Det kontantlösa samhället

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens nionde avsnitt.
 
Idag känns det som om kontanter knappt finns längre. När man ska betala tar man bara fram kortet. Ingen tung och full plånbok. Man slipper hålla koll på växel och räkna ut vad man ska få tillbaka. På de få ställen där man kan läsa att det är "endast kontantbetalning", blir man en smula irriterad, för man kan ju handla med kortet överallt annars.
 
Man kan inte förneka att det är smidigt. Och även en smula miljövänligt eftersom nya sedlar och mynt inte behöver trycks upp med jämna mellanrum. Men samtidigt utestängs människor när man på fler och fler ställen bara kan betala med kort, för än finns det de som endast handlar med kontanter. Mina föräldrar är ett sådant exempel, även om de har börjat lära sig att betala med kort när de ska tanka. Min syster och hennes sambo handlar också bara med kontanter så vitt jag vet.
 
 
 
Enligt riksbankslagen är sedlar och mynt laga betalningsmedel i Sverige, men detta kan enligt Mårten inskränkas genom avtal (jag har inte läst lagen särskilt noga måste jag tyvärr erkänna). Mårten nämnde att det finns bl.a. två pågående mål där personer nekats använda kontanter och där dessa personer sedan har valt att vilja få saken prövad. En kille fick inte betala med kontanter på ett sjukhus, medan en annan ville deponera med kontanter hos Länsstyrelsen, men fick inte.
 
Jag själv är positiv till att kontantbetalningen försvinner, men samtidigt förstår jag dem som inte kan eller vill betala med kort. Vårt alltmer kontantlösa samhälle blir ett problem för dessa personer. Jag är övertygad om att det till sist blir ett helt och hållet kontantlöst samhälle. Dock kommer övergången dit bli jobbig. I alla fall för en del. Jag hoppas att det kan lösa sig så smidigt som möjligt för dem.
 
Men självklart finns det också nackdelar med ett kontantlöst samhälle. Om man blir bestulen på sin plånbok är det inte bara kontanterna som finns i den som försvinner. Visst kan man spärra sitt kort, men om man har otur kan en del tråkigheter hinna hända. Bara för att nämna något. Och om det skulle vara något teknikstrul så att man inte kan betala med kort: hur gör man då? För om man inte har några pengar att betala med, kan man inte få varor eller tjänster i utbyte. Då kan man ställa sig frågan: är smidigheten värd riskerna?


Dagens citat:

"Skjut inte upp till imorgon det du kan skjuta upp till i övermorgon."
(E.H. Bulen)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Svägerskan:

När jag skadade knät så åkte jag till akuten i mora (sent på kvällen), då fick jag inte betala alls. Varken med kort eller kontanter! Var tvungen att få det på faktura och då kom det ju såklart ett extra belopp, p.g.a att de sände räkningen i posten! Tycker det är fel att man ska påtvingas att betala extra när man inte ens FÅR betala på plats! :(

Svar: Det är väldigt fel. :-( Du ville ju betala på plats. Det hade varit en annan sak om du inte haft varken kort eller kontanter, men om du har möjlighet att betala ska du inte tvingas betala en extra avgift bara för att de hellre skickar en faktura ... Det var riktigt dåligt. :-(
Jessica