Tragik i Åkers Styckebruk

När jag var på väg hem från sjukhuset förra måndagen, såg jag att ett 08-nummer hade försökt nå mig (min telefon var avstängd under mitt sjukhusbesök). Min första tanke var att det kanske var från något av alla jobb jag har sökt. Efter en liten stund ringde älsklingen, vilket är ovanligt. Det händer att han ringer under sin frukost-rast eller sin lunch, men sällan under arbetstid. Såvida det inte är något viktigt.

Han berättade att en journalist från Expressen hade ringt honom för att prata om en händelse som ägt rum i Åkers Styckebruk natten till söndagen den 27 maj. Älsklingens nummer hade journalisten fått tag på från Eniro, där det stod att älsklingen fortfarande bor i Åkers Styckebruk. Det var just därför som älsklingen blev uppringd. Journalisten ville tala med boende i Åker om den här händelsen.

Åker
Gammal bild från Åkers Styckebruk.


Vad som hänt var att det inträffat en olycka med dödlig utgång. Efter lite sökande på nätet har jag fått följande uppfattning om vad som hänt. En man och hans kvinnliga bekant stod ute på balkongen när en av balkongplåtarna lossnade. Följden blev att mannen och kvinnan föll. Kvinnan landade på balkongen nedanför, medan mannen föll till marken och avled senare.

Händelsen är tragisk och den första orsaken till att jag reagerade är för att vi själva bodde i Åker - jag bodde där i två och ett halvt år. Andra anledningen är för att olyckan inträffade i samma hyreshus där vi bodde, fast i trappuppgången bredvid. Det gör det hela mer påtagligt, för risken finns att det hade kunnat hända oss!



Jag har markerat med rött var olyckan inträffade. Bilden är hämtad härifrån.


Enligt ekuriren/Strengnäs Tidning och P4 Sörmland har VD:n för Strängnäs Bostads AB (SBAB) sagt att de besiktade balkongerna under förra året och i P4 Sörmlands radioklipp har VD:n sagt att det är underligt hur olyckan kunde ske, eftersom balkongerna "är fräscha". När jag hörde det satt jag som ett frågetecken framför datorn. Fräscha? Talar vi om samma balkonger? Jag minns nämligen att i samband med inflyttningen till tvåan (som alltså finns i samma hus där olyckan inträffade) tyckte både jag och älsklingen att balkongräcket såg ostadigt ut. Det kändes även en smula löst när man lutade sig mot det.

VD:n påstår vidare att de under förra året besiktade balkongerna, fast för att lugna hyresgästerna ska de genomföra ny besiktning. Jag fortsatte att se ut som vår honkatt (som nästan alltid ser förvånad ut). Balkongbesiktning?! Förra året?! Som jag ser det finns här tre möjliga alternativ;

  • VD:n ljuger (han är medveten om att det inte har genomförts några besiktningar av balkongerna) eller är omedveten om att sådana besiktningar inte ägt rum trots att de ska ha gjort det.
  • De har besiktat balkonger - men inte de i det huset där olyckan skedde, tillika där vi bodde.
  • De har besiktat balkongerna i det aktuella huset - men gjort det när ingen var hemma och dessutom gjort det på balkongernas utsidor.

Snö
En gammal vinterbild från Åker.

De har aldrig kommit för att besikta balkongerna när vi har bott där, vilket även en annan boende i samma hus bekräftar i P4 Sörmland. Enda gångerna som vi har haft besök av husvärdarna var under höst och vinter 2009 då de bytte ugnslampa, när de bytte ut vår badrumsdörr som hade en otroligt stor spricka i sig (fast den "nya" dörren var inte mycket bättre - den passade inte eftersom den var för stor!) och när de pillade lite på elementen efter att vi klagar på att det var kallt i lägenheten (så kallt att till och med en isbjörn skulle ha frusit). Fast till en början ville de inte göra något åt att det var kallt och sade bland annat att det var mycket kallare i andra lägenheter i huset.  

Nu är jag glad för att vi flyttade därifrån, för vem vet - risken finns att det hade kunnat hända vår balkong eftersom alla balkonger i det huset är lika ... "fräscha".

Om du vill läsa mer finner du artiklar hos Aftonbladet, Expressen, P4 Sörmland och ekuriren/Strengnäs Tidning.


Dagens citat:

"Livet är som Internet... lika svårgripbart, oförutseende och så otroligt uppslukande. Enda skillnaden är att mitt liv tar slut en dag."
(du Pape)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Louise :

Fina åkersbilder så här efteråt trots det tragiska. Jag känner kvinnan som föll men klarade sig