På upptäcktsfärd i Västerås: Badelunda forntidsbygd - del 2

Efter rundan vid Anundshög begav vi oss till, vad som hette på kartan, åsen söder om vägen. Där fanns tre gravhögar som i jämförelse med Anundshög kan verka små, men trots det är de mycket stora och tros vara byggda över betydande personer från trakten.


Jag har markerat de tre gravhögarna med blå pilar.

Man tror att gravhögarna är brandgravar, vilket innebär att den döde bars till gravbålet av de anhöriga och där brändes liket ihop med gravgåvorna. Därefter samlades benen ihop och krossades, för att sedan bli lagda tillsammans med gravgåvorna på gravplatsen. Över brandgraven byggdes en låg rund stenpackning.




Om man sedan följde Badelunda fornstig genom en mindre skog, kom man till åsryggen där det fanns ett litet gravfält med en hög, nio runda stensättningar och en skeppssättning. Troligtvis är lämningarna från 500 - 1000 e.Kr.





Utifrån formen på en vanlig grav kan man inte se vem som ligger där eftersom män och kvinnor begravdes i både högar och stensättningar. Gravgåvorna bestod vanligen av en del personliga ägodelar, såsom smycken, dräktspännen, något extra föremål och kanske även lite mat för färden till dödsriket.



Den här skeppssättningen är annorlunda jämfört med de stora vid Anundshög, då den är byggd med låga stenar och är fylld med sten och jord. Gissningsvis tror man att en skeppare eller styrman har blivit begravd här.



Ifall man fortsatte att följa fornstigen kom man fram till labyrinten vid Tibble.



Varför den här labyrinten byggdes vet man inte, men troligtvis hade den samband med olika vårriter. Man tror att en flicka placerades i mitten av labyrinten och sedan skulle en pojke följa gången in till mitten och befria flickan. Från senare tid vet man att det inte var tillåtet för pojken att rör stenarna. Om han gjorde det fick någon annan försöka. Jag och älsklingen genomförde denna rit genom att jag ställde mig i labyrintens mitt och sedan fick älsklingen komma och rädda mig - vilket han också gjorde. Vilken hjälte jag är gift med!



Att lägga en labyrint var ett precisionsarbete. För att ge den här labyrinten dess jämna och täta form lades 2000 till 3000 stenar noggrant på plats. Troligen är den från äldre järnåldern ( 500 f.Kr. - 400 e.Kr.) och ingången till labyrinten är riktad mot solnedgången.



Om du är mer intresserad av Badelunda forntidsbygd, går det bra att besöka deras hemsida.


All fakta är hämtad från skyltar som finns placerade på området.



Dagens citat:

"Religionen är en väg, inte ett hus."
(Sarvepalli Radhakrishnan)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Cherry:

Låter intressant, ni letade inte efter skatter där? ;)