Hyresvärdar kan vara sviniga

Innan jag skulle gå hem i dag från jobbet fick jag ett samtal som ena registratorsassistenten kopplade vidare till mig. Mannen som ringde hade inget ärende, men han hade varit i kontakt med hyresgästföreningen som skickade honom vidare till oss på hyresnämnden.
 
När han berättade om sin situation för mig tyckte jag så synd om honom. Jag ska inte i detalj berätta vad jag fick höra, men i korta drag handlar det om att hans hyresvärd gång på gång förhalar hans och hans gravida fru/sambos lägenhetsbyte. Jag tror att det från början hade varit någon form av triangelbyte. Tydligen finns det inga invändningar mot någon av hyresgästerna, men hans hyresvärd skjuter hela tiden upp datumet för besked om lägenhetsbytet (eller var det kanske till och med datumet för när lägenhetsbytet kan ske?). Detta, bara för att hyresvärden vet att bytespartnerna kommer hoppa av. Hyresvärden har tydligen gjort det här tidigare mot honom. Enligt honom vill hyresvärden genom detta att han och hans fru/sambo ska flytta från lägenheten så att hyresvärdens moster eller gammelmoster kan flytta in.
 
 
Ja, det var en invecklad historia som han berättade för mig. Jag förklarade för honom att vi är fullbokade ända fram till augusti (vi har sammanträdesuppehåll under juli), men uppmanade honom att ändå komma in med en ansökan, så kan vi se vad vi kan göra. Jag tyckte så synd om honom att jag gick raka vägen till registratorsassistenten som kopplat samtalet till mig och bad henne att lotta ärendet på min rotel så fort ansökan kommer in. Jag ska nämligen försöka se till så att ärendet sätts ut till sammanträde under maj. Jag ska välja en av de dagar då jag protokollför och sedan höra med det hyresråd som ska vara ordförande om vi inte kan försöka klämma in ärendet klockan 12, trots att vi egentligen ska ha lunch då.
 
Kanske räcker det att hyresvärden får en kallelse från oss för att de ska ta sig i kragen och skärpa sig. Så var det i december, strax innan jul förra året. Det kom en man till receptionen. Han hade precis skickat in en ansökan om att få hyra ut sin bostadsrätt i andra hand, men ville med besöket verkligen poängtera att det var viktigt att han fick ett beslut ganska omgående. Jag och hyresrådet på min rotel försökte förklara att vi var fullbokade till och med hela februari, men med tanke på hans situation försökte vi hitta en tidigare sammanträdestid. Strax innan hans besök hade vi fått in en återkallelse i ett ärende som var utsatt till sammanträde, så strax efter jul fanns det en ledig tid. Jag bokade in sammanträde i hans ärende det datumet och skickade iväg kallelserna. Någon vecka senare återkallade han sitt ärende eftersom bostadsrättsföreningen (som tidigare sagt blankt nej till andrahandsuthyrningen) hade godkänt att han hyrde ut sin bostadsrätt i andra hand efter att de hade fått kallelsen.
 
Som hyresgäst är man väldigt utsatt. Hyresvärdarna har - på både gott och ont - väldigt stor makt. Jag anser att vi som myndighet har ett visst ansvar att hjälpa och därför hoppas jag att jag kan göra något för honom.


Dagens citat:

"Den som besegrar andra har makt, den som besegrar sig själv är stark."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie