När tonåringen får ansvaret

TV3 har nyligen börjat med ett nytt program som de döpt till Tonårsbossen. Hittills har jag sett ett och ett halvt avsnitt och så här långt är jag inte imponerad.
 
Programmet går ut på att en tonåring i varje avsnitt får ansvar för familjens ekonomi under en månad och månaden inleds med att tonåringen får göra en månadsbudget. "Programledare" är Charlie Söderberg, känd från Lyxfällan. Som jag har förstått det är tanken att dessa tonåringar (hittills tonårstjejer) ska lära sig pengars värde och att hantera pengar. Fast efter vad jag har sett verkar det inte fungera. Visserligen var Charlie Söderberg övertygad om att tonåringen i det första avsnittet hade lärt sig att hantera pengar, men varken jag eller älsklingen höll med honom. I det andra avsnittet som jag såg får jag erkänna att hon tycktes ha lärt sig något, men det var först efter att hon suttit och pratat med Isabella Löwengrip.
 
 
Jag tror inte att det är så smart att kasta ut tonåringarna på så djupt vatten på en gång. Visst är det bra att de på en gång får lära sig att göra en budget, men vilken nytta gör den egentligen om de inte vet hur de ska prioritera? I det senaste avsnittet som jag såg planerade tonåringen budgeten så att den skulle gynna henne. Allt hon gjorde och anledningarna till att hon vägrade gå med på familjens önskemål syftade till att i slutänden endast gynna henne själv. Det beteendet fungerar kanske om man är ensam i hushållet, men absolut inte om man är en familj.
 
Så som programmet är uppbyggt nu är det mest provocerande och hjälper inte tonåringarna på något vis. Jag tror att det hade varit bäst om tonåringarna gjort en budget och sedan pratat med någon som vet hur man hanterar pengar. Helst någon som tonåringarna kan relatera till, som exempelvis Isabella Löwengrip. Eller om de först haft samtalet och sedan gjort budgeten utefter vad de fått lära sig. Då hade de nog fått mer förståelse för vad som borde prioriteras. När man är tonåring är det inte lätt att alltid lära sig av sina misstag och framför allt om man inte vet att man faktiskt gjort fel. Fast de bakom programmet verkar tro att tonåringarna ska inse att de beter sig på fel sätt. Jag får hoppas för tonåringarnas egen skull att de lär sig något i slutändan från programmet eller att de tids nog mognar. För som det ser ut nu är det skrämmande att se.


Dagens citat:

"Det som känns som slutet är ofta början."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie