Sov du lilla videung - del 1

Varför vet jag inte, men jag känner mig trött relativt ofta. Det spelar ingen roll om jag sover mycket eller lite - jag brukar vara trött i vilket fall som helst. Det är knappt lönt att jag och älsklingen ser på tv om kvällarna eftersom jag ändå bara somnar.
 
 Vi prenumererar på IMP AB:s "Hembakat", vilket jag har nämnt tidigare, och deras "De bästa recepten". Vid något tillfälle fick vi reklam från en av deras andra receptserier - "Lev bättre". Bland recepten som ingick i reklamen fick vi ett kort som innehöll information (eller, i skrivande stund innehåller det fortfarande samma information, men nu ska vi inte vara så petiga) om trötthet och det är den informationen som jag tänkte dela med mig av i dagens och morgondagens inlägg. Tänkte att det förmodligen blir bäst att dela upp allt istället för att det ska bli ett mastodontinlägg.
 
 
Extrem trötthet är mer än ett behov att sova. Man har svårt att fungera normalt och man känner sig utmattad. Andra symptom kan vara nedstämdhet och bristande motivation. Det kan påverka det centrala nervsystemet.
 
Några orsaker kan vara stress, sömnbrist och för mycket arbete. Även vissa läkemedel och obalancerad kost med mycket socker och fett samt mineralbrist (t.ex. när järnbrist ger anemi, som är blodbrist). Vem som helst kan drabbas, men risken att drabbas är större ju äldre man blir.
 
 
Innan man börjar behandla tröttheten ska först orsaken fastställas. Om det är oklart ställer läkaren frågor och tar prover för att se om tröttheten är orsakad av en sjukdom. I så fall brukar tröttheten försvinna när sjukdomen behandlas.


Dagens citat:

"De flesta människor tillbringar sitt liv med att gå och lägga sig när de inte är sömniga och stiga upp när de är det."
(Cindy Adams)


Ha det så bra!
Trötta kramar
Jessie
#1 - - Hanan:

Haha gillar citatet =)

Känner igen mig i mkt av det du skriver om trötthet. Nu vet jag att jag har blodbrist så nu får jag kanske jobba på det för at bli piggare på dagarna