På upptäcktsfärd i Västerås: Badelunda forntidsbygd - del 4

Vårt sista stopp i Badelunda forntidsbygd var Badelundaåsen, eller åsen vid Tibble by. Söder om Tibble storgård är åsen bevarad så som den såg ut i förhistorisk tid. Här finns ett stort antal gravar och andra sevärda lämningar från järnåldern.
 
 
Eftersom åsen användes till bete (vilket den tycks göra även nu), växte endast ett fåtal växter här. Ett exempel på växter som klarade av en näringsfattig miljö var stagg, som var gräs som gynnades av slåtter och bete. Stagg var vanligt förr. Enbuskarna är ett annat exempel och var viktiga ur två synpunkter. Dels gav de djuren ett visst vindskydd, dels användes virket vid såväl byggen som redskapstillverkning i bondehushållen. Träden i hagarna ger djuren skugga och skydd och de nedfallna löven ger en fin mylla. I hagarna märks framför allt ekar och björkar, men det finns också gott om tall och en på åsen. Dessutom finns en del bärbuskar och träd som hassel, rönn och hägg.
 
 
Badelundaåsen sträcker sig från Nyköping i söder till Siljansområdet i norr. Åsen bildades när inlandsisen smälte och drog sig tillbaka mot norr för drygt 10 000 år sedan. När inlandsisen drog sig tillbaka täckte ett 150 meter djupt hav Badelundaåsen. Vattnet som omgav åsen sköljde lera och annat fint material ur åsen och när det här materialet sjönk till bottnen bildades bördiga åkrar. Intill åsen kan åkerleran vara tio meter tjock.
 
 
Innan åsen var helt färdig under inlandsisens process, strandade ett isberg på åsens krön. När det här isberget smälte bildades en stor grop, en så kallad "dödisgrop".
 
 
Djupa spår bildades när forntida ryttare red upp och ned för åsen. Stigarna djupnade till en följd av slitaget av hästarnas hovar och regnvatten som rann i spåren. Det var när dessa stigar djupnade som ett slags diken bildades - så kallade hålvägar. När en hålväg blev för djup, red man bredvid. Så småningom bildades en ny hålväg. Hålvägarna kan vara en halv meter djupa och en till två meter breda. På åsens båda sidor syns flera tydliga hålvägar. Nästan all transport på land gjordes på hästryggen. Vagnar började komma i bruk först under 800 - 900-talen, men de var svåra att använda eftersom "vägen" vanligen var en ridstig. Fram till vagnarnas inträde blev hästarna tungt lastade och bar handelsvaror eller ryttare.
 
Eftersom man ser hålvägarna rätt svagt har jag rödmarkerat var dessa finns på bilden. Om man alltså tittar innanför rödmarkeringarna kan man skymta vad hålvägar är för något.
 
 
Om du är mer intresserad av Badelundaåsen, går det bra att besöka deras hemsida.


All fakta är hämtad från skyltar som finns placerade på området.

 


Dagens citat:

"640 kB borde vara tillräckligt för vem som helst."
(Bill Gates, Co–Founder and CEO of Microsoft, 1981)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie