Jessicas grotta

Uppsägning innebär inte automatisk att du måste flytta

Det finns diverse anledningar till att ens hyresvärd kan säga upp ens hyresavtal. En anledning kan vara att man orsakar störningar. Vad som dock är viktigt att tänka på är att en uppsägning av hyresavtal inte per automatik innebär att man måste flytta. Som hyresgäst har man rätt att få det prövat. Det betyder att man kan motsätta sig uppsägningen och då måste hyresvärden hänskjuta tvisten (ansöka/överlämna) till hyresnämnden senast en månad efter hyrestidens utgång. Ifall det går mer än en månad blir uppsägningen ogiltig (detta finns angivet i hyreslagen 49 § 1 st). Dock krävs att man har besittningsskydd (något som man ibland kan avtala bort).
 

På jobbet möter man olika personer som inte känner till sin rättighet att få uppsägningen prövad, vilket är tråkigt. Jag har även fått höra om hyresgäster som har pågående förlängningsärenden (när hyresvärden hänskjuter uppsägningstvisten till hyresnämnden) i hyresnämnden, men där hyresvärden på något sätt lyckas låsa hyresgästerna ute från trapphusen där de har sina lägenheter innan ärendena är avgjorda. Men om det händer bör man vända sig till en jurist. Hyresnämnden kan dessvärre inte göra något.


Dagens citat:

"Människor är inte hemlösa om de sover på gatorna i sin hemstad."
(Dan Quayle)


Ha det så bra!
Uppsagda kramar
Jessie
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Johannes Winger-Lang
skriven :

Dessa korta inlägg är underbara! Hade - som vanligt - ingen aning om det... Tackar :)

Svar: Vad bra att de uppskattas! :-) Kände att jag behövde få ut det här, så att det kan nå fler. Det är tråkigt när folk missar sina rättigheter. Dock glömde jag att tillägga att rättigheten att bo kvar vid en uppsägning bara föreligger om man har besittningsskydd. Tänkte skriva ett inlägg om det lite senare (vad besittningsskydd innebär etc).
Jessica