Sex tips för bättre sömn

Jag har som bekant sömnproblem och suger därför åt mig varje tips som en svamp. I och för sig har det blivit lite bättre på sömnfronten sedan jag började jobba (och även under praktiken på tingsrätten), men nu har jag börjat få mer problem igen. Av den anledningen plockade jag till mig ett exemplar av Metro den 12 november efter att ha sett en artikel i en medresenärs Metro. Tipsen gavs/ges av en psykolog.
 
"Tänk Skalman". Att skaffa regelbundna vanor som innebär att man lägger sig samma tid varje kväll var ett tips. Den vanan har jag redan. Det är nästan ett tvång om jag ska orka stiga upp klockan fem varje morgon.
 
"Sängen är till för att sova i". Ett annat tips var att man ska lära kroppen att förknippa sängen med sovdags. Med andra ord ska man bara sova (och möjligtvis även ha sex) i sängen. Om jag ska vara ärlig var jag dålig på det, både när jag bodde hos mina föräldrar och efter att jag och älsklingen flyttade ihop. Hos mina föräldrar brukade jag läsa eller skriva i sängen och med älsklingen brukade vi ligga och se på tv när vi bodde i Åker.
 
"Natta dig själv". Om man tar god tid på sig att varva ned innan man går och lägger sig, är chansen större att man somnar bättre. Psykologen föreslog att man ska sikta på att ta det lugnt i tre timmar innan man går och lägger sig.
 
 
"Ta inte tupplur". Att sova under dagen hjälper inte till att få sömnproblemen att försvinna. Om man ska sova, ska man se till att hålla det till max tjugo minuter. Annars störs nattsömnen. Under min praktik på åklagarkammaren hade vi en föreläsare på besök som talade om träning och hälsa och hon nämnde att det var bra med vilostunder. Fast då skulle det vara högst trettio minuter om dagen.
 
"Bryt mönstret". Ifall man inte har lyckats somna efter femton minuter ska man gå upp en kort stund och t.ex. dricka vatten. På det sättet bryter man det negativa mönstret. En kollega till mig gav mig samma tips, men eftersom jag måste gå upp så tidigt som jag måste, vågar jag inte stiga upp om jag inte lyckats somna efter en lång stund. Dock gjorde jag det när jag bodde hos mina föräldrar. Jag kom på att jag blir trött av att sitta framför tv:n och därför brukade jag gå upp och hålla min pappa sällskap framför dumburken en stund. Får kanske försöka börja med den vanan igen. Inte att hålla min pappa sällskap, för jag åker inte ned till Malmö varje kväll bara för att lyckas somna. Jag menade att jag får kanske börja med vanan att stiga upp.
 
"Ta hjälp av övningar". Psykologen föreslog att man ska ta hjälp av appar och andra avslappningsövningar för att kunna slappna av. Ett exempel på en app är tydligen Insomnia. Avslappningsövningar är definitivt något som jag ska försöka ta mig tid att använda mig av.
 
Har du andra tips på bot mot sömnproblem?


Dagens citat:

"Lyckan kan vara som en ton som klingar genom vardagen."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Svägerskan:

Jag har fått lära mig avslappningsövningar. Bl.a "kropps-scanning" (tror jag att det hette). Där man ska slappna av i en kroppsdel i taget. Börja med tårna och gå sakta uppåt i kroppen, små delar i taget. Man ska känna sig lite "tung" i den avslappnade delen, innan man går vidare. När man fokuserar på detta så är det svårare att bli upptagen av alla andra tankar. Plus att kroppen tillslut blir härligt avslappnad. Funkar även bra på dagtid om man är väldigt stressad och behöver några "fri-minuter".

#2 - - Hanan:

Usch jobbigt när man inte kan sova. Har haft problemet länge att jag blir förvånad om jag sover bra en natt ;)

Jag har några tips. Många är samma som du skriver. Den viktigaste är att göra sängen till nåt heligt och bara sova i den. Kan skriva ett inlägg med tips när jag har tid :)

Men viktigt också att du fösöker reda ut varför du börjat sova dåligt. Är det tankar? Rutiner som stör sömnen?