Grannsämja och hänsyn - endast hittepå?

För mig är det en självklarhet att ta hänsyn till grannarna. Framför allt då man bor i lägenhet. Att ta hänsyn till grannarna innebär bland annat att man inte stör mer än i onödan. Att man som granne borrar i väggen efter kl. 21.00 - var och varannan dag - är inte att ta hänsyn.
 
Antagligen har vi fått nya grannar i lägenheten som ligger vägg i vägg med vårt sovrum och vardagsrum. Jag vet att det flyttade in en ny familj i trappuppgången bredvid vår och under en månads tid har grannarna som nu bor vägg i vägg med oss, hållit på att borra. Fast inte bara dagtid (vilket de enligt älsklingen har gjort väldigt mycket). Jag har tappat räkningen på hur många kvällar efter kl. 21.00 som de höll på att borra och hamra i väggen. Dock upphörde de med detta när vi fått nog och bestämt oss för att klaga hos hyresvärden.
 
Många har fått felaktigt för sig att man som hyresgäst får låta hur mycket som helst, fram till kl. 22.00, bara för att hyresvärdarna brukar ha den tiden i sina trivselregler - att det ska vara tyst efter det klockslaget. I hyreslagen finns inga tider satta:
 
25 § När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet). Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Hyresgästen skall hålla noggrann tillsyn över att detta också iakttas av dem för vilka han svarar enligt 24 § första stycket.
 
 

Jag anser att det är sunt förnuft att inte hålla på att borra eller liknande så sent på kvällen (våra grannar har dessutom småbarn och det låter som om de även har ett spädbarn) och att veta att sådant stör grannarna - framför allt om man gör sådant sent på kvällen. Under dagtid får man acceptera lite mer ljud (dock inte hur mycket som helst), men på kvällen ska man ha rätt till lugn och ro.
 
Om man råkar ut för grannar som stör, ska man klaga hos sin hyresvärd. Ifall det inte blir någon förbättring, kan man skicka in en ansökan om åtgärdsföreläggande till hyresnämnden, där man yrkar (kräver) att hyresvärden ser till så att störningarna upphör. Dock ska man tänka på att ärenden om åtgärdsföreläggande vanligtvis inte är s.k. förtursärenden och därför finns risken för lång handläggningstid.
 
Ansökningsblankett till hyresnämnden hittar du här.


Dagens citat:

"Vi ser inte saker så som de är, vi ser saker så som vi är."
(Anais Nin)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie