Det är skillnad på strax och strax

Om man är en flitig SJ-resenär (tyvärr ...), lär man märka att SJ skiljer sig en del från gemene man - på mer än ett sätt. Ett exempel är användandet av begreppet "strax" och andra tidsbegrepp.

För oss "vanliga" innebär "strax" att det ska ske i vilken minut som helst. SO ger följande definition: "inom en mycket kort tid efter viss tidpunkt (ofta nuet)". Och för den intresserade har ordet "strax" funnits i svenska språket sedan 1430 - 1450. Hur som helst, för SJ gäller inte samma spelregler. Oftast när tågutroparen talar om att tåget strax inkommer till angivet spår, dröjer det många minuter till innan man får se tåget (om det ens dyker upp) - och då talar jag inte om en väntan på ynka fem minuter. Dock finns ett undantag, och det är det tåget som jag brukar åka med hem från Västerås på eftermiddagarna. När den inspelade (och väldigt irriterande) kvinnorösten talar om att tåget strax inkommer till spåret, brukar det nästan alltid där och då faktiskt rulla in till perrongen. Det dröjer endast några få sekunder innan den står där. Men det är också det enda undantaget som jag har varit med om.

Tågspår

Under min förra praktik retade jag mig på samma inspelade kvinnoröst på Södertälje Syds station. Nästan varje gång hon sade att tåget nu stod inne på angivet spår, rullade det nämnda tåget bort från stationen.

Det är inte ovanligt att det inte kommer något tåg när de säger att det "nu inkommer" till angivet spår (speciellt på Stockholm Central!).

Slutsats? Man ska inte tro på vad SJ-människorna säger och för säkerhets skull ska man alltid se till att vara på perrongen i god tid innan avgång. Och hoppas på att SJ också är det.


Dagens citat:

"Livet består inte av att vänta ut stormarna. Det handlar om att lära sig dansa i regnet."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie