte läst första boken och inte vill få handlingen avslöjad, bör du hoppa över nästa stycke eller till och med hela det här inlägget. Det är du som avgör.
 
Genom sina trotsande handlingar i hungerspelen (den vackra utsmyckningen av Rues kropp och idén med att äta de giftiga bären) har Katniss Everdeen lyckats reta upp regimen rejält. Men hon har även omedvetet fått en boll i rullning och för det tänker inte regimen låta henne komma undan ostraffat. Varken hon eller de hon håller kär.
 
Om "Hungerspelen" var fylld med känslor skulle jag vilja påstå att "Fatta eld" är ett strå vassare. Suzanne Collins spinner vidare på svårigheten att älska/tycka om två personer samtidigt, och framför allt när man inte själv är riktigt medveten om vad det är för känslor som man har. Collins bygger även på vad som händer när ett folk har fått nog av att bli förtryckta. Vid ett flertal gånger var jag nära att börja gråta och när boken var slut kunde jag knappt hålla tillbaka mina känslor. Men det gjorde jag enbart för att jag just då satt på tåget och om jag avskyr att gråta, avskyr jag ännu mer att göra det med andra i närheten. Kanske är det för alla dessa känslor som gör att boken berör mig så mycket som den gör. För att den skildrar, för mig, igenkännande känslor. Men samtidigt är den fortfarande väldigt spännande även om man som läsare redan vet hur ett hungerspel går till. Fast Collins lyckas skriva om det på ett annorlunda sätt genom att välja en lite annan vinkel.
 
 
Och så finns alla vändningar som jag är förtjust i! Just när man tror att man har listat ut hur allt ligger till och hur det kommer sluta, får man veta att man har fel. Jag har saknat den här oförutsägbarheten! Dessutom är det ingen som lever lyckligt i alla sina dagar, vilket jag också uppskattar.
 
Efter "Hungerspelen" hade jag skyhöga förväntningar på "Fatta eld" - och jag blev långt ifrån besviken. Får hoppas att "Revolt" - tredje och sista boken! - håller lika hög kvalitet.
 
Bokmusik:


Dagens citat:

"De längsta resorna görs i vårt eget inre."
(Isländskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie