Tråkigt, men ack så viktigt!

Det beror kanske på att jag har drillats i juridiken, men jag tar för givet att man läser ett avtal innan man skriver under. För när man skriver under binder man sig till vad som står i avtalet, och i Sverige råder ”Pacta sunt servanda” (= avtal ska hållas). Det går alltså inte att skriva under ett avtal och sedan hävda att man inte visste vad som stod i avtalet eftersom man inte hade läst det. Att inte veta därför att man har underlåtit att läsa är ingen giltig ursäkt. Man blir ansvarig för vad man signerar oavsett om man har läst det eller inte.

Jag var arg på min pappa när jag skulle skaffa ett hotmail-konto för första gången därför att han tvingade mig att först läsa deras femtioelva sidor långa användarvillkor. Sedan, när det var läst, kunde jag kanske få skaffa ett konto. Då förstod jag inte varför det var nödvändigt. Men det blev i alla fall en vana (åtminstone ett tag till) att läsa igenom användarvillkor innan jag blev medlem på sidor på nätet. Sedan försvann den vanan tills tidningarna skrev om vad Facebook petade in i sitt avtal därför att de visste att ingen läste villkoren ändå. I alla fall inte så långt ned. Den vetskapen skrämde mig och fick mig alltså att återigen läsa allt i avtalsvillkoren.
 
 
Genom att inte läsa villkoren utsätter man sig för en risk. Man binder sig till något utan att ens veta att man har gjort det. Samtidigt som jag förstår att vissa inte orkar läsa de oändliga villkoren, förstår jag inte att man vågar ta risken? Tänk ifall det finns villkor som kräver en handling från ens sida och att man genom sin underlåtenhet riskerar påföljder? Tänk ifall man säljer ut sig och sina uppgifter helt och hållet? Tänk ifall man gör det för all framtid ..?

Jag kan inte tala om för dig vad du ska göra, utan endast ge dig ett råd. Ta den tid det tar att läsa villkoren. Det må vara skittråkigt, men du vet i alla fall vad du ger dig in på.


Dagens citat:

"Det är bättre att fråga och verka okunnig än att inte fråga och förbli det."
(Kinesiskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie