Äventyr

När man på hyresnämnden eller på domstol skickar anmodan, kallelser, förelägganden etc. kan man peta in ett så kallat äventyr. Hos oss på hyresnämnden rör det sig oftast om avskrivnings- eller avgörandeäventyr. Ett avgörandeäventyr kan vara formulerat så här;
 
Besked ska ha lämnats till nämnden senast den 24 december 2012. I annat fall kan ärendet komma att avgöras i befintligt skick.
 

Man skulle kunna tro att det endast är ett tomt hot, för nämnden brukar vara schysst och påminna innan äventyret blir verklighet. Men för att visa att det inte är så, vill jag gärna ta ett exempel.
 
 
Någon eftermiddag ringde en ordförande (tror jag det var) från en bostadsrättsförening mig i ett ärende där bostadsrättshavaren ville hyra ut i andra hand, men bostadsrättsföreningen hade nekat denne det. Tidigare i veckan hade det hållits ett sammanträde i ärendet där hyresnämnden hade fattat beslutet att låta bostadsrättshavaren hyra ut i andra hand. Detta beslut gick inte att överklaga. Det ordföranden undrade var om det gick att ompröva beslutet. Saken var den att ingen företrädare eller något ombud för föreningen hade dykt upp (han uppgav att de rätt och slätt hade glömt bort), men han ansåg att de hade bra argument till varför bostadsrättshavaren skulle nekas hyra ut i andra hand.
 
Efter en snabb koll visade det sig att föreningen var delgivna kallelsen (med avgörandeäventyr om de inte kom till sammanträdet). Därmed var hyresnämndens beslut definitivt. Om det däremot hade varit så att föreningen inte hade blivit delgivna kallelsen (det vill säga att de inte hade bekräftat att de hade tagit emot den), hade nämnden inte kunnat fatta något beslut. Har ett exempel på ett sådant ärende nu i veckan. Varken sökanden (den som skickat in ansökan) eller ombudet dök upp till sammanträdet. När hyresrådet ringde till ombudet visade det sig att han inte längre var ombud för henne. Problemet var att alla handlingar och även kallelsen hade skickats till ombudet. Med andra ord hade hon inte fått kallelsen eller handlingarna och därmed fick vi ställa in sammanträdet. Nämnden kan heller inte avgöra ett ärende om det inte finns ett avgörandeäventyr i kallelsen. Men nu var allt i sin ordning (i ärendet med bostadsrättsföreningen) och beslutet står därmed fast.
 
Så om du någon gång får ett äventyr riktat mot dig, se till att göra vad som står för att kunna ta tillvara din rätt. Det är inte alltid tomma hot.


Dagens citat:

"Drömmarna blandades med rädsla för framtiden."
(Drömhus - "Vill ha dig")


Ha det så bra!
Kramar
Jessie