Bokhyllerunda - R

Från början var det inte tänkt att jag skulle köpa retorikprofessorn Anders Sigrells bok "Retorik för lärare - konsten att välja språk konstruktivt". Men Herr Sigrell lurade in mig i en fälla som jag sedan inte hade hjärta att ta mig ur med ett nej. Haha, där fick jag bevis för att han verkligen är en professor i retorik ...
 
Saken var den att när vi hade föreläsningar/lektioner med Sigrell brukade han låta oss göra nyttiga övningar, t.ex. den här med vikten av ögonkontakt. Jag och min bästa vän var fakultetsambassadörer vid Lunds universitet när jag läste b-kursen i retorik och vi kom överens om att en del av de här övningarna kunde vara lärorika att låta "vår klass" genomföra. Därför frågade jag Sigrell efter en lektion om han möjligtvis hade instruktioner till de här övningarna.
 


Visst hade han det och han verkade bli glad över att jag frågade. Fast han är inte dum. Givetvis passade han på att försöka sälja in sin bok med ena argumentet att bak i boken finns det ännu fler övningar. Situationen som uppstod resulterade i att jag helt enkelt inte kunde säga nej. Så boken fick följa med mig hem.
 
Jag ångrar inte köpet, för den är intressant skriven. Sigrell beskriver retorikens historia och grunder på ett lättbegripligt sätt och med exempel från sitt eget liv. Retorik kan (men det behöver det inte vara) vara lite svårt att förstå till en början. Det tog mig ett litet tag in i a-kursen innan jag behärskade grunderna. Fast Sigrell lyckas bryta ned det så att alla på ett enkelt sätt kan förstå. Jag hade gärna inlett mina egna retorikstudier med att läsa "Retorik för lärare", för då hade jag haft en grund att stå på. Läs den gärna - även om du inte pluggar/pluggat retorik.
 
Undrar om han ännu har hållt sitt brinnande torgtal i UB-parken i Lund ...


Dagens citat:

"Honor all the gods, drink the wine and let the world be the world."
(Henry Cavill)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie