Dolda fel och brister (Elsebeth Egholm)

När nyskilda Dicte Svendsen firar sin födelsedag tillsammans med sina två väninnor, finner de ett spädbarn i ån. Spädbarnet har drunknat. I sitt motvilliga sökande efter material till artiklar om fyndet, uppenbaras en farlig och skrämmande sanning, bit för bit. Så skrämmande att den till och med berör de hon håller kär.
 
Orsaken till att jag ville läsa Elsebeth Egholms Dolda fel och brister, var för titeln. Jag menar, hur man en juridiknörd inte vilja läsa en bok med en så juridikdoftande rubrik? Fast genom att enbart läsa titeln, trodde jag att boken handlade om något annat än vad den gjorde. Till en början trodde jag inte att det var en kriminalroman. Och kring det här faktumet att det är en kriminalroman har jag blandade känslor. Den skiljer sig nämligen från den sort som jag vanligtvis brukar läsa. Där brukar fokus ligga på polisen och deras arbete. Här fick polisen endast en biroll. Huvudpersonen var en journalist med ett ... "mörkt" förflutet.
 
 
Jag gillar när romaner får en att tänka till och när "skurken" är den man minst anar - två saker som Dolda fel och brister erbjuder. Förutom det trista dödsfallet i bokens början får Egholm mig att fundera kring relationer. Vad som är okej, eller inte okej, att acceptera. Återigen är otrohet uppe på tapeten och jag irriteras över att det framställs som okej när man själv är involverad i en otrohet (antingen den som är otrogen eller den som den otrogne är otrogen med) medan det är fy och skam när man utsätts för otrohet. I mina ögon är det aldrig okej med otrohet, oavsett vilken roll i otrohetssituationen som man spelar eller vilka argument eller anledningar som än finns. Det finns alltid minst en som blir sårad.
 
Det är starkt av Egholm att våga ta upp frågan om främlingsfientlighet, trots att jag tyckte att hon ändå bara skrapade på ytan. Men det är en klurig balansgång att gå. Speciellt med tanke på alla följder man riskerar. Fast det är viktigt att någon vågar lyfta fram våra fördomar och visa att det visst kan vara på ett annat sätt.
 
Bokmusik:


Dagens citat:

"När jag sa att jag hade två saker som varit till hjälp i min karriär, menade jag min hjärna och min ödmjukhet!"
(Madonna till ett skrattande pressuppbåd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie