Även flugor dränker sina sorger

Enligt en studie tar nobbade flughannar till spriten. I korta drag berättar artikelförfattaren att man gjorde experiment med flugor genom att först placera ett gäng hannar med ett gäng obefruktade honor. Efter att flugorna hade parat sig bytte man ut hannarna mot en grupp nya hannar, fast de blev nobbade på direkten av honorna (som drog sig undan). Då placerade man samtliga hannar i ett utrymme med två sugrör. Båda sugrören innehöll näringslösningar, varav den ena var spetsad med alkohol. Samtliga nobbade hannar föredrog den alkoholspetsade lösningen.

"Flugorna har ett ämne som heter neuropeptid F och när nivåerna av ämnet ökar i hjärnan tappar de sexlusten och törsten, skriver SVT. Människan har ett liknande ämne i sin hjärna. När nivåerna av ämnet sänks blir människan deprimerad och ökar sitt spritintag. Därför kan upptäckten gynna forskning om alkoholkonsumtion." (citat från artikeln)

Jag med vinglas i Bryssel

Jag är förvisso udda, men jag tyckte att artikeln var både rolig och intressant. Fast hur tusan kunde de skilja på honor och hannar - och framför allt vilka hannar som fått till det och vilka som blev utan? Men det här är ännu ett bevis på att djur och insekter har känslor och kan tänka. Därför blir jag både arg och ledsen när man hör hur dessa varelser plågas på olika sätt. Jag hade en kompis på mellanstadiet som berättade om en av sina vänner som drog av benen på en spindel, ett efter ett. Sedan tände den där killen eld på spindeln när den ännu levde. När jag ibland påpekar att vissa av de metoder som finns för att ha ihjäl bland annat flugor är ganska grymma, brukar jag få svaret att de ändå inte förstår (eller liknande ursäkter). Kanske borde folk som tror att djur och insekter inte förstår saker, läsa den här artikeln. Å andra sidan kommer den att bidra till att jag får ännu mer dåligt samvete när jag ska ha ihjäl insekter. Inte lätt med i-landsproblem.


Dagens citat:

"Det enda ondskan behöver för att segra är att det goda ingenting gör."
(Edmund Burke)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Cherry:

Du ser alkohol löser allt ;D