Vante eller handske?

Jag skrev tidigare att jag inte är så förtjust i att ha vantar och i det inlägget skrev jag att när jag talade om vantar, menade jag även handskar och dylikt. Anledningen? Jag hade för mig att vante och handske är olika saker. Någon (jag minns dock inte vem) har sagt att vante är det plagg med särskild plats för tummen och gemensam för fingrarna, medan handske är det plagg med särskild plats för varje finger.
 
När inlägget var skrivet gick jag till min kära vän SO och fick fram följande förklaringar:
 
 
En vante är alltså i stickat material eller tyg och har ofta särskilt utrymme för tummen och en handske är i kraftigare material och har vanligen separat utrymme för varje finger.
 
Om jag har tolkat definitionerna rätt innebär det att fingervantar egentligen är ett undantag från vante, men fingervantar är inte handskar om de är stickade. Hänger du med? Att bara säga vante till fingervante är med andra ord fel och att säga vante till den tjockare variant som barn ofta har under vintern är också fel eftersom det egentligen är en handske.
 
Många, liksom jag, använder förmodligen vante och handske synonymt, vilket rent språkligt är inkorrekt. I alla fall om man utgår från respektive definition.
 


Dagens citat:

"Jag hör och jag glömmer. Jag ser och jag kommer ihåg. Jag gör och jag förstår."
(Konfucius)


Ha det så bra!
Vantiga kramar
Jessie