På upptäcktsfärd i Västerås: Badelunda forntidsbygd - del 1

Medan vår bil var på service (dock kollade de bara vad som var fel. Åtgärder ska vidtas senare) under en heldag i Västerås förra fredagen, passade jag och älsklingen på att besöka Badelunda forntidsbygd utanför Västerås. Jag kommer dela upp det vi såg i några inlägg så att du inte avlider. Snällt va?




Vårt första stopp blev Anundshög, som är 9 meter hög och har en diameter på 64 meter - och är därmed Sveriges största gravhög. Anundshög dateras till yngre järnåldern, omkring 500 - 900-talen e.Kr.



Gravhögen är byggd på ett bottenlager av lera och på detta lager brändes den döde. Man täckte sedan resterna med ett röse av stenar, som i sin tur täcktes av grästuvor och jord.



1788 blev Anundshög plundringsgrävd av några bränneridrängar från Västerås. Dock finns det ingen uppgift som tyder på att de hittade något i sitt grävande. Tydligen orkade de inte gräva ned till graven.


56 st trappsteg upp till toppen - jag var flitig och räknade!

Under hela medeltiden höll man ting vid Anundshög och det var även en samlingsplats för bygdens människor. Tinget dömde i rättsliga tvister, allt från vem som ägde viss mark eller annan egendom till utdömande av straff för personer som begått brott. Fast man flyttade tingsplatsen till Badelunda kyrka, som ligger en kilometer norrut, på 1450-talet.



Skeppsättningarna vid Anundshög är två av Sveriges största. Man tror att det är gravar som man byggde i form av skepp under det första årtusendet e.Kr. Gravarna har inte undersökts, men man tror att de är byggda över stormän och skeppare i Badelunda som själva ägt stora båtar. Stenskeppen har symboliserat de riktiga båtarna på färden till dödsriket. Kanske för att hedra en hövding som dött i ett fjärran land. Man tror även att skeppsättningarna kan ha använts som kultplatser, då området innanför stenarna lämpar sig väl för att samla människor. Kanske har man hållit fester till de begravdas ära.



Nedanför gravhögen finns ett flertal stenar utplacerade samt en runsten, där följande är inristat med runor:

"Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds broder. Vred högg runorna."

Folkvid var en storman i Badelunda i början av 1000-talet. Vred var en runkunnig ristare som gjorde runstenen. Bilden som runorna är ristade runt tror man ska tolkas som en kvinnofigur och en mansfigur som är inflätade i varandra.



Området var under en lång tid en boplats innan gravhögarna och skeppsättningarna byggdes. Vattnet gick högre upp än i dag och man kunde ta sig dit med båt. Arkeologerna har funnit rester av hus, härdar och keramik.



Vid parkeringen finns Café Anund. Dessvärre hade de stängt när vi var där. Om du är mer intresserad av Anundshög, går det bra att besöka deras hemsida.


All fakta är hämtad från skyltar som finns placerade på området.




Dagens citat:

"Att veta det rätta och inte göra det är brist på mod."
(Konfucius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie