På upptäcktsfärd i Köping: Norsa båtgravfält

Vem hade kunnat ana att det finns  så mycket att se i och kring Köping?! Jag förstår inte alls vad ena notarien på Nyköpings tingsrätt menade när han blev förvånad över att jag skulle flytta till Köping med tanke på att ingen vill hit (han är själv från Köping från början). Varför skulle man inte vilja hit? Här finns ju en hel del att se.



I söndags (den 29 april) var jag och älsklingen ute på en liten utflykt där vi bland annat besökte Norsa båtgravfält i Köping. Jag är inte insatt till hundra procent vad båtgravar är för något, men jag har lyckats läsa mig till att de karakteriseras av att hela små träbåtar begravdes med den döde. Vad jag har förstått har man grävt ut en grav i Norsa och där fann man bland annat kvarlevorna efter en ung kvinna.



Så här beskriver Visit Västmanland.se båtgravfältet i Norsa: "Båtgravfält med ca 50 fornlämningar. Ett tjugotal runda stensättningar markerar båt- eller kammargravar. Alla fynd daterar gravfältet till yngre järnåldern, 400-1050 e Kr. En kvinna har funnits gravlagd i en båt vilket är intressant eftersom båtgravar är en ovanlig form av skelettgravar."




Själv såg jag bara en massa stenar som låg här och var, men jag har också alltid varit dålig på att se den egentliga betydelsen. Får kanske ta mig dit igen vid tillfälle och titta noggrannare. Men visst är det häftigt med fornlämningar? Smile


En skylt vid båtgravfältet.



Dagens citat:

"När vetenskapen slutligen kikar upp över bergets krön, kommer den att upptäcka att religionen har suttit där hela tiden."
(Okänd)


Ha det så bra!
Båtgravkramar
Jessie
#1 - - Hanan:

Vi kan ta en tur dit när jag hälsar på ^^