It takes a fool to remain sane

Jag har mindre än en månad kvar av utbildningen (examen tas den 15 juni i år), men det är långt ifrån en smidig månad. Kvar har jag tre tentor i (för mig) rätt tunga ämnen, nämligen ekonomi och juridisk engelska. Dessutom ska jag hålla en presentation om mitt examensarbete inför min klass och Paralegal 6 (det vill säga de som började på utbildningen året efter oss, så nu går de sin andra termin). Just nu gör jag knappt något annat än att plugga under mina lektionsfria dagar. Hinner knappt andas. Tur att älsklingen är förstående.

Stressen och paniken ligger strax under ytan och väntar på att få gripa tag i mig. Skaka om mig ordentligt. För att underlätta en smula för mig själv, har jag intalat mig att det är okej om jag "bara" får godkänt i de här sista kurserna (jag har nämligen alltid varit högpresterande och i grundskolan och på gymnasiet innebar godkänt ett nederlag för mig). Så länge jag inte blir underkänd är det helt okej. Men det hindrar ändå inte min hjärna från att balansera på gränsen till galenskap.

Ekonomiböcker

Efter att ha suttit en stund ena dagen och försökt plugga till ekonomitentan kände jag att jag inte klarade av det mer. Jag fick ingen luft. Min hjärna snurrade på högvarv och visste inte vart den skulle göra av sig själv. För att inte bli tokig eller låta ångesten svämma över mig, satt jag och tittade på tv en stund. Efter det pluggade jag engelska och det kändes lite bättre.

Trots att man är mitt uppe i tentahysteri behöver man pauser emellanåt för att fungera. Om man inte tillåter sig att koppla av, skadar man bara sig själv - vilket jag gjorde inför min första salstenta på universitetet (något som jag har berättat om tidigare). Jag pluggade så hårt och var så stressad att jag höll på att bli deprimerad. Man kan säga att jag hamnade i ett svart hål - något som fick mig att må otroligt dåligt. Korta pauser räcker. Någon gång på gymnasiet (kan tänkas att det var i trean?) läste jag en artikel i Metro som handlade om hur man pluggar mest effektivt. Det man ska göra är att göra någon form av planering eller schema där man bestämmer att man ska läsa ett visst antal sidor eller kapitel, eller plugga i X antal minuter, för att sedan få ta paus i exempelvis en kvart eller en halvtimme. Därefter pluggar man lite till för att sedan ta en ny rast, och så vidare. Ända sedan jag läste den här artikeln har jag försökt att lägga upp mitt pluggande på det här sättet (nåja, bortsett från första salstentan) och det fungerar faktiskt! Jag mår bättre av det här sättet att plugga.


Det får därför bli mitt tips till dig om du är student och ännu inte insett att det är tillåtet att ta pauser i tentaplugg (bara tanken känns svår att greppa!). Pauser där man gör något helt annat. Något som man mår bra av. Man behöver det även om man är student.

Och bortsett från mina pauser går jag runt och upprepar det här i huvudet som ett mantra: Bara tre veckor kvar. Bara tre veckor kvar. Bara tre veckor kvar ...


Dagens citat:

"Den som inte kan lita på sitt minne ska inte försöka sig på att ljuga."
(Michel de Montaigne)


Ha det så bra!
Tenterande kramar
Jessie