Vad innebär egentligen ångest?

För omkring ett år sedan satt jag och min kompis på tåget från Stockholm och pratade om ångest. Det var endast några dagar innan min andra juridiktenta på utbildningen och jag minns att min kompis inte tyckte om att bland annat studenter slänger sig med uttrycket att de har tentaångest. Ordets egentliga innebörd urlakas med det här användandet.
 
Jag håller med om att många använder den här typen av starka begrepp relativt lättvindigt, som till exempel att älska någon. Men vad är egentligen definitionen av ångest? Nyfiken som jag är kollade jag upp det, men det dröjde omkring ett år innan jag tog mig i kragen och skrev ett inlägg om det.
 
 
Enligt Psykologiguiden handlar ångest i psykologisk mening i grund och botten om oro eller rädsla. Det kan variera i styrka från ängslan eller oro, till skräck eller fullskalig panik. Ångest kan utgöras av en kortvarig episod eller vara ständigt närvarande. De kroppsliga sidorna är spänning, ett "inre tryck" eller rastlöshet.
 
Dessutom finns det olika typer av ångest. Primär ångest är en form då själva ångestsymtomet är grunden i diagnosen. Sekundär ångest är en form där ångesten är ett av flera symtom, exempelvis vid depression eller personlighetsstörning. Realångest är den ångesttyp där man är medveten om vilken faktor som ligger bakom ångesten, medan irrationell ångest innebär att man inte själv känner till ursprunget.
 
Psykologiguiden menar dock att ett visst mått av ångest i livet fyller en viktig funktion, då ångest är den starkaste drivkraft som vi har för förändring - oavsett om faktorerna som man måste ta itu med finns i omgivningen eller hos en själv. Vidare menar Psykologiguiden att ångest även kan vara en följd av att vi inte har någon förklaring till vår existens.
 
 
Enligt SO innebär ångest "stark negativ känsla av att vara utsatt för press eller (obestämda) hot, ofta långvarig och ingripande i hela livsföringen; ofta förenad med hjärtklappning, andnöd el. yrselkänsla". (Ordet har funnits i svenska språket sedan 1400-25.)
 
Med andra ord kan den så kallade tentaångesten vara en "riktig" ångest. Den är kortvarig (oftast i alla fall) och varierar vanligen i de styrkegrader som Psykologiguiden angav. Det tänker förmodligen inte de som tanklöst slänger sig med begreppet. Men om man ska lita på Psykologiguiden, kan det som sagt faktiskt vara fråga om ångest.


Dagens citat:

"Ge barnen kärlek, mer kärlek och ännu mer kärlek - så brukar folkvettet komma av sig själv."
(Astrid Lindgren)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie