Kränkande fotografering

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens femte avsnitt.
 
Jag har tidigare skrivit om kränkande fotografering. Rättare sagt, om ett av de lagförslag som lades fram. Då trodde jag att det skulle bli något av det, men nu i efterhand har det visat sig att det har varit lite av en stormig historia. Kort sagt har det i omgångar skett en del ändringar eftersom lagrådet inte godkänt förslaget så som det har sett ut (tror att de är inne på tredje försöket?). Det är i alla fall så som jag har uppfattat det och om jag har fel får du mer än gärna rätta mig. Hur som helst, ett lagstadgat förbud mot kränkande fotografering behövs. För som det ser ut nu är det inte förbjudet att t.ex. filma någon annan i duschen utan att personen som filmas vet om det och det är nämligen just det som har hänt. Ska tillägga att det inte heller är förbjudet att fotografera någon utan personens tillåtelse.
 
 
 
I alla fall, ärendet gick så långt som till Europadomstolen. Det var en man som hade riggat en kamera i en tvättkorg i badrummet och filmade sin styvdotter när hon duschade. Enligt svensk rätt är detta inte otillåtet. Inte om det inte handlar om barnpornografi. Om man inte upptäcker kameran är filmandet inte brottsligt. Därmed kan man inte heller få filmerna raderade. Ifall man däremot upptäcker kameran när man duschar, skulle det kunna rubriceras som ofredande.
 
Det är sjukt! Och även en smula ofattbart att det inte alls finns något förbud mot den här typen av beteende. Jag hoppas verkligen att de får till ett lagförslag som godkänns! Jag menar, det är inte rimligt att ha det på det här sättet.


Dagens citat:

"Du kan inte förändra något om du inte lägger märke till det. Medvetenhet är första steget."
(Dawn Abraham)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie