Det är inget för mig

Bokbloggsjerka: Vilka böcker tänker du inte läsa och varför? Ge exempel på tre stycken.

Jag skulle kunna peka ut tre stycken böcker som jag inte vill läsa, men i mitt fall skulle det vara lättare att peka ut tre författare vars böcker jag inte vill läsa.

Första och enda boken av Leif GW Persson som jag har läst var ”Den döende detektiven” och tråkigt nog kommer det förbli så. Jag gillade själva berättelsen eller i alla fall tanken. Det är sättet som boken är skriven på som gör att jag väljer att avstå från Leif GW Perssons böcker. Många meningar (främst i dialogerna) var väldigt korta vilket i längden gav en stackatokänsla, som i sin tur gjorde det jobbigt att läsa. Som läsare föredrar jag varierade meningslängder – något som jag kände att jag inte fick i det här fallet. I alla fall inte i dialogerna. Något annat som gör att jag inte vill läsa mer av Persson är att dialoger och personernas reaktioner inte kändes särskilt trovärdiga. Visserligen är det dels en svår balansgång, dels en smakfråga – alla tycker ju olika. Men det här är i alla fall vad jag tycker.
 



Näste gubbe som jag vägrar att läsa något mer av (har endast läst en av hans böcker) är Jan Guillou. Skälet till detta val är förmodligen rätt orättvist och barnsligt – jag tycker helt enkelt inte om honom. Jag inser att det är fel av mig att tycka så eftersom jag aldrig har träffat honom, men den bild som jag har skapat mig utifrån tv-inslag och olika inlagor i tidningar och liknande som han har skrivit, är ingen angenäm bild. Någon gång kommer jag kanske utmana mig själv genom att försöka skapa mig en ny (och kanske mer rättvis) bild av honom. Fast det är inget som jag prioriterar för tillfället.

Till sist har vi Björn Ranelid och mina argument är ungefär som de som jag har till varför jag inte vill läsa något av Herr Guillou. Dock var det Ranelids beteende kring hans melodifestivalsframträdande som fick mig att fatta det här beslutet.

Jag får se i framtiden om dessa är några beslut som jag kommer ompröva. Men för närvarande ser det inte ut som det.


Dagens citat:

"I hennes ögon glittrar en outtömlig skatt."
(Mauro Scocco - "Sarah")


Ha det så bra!
Oläsliga kramar
Jessie