Författares råd för att lyckas med sin deckare

Senaste numret av tidningen "Skriva" (nummer fem) är inriktad på deckare (eller kriminalromaner som de också heter). Något som jag fastnade för var de råd som författarna Anders Roslund, Kristina Ohlsson och Johan Theorin gav för hur man lyckas med sin deckare. Dock skulle jag vilja påstå att de här råden går att applicera på andra genrer än enbart deckare. I korthet löd råden:
 
Anders Roslund: "Följ inga mallar, hitta din nisch, använd sanningen och berätta något nytt."
 
Kristina Ohlsson: "Spänning är inte bara action, underhåll läsaren, planera handlingen och kom ihåg att det inte är fackböcker du skriver."
 
Johan Theorin: "Låt människorna besjäla miljön, ge lagom mycket information, anteckna och låt varje kapitel leda vidare."
 
 
Att inte följa mallar anser jag är ett råd som alla bör ta till sig. För mig är det fruktansvärt tråkigt och irriterande när jag inser att författaren följer en mall. Som Nora Roberts. Jag både beundrar kvinnan och irriterar mig på henne. Hon skriver fantastiskt bra, men om man har läst en av hennes böcker har man tyvärr läst samtliga (något som jag brukar tjata om här på bloggen). Berättelsen är ny, men om man redan har läst en bok av henne kan man enkelt räkna ut i de andra vad som kommer hända, när det ska hända och hur allt slutar. Det är hennes största minus.
 
Många gånger verkar deckarförfattare tro att deckare och fackbok är samma sak. Framför allt vid obduktionsscener. När jag läser sådana brukar jag vilja bläddra förbi så fort jag kan eftersom det blir för mycket och för ingående fakta.
 
 
Att låta människorna besjäla miljön är väldigt intressant. Men precis som Johan Theorin säger i "Skriva": "... miljöbeskrivningarna påverkas av hur de personer vi skildrar mår och tänker, och säger i sin tur mycket om människorna." Han tog ett exempel om att beskriva en sjö utifrån en person som älskar någon och sedan utifrån en person som mördat sin bästa vän. Trots att det är samma sjö, betraktar de båda personerna den här sjön olika.
 
Det fanns många fler bra råd i tidningen att ta till sig, men dessa ska jag ta en närmare titt på senare. Jag överväger mer och mer att börja prenumerera på "Skriva".


Dagens citat:

"Ett spontant tal tar tre veckor att förbereda."
(Winston Churchill)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Hanan:

Förstod först inte vad som menas med besjäla miljön, men när du förklarar så gör jag det. Låter som en bra tidning.