Jessicas grotta

Osjälvisk, tapper, fridfull, ärlig eller lärd? Del 2

 


Dagens citat:

"Inget i världen är fullständigt fel. Till och med en trasig klocka går rätt två gånger om dagen."
(Paulo Coelho)


Ha det så bra!
Tappra kramar
Jessie
Taggar: Divergent;

"Välkommen till Brf Helvetet!"

När jag var på nämndsekreterarkonferensen i november lovade jag att i separata inlägg skriva lite om det som gästföreläsarna pratade om. Som du själv märker har det gått några månader sedan november utan att jag har skrivit något om det som jag utlovade. Men nu ska det i alla fall bli ändring på det. Eftersom jag tyckte att bostadsrättsnämnden var intressant, tänkte jag i dag berätta om det vi fick veta.
 
Föreläsarens (han är en av tre ledamöter i bostadsrättsnämnden) inledning var fantastisk! I alla fall om man arbetar med bostadsrättsföreningar. För trots att det kanske inte hörs på namnet handlägger hyres- och arrendenämnden några ärenden med bostadsrätter och bostadsrättsföreningar (om du är intresserad av att se exakt vilka ärenden som vi prövar, kan du läsa det här). Hur som helst, det jag kommer skriva nu skriver jag med glimten i ögat och hoppas att du inte tar illa upp. Han började i alla fall prata om himmel och helvete och att han föreställde sig att man hamnade i en hiss när man dött. Precis som vilken hiss som helst skulle den här hissen gå uppåt eller nedåt. Om den skulle gå nedåt, skulle man när man kommit ut mötas av ett praktfullt valv med den prydliga inskriptionen: "Välkommen till bostadsrättsföreningen Helvetet!". För att antagligen kunna förstå varför samtliga sekreterare på konferensen brast ut i skratt när han sade detta behöver man nog veta att det är mer regel än undantag att det är massa onödigt tjafs eller fruktansvärt mycket krångel i ärenden där en bostadsrättsförening eller bostadsrättshavare i övrigt är inblandade. Framför allt om de inte har något juridiskt ombud. Därför förstod vi precis vad han menade när han sade att han föreställde sig helvetet som en bostadsrättsförening.
 
 
Bostadsrättsnämnden är en slags ventil för bostadsrättsföreningen (i fortsättningen kallade föreningar) och bostadsrättshavare när dessa är i tvist med varandra. Eftersom bostadsrättsnämnden är en skiljenämnd är det valfritt att medverka och precis som ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) är besluten bara rekommendationer. Deras beslut är alltså inte bindande. Efteråt följer de upp ärendet för att se om beslutet följdes eller inte (vilket ARN också gör). Föreläsaren förklarade att de flesta av deras ärenden som gått vidare till domstol har i domstolen fått samma utgång som i bostadsrättsnämnden.
 
Handläggningen vid bostadsrättsnämnden är helt och hållet skriftligt (man kan läsa mer om vad en ansökan ska innehålla och hur ansökan går till på deras hemsida) och ibland kan man som sökanden behöva komplettera. Den som skickar in en ansökan måste antingen vara en medlem i en förening eller vara en förening. Det som ledamöterna sedan gör är att läsa allt material. Därefter resonerar de tillsammans för att sedan komma fram till en bedömning.
 
 
Ansökan är avgiftsbelagd (vad det kostar går att läsa på deras hemsida) och de har cirka 70 till 80 ärenden per år (det motsvarar ungefär hur många ärenden vi på den hyresnämnden där jag jobbar får in på lite mindre än två dagar). Precis som hyresnämnden ger de inga råd utan gör endast bedömningar.
 
Det är ont om den här typen av rättsfall eftersom det inte är många tvister som går till domstol, vilket kan bero på att domstolstvister dels tar lång tid, dels är dyra. Bostadsrättsnämnden kan lämna ut sina avgöranden, men det gör de efter att avgöranden har avidentifierats. Han berättade att de planerar att i framtiden lägga ut sina avgöranden på nätet.
 
Bostadsrättsnämnden åker inte ut på besiktningar som vi på hyresnämnden kan göra. De avvisar ärenden som kan handläggas av hyresnämnden och de tar heller inte upp ärenden som redan avgjorts i domstol. Bostadsrättsnämndens handläggningstid av varje ärende är cirka fem till sex månader.
 
Bostadsrättsnämnden har som sagt en hemsida som man kan besöka om man är nyfiken.


Dagens citat:

"Man bör ta itu med en lätt sak som om den vore svår och med en svår sak som om den vore lätt."
(Baltasar Gracián)


Ha det så bra!
Bostadsrättsliga kramar
Jessie

Nya äventyr väntar

Just nu är hela mitt inre i uppror och jag vet inte riktigt var jag ska ta vägen. En mängd olika känslor bubblar i mitt inre - jag är nervös, glad, osäker, ledsen, rädd, skamsen, panikslagen, nyfiken ... Bara för att nämna några och ja, du märker kanske att det är en enda röra. Men oroa dig inte. Det är inget allvarligt. Eller, det beror i och för sig på vad man menar med allvarligt. För detta är på sätt och vis livsavgörande. Men det jag menade med att det inte är allvarligt var att jag inte är döende eller liknande. Däremot kommer jag byta jobb.
 
Allt har gått så fort att jag fortfarande inte riktigt fattat vad som hänt. Jag har hela tiden tittat efter annat arbete nere i området kring Halmstad. Jag har alltså utgått från Halmstad och sedan kollat vad som kan vara lämpligt pendelavstånd. När jag inte hittade något bestämde jag mig till sist för att skicka spontanansökningar till advokatbyråer i och kring Halmstad. Efter att ha fått en del nej började jag tappa tron och trodde inte att det skulle bli något.
 
På en söndag skickade jag några spontanansökningar till några byråer i Varberg. När jag var på väg hem från jobbet på torsdagen veckan därpå (det vill säga två dagar efter att jag skickade ansökningarna) fick jag samtal från en av dessa byråer. Eftersom jag satt på tåget just då kom vi överens om att kvinnan som ringde skulle ringa på onsdagsmorgonen istället. Det gjorde hon och jag fick veta att ägaren av byrån hade blivit intresserad av mig och ville träffa mig på fredagen den veckan. Därför tog jag ledigt på fredagen och åkte ned till Varberg. Efter mötet fick jag beskedet att de skulle kontakta mina referenser och sedan återkomma till mig under den kommande veckan. På tisdagen blev jag uppringd av ägaren som erbjöd mig anställning hos dem.
 
Stranden i Halmstad i närheten av älsklingens studentbostad.
 
I slutet av juni kommer jag alltså börja jobba på en liten advokatbyrå i Varberg. Nu gäller det bara att hitta en bostad så fort som möjligt, men turligt nog har vi några alternativ att välja bland vad gäller orter. Fast det är grymt svårt att få bostad där nere. Inte alls lika lätt som i Köping. Jag är väldigt stressad över detta problem och har även daglig magvärk. Men det ska lösa sig. Det har jag bestämt mig för. På något sätt ska vi få ihop det.
 
Det bästa är att jag och älsklingen kommer att få bo ihop igen. En annan bra sak är att jag kommer närmare Skåne. ^^ Fast det är väldigt jobbigt att lämna nämnden. Jag trivs otroligt bra med de flesta och jag tycker om mina arbetsuppgifter. I torsdags pratade jag med ett av hyresråden i min arbetsgrupp angående det här med att jag ska lämna dem. När han frågade om jag kommer tillbaka, svarade jag med ett leende att vi får se. Man vet ju aldrig vad som händer. Vi fortsatte att prata om det och plötsligt sade han "Vi tror inte det." Med ett skratt frågade jag om han menade att jag inte kommer bli kvar i Varberg? Då såg han mig i ögonen och sade allvarligt "Nej, att du inte kommer tillbaka." När han sade det både lät han och såg ut som en ledsen och övergiven hundvalp. Mitt hjärta värkte i det ögonblicket. Jag hade redan innan känt mig som en förrädare. Den känslan blev inte bättre av detta.
 
Jag är rädd. Livrädd faktiskt. Tänk om jag inte passar på advokatbyrå? Kanske misslyckas jag med arbetsuppgifterna och gör dem besvikna? Jag tycker inte om förändringar. Jag är inte bra på dem. Men jag ska ge det ett försök. Det måste jag. För vår skull.


Dagens citat:

"Osäkerheten är ofrånkomlig. Oron är valfri."
(Björn Natthiko Lindeblad)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie