Jessicas grotta

Typiskt juristtänk!

Under en lunch, när jag satt och åt med min studiekamrat, två administratörer och en åklagare, berättade åklagaren att han under sina år som åklagare endast blivit hotad till livet en gång.

Han hade lyckats få fatt i en ganska stor knarkkung (plus några andra - rätt oviktiga i sammanhanget) och fått personerna i ärendet häktade. Plötsligt begärde den där kände knarkkungen omhäktningsförhandling. Ingen förstod varför, men de gjorde honom till viljes (vilket de även måste). Under den där förhandlingen kom det in män med automatvapen som de riktade mot åklagaren, domaren och häktespersonalen. Sedan ropade de åt knarkkungen (som inte såg det minsta förvånad ut) att komma.

Tingsrätten

Åklagaren berättade att när de här männen med automatvapen kom in i salen, fanns inget annat i hans tankar och inget större bekymmer än hur han nu skulle få ihop åtalet? Det som nästan var färdigt! På grund av den här fritagningen skulle han bli tvungen att göra om allting. Visst kom rädslan och obehaget senare, men just då var han mer bekymrad över åtalets öde. Han skrattade när han berättade det (och jo, samtliga vid bordet rös och tyckte synd om honom) och satte samtidigt ord på det som jag själv tänkte: typiskt för en jurist att tänka på det sättet när livet står på spel! Wink


Dagens citat:

"Skratt är ett lugnande medel utan några bieffekter."
(Arnold H Glasgow)


Ha det så bra!
Juristkamar
Jessie

Slockna, ljus, slockna

I morgon är det åter dags för det årliga Earth Hour, klockan 20.30 till 21.30. Till dig som inte vet vad denna timme innebär: för att spara på naturens resurser ska man släcka alla lampor under den här timmen. För att få mer effekt av det, brukar jag och älsklingen stänga av elektroniken (tv, datorer etc.).


Ett mejl som ramlade in i min inkorg.

Hur du gör är upp till dig (om du nu deltar). Men ju fler som släcker, desto mer energi kan vi spara. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att tillbringa tid med nära och kära, och att faktiskt vara med dem utan att ha elektronik som stör. Lite som att slå två flugor i en smäll.


Dagens citat:

"Man har alltid tid till det man vill göra."
(Julius Lange)


Ha det så bra!
Mörka kamar
Jessie

Bokhyllerunda - D

På den tiden då jag gick på högstadiet hade jag en brevvän som bodde i Kiruna. Ja, det var en brevvän där vi skickade riktig snigelpost till varandra. Du vet, sådant som man stoppar i kuvert, klistrar igen och sätter på ett frimärke, för att till sist stoppa ned det i brevlådan. En sådan brevvän var det. Hon introducerade mig för en bok som utspelade sig i Kiruna och hette "Solstorm". Jag läste den. Sedan den andra boken, vilken fick äran att representera bokstaven D i min bokhylla - Åsa Larssons "Det blod som spillts". Den utspelar sig två år efter mordet på den religiöse ledaren Viktor Strandgård i Kiruna. Rebecka Martinsson är sjukskriven och minns knappt händelserna två år tidigare. När en präst blir mördad och likheterna med mordet på Viktor Strandgård är slående lika, söker polisen efter en copycat. Men det ligger mer bakom. Sanningen finns i prästens by. En inte alltför angenäm sanning.
Jag läste någonstans att Åsa Larsson sade att hon planerade att skriva totalt sex böcker om åklagaren Rebecka Martinsson. Sedan 2008 har jag (otåligt) väntat på fortsättningen och den 22 mars i år kom äntligen den femte boken - "Till offer åt Molok". Dock har jag ännu inte köpt och läst den, men så fort jag får tillfälle ska jag ge den ett hem i bokhyllan. Hoppas att sjätte boken inte dröjer lika länge. Ifall du undrar är tredje boken i serien "Svart stig" och den fjärde bär namnet "Till dess din vrede upphör". Även de är läsvärda böcker!


Dagens citat:

"If there's a book you really want to read, but it hasn't been written yet, then you must write it."
(Toni Morrison)


Ha det så bra!
Kamar
Jessie