High fidelity (Nick Hornby)

När skivbutiksinnehavaren Rob blir lämnad av sin flickvän faller hans värld i bitar och han börjar tänka igenom sitt liv. De val han gjort. De människor han träffat. Vi får följa honom från liten grabb till den fullvuxna man han nu är.
 
Det som fick mig att "se" boken var den inledande meningen på baksidan: "Kan man älska någon som tycker Michael Bolton är toppen?" I samma stund som jag läste meningen kände jag att det var riktat till mig, för det har nog inte undgått någon att jag har trollbundits av herr Michael Bolton. I alla fall hans röst (och när jag skriver det här stycket lyssnar jag faktiskt på en Michael Bolton-låt - vilket sammanträffande!).
 
På baksidan beskrivs Nick Hornbys "High fidelity" som "en fräck och humoristisk roman om kärlek, musik och erotik och annat som gör livet värt att leva." Den var definitivt humoristisk, fast så där fasligt mycket erotik vill jag inte påstå att den innehöll (om du vill ha äkta erotik föreslår jag att du läser böcker av Nora Roberts). Man får se allt ur Robs synvinkel eftersom det är han som berättar. Men den är inte skriven så att han berättar i största allmänhet, utan han riktar sig till läsaren. Vid något tillfälle ger han även läsaren en liten stunds betänketid innan han fortsätter sitt berättande. Emellanåt kändes det inte som att man läste en bok utan som om man hade ett samtal med Rob, som är en rätt sorglig figur som man både tycker synd om och blir irriterad på.
 
Det här är en lättsmält bok som får en att skratta och må bra för en stund. Men den blir även snabbt glömd.
 
Bokmusik:


Dagens citat:

"I was brought up a proper lady. I wasn't meant to understand things. I'm just meant to look pretty, and then someone nice will marry me. Possibly a baron."
(Sarah Michelle Gellar)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie