Daisypath Anniversary tickers

Ditt blod behövs

 
 
Tillsammans utgör bilderna ovan ett informationsblad från blodcentralerna.
Gör en god gärning - bli blodgivare i dag!Dagens citat:

"Det är de som går vilse som hittar de nya vägarna."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Samlare?

Bokbloggsjerka: Är du en "samlare" av saker som kan kopplas till litteraturen (böcker, bokmärken, muggar med litteraturmotiv, etc.)?
 
Nyligen när jag erkände att jag är en bokmissbrukare, konstaterade jag även att jag är en boksamlare. Det sistnämnda har jag i och för sig vetat i flera år, så just det var ingen nyhet.
 
 
När jag var yngre samlade jag på olika typer av bokmärken. Jag gjorde till och med egna i datorn. :-) Nuförtiden bryr jag mig inte om bokmärken, utan använder det jag kan få tag i. Mest blir det använda "flärpar".
 
Samlar du på något litteraturaktigt?


Dagens citat:

"Säg “ja” till livet, och se hur livet plötsligt börjar arbeta för dig istället för emot dig."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Enormt slöseri

Under de senaste åren har jag blivit alltmer miljömedveten även om jag inte direkt är fröken petig, för det händer att jag gör saker som kanske inte direkt är miljövänliga. Men oftast försöker jag ändå vara miljövänlig. Jag exempelvis ogillar att ha lampor tända när det inte är nödvändigt (framför allt i rum som jag inte befinner mig i) samtidigt som jag försöker källsortera så mycket det går. Jag försöker även att se till att inte skriva ut papper i onödan.
 
Det där med att undvoka onödiga utskrifter är väldigt svårt på mitt jobb. Jag själv gör vad jag kan, men när alla handlingar på en myndighet anses vara allmänna (och många gånger även offentliga) handlingar betyder det att minsta arbetsrelaterat mejl måste skriva ut och läggas i akten - oavsett hur onödigt det är. Det tar mig emot att göra det, men jag är tvungen till det. :-(
 
 
Något annat som jag ogillar starkt är när jag renskriver "mina" protokoll i ärendehanteringsprogrammet efter sammanträden. I min arbetsgrupp vill tre av totalt fyra hyresråd att vi protokollförare ska skriva ut våra protokollutkast och sedan lämna dem tillsammans med akterna till det hyresråd som var ordförande under sammanträdet. Om det inte hade varit för det faktum att detta är ett stort slöseri skulle jag inte ha klagat. Om hyresråden hade skrivit ut endast de sidor som de redigerat och behållit de oredigerade sidorna hade jag inte haft några synpunkter, men nu är det inte så. Ifall jag till exempel har skrivit ett fem sidor långt protokoll och hyresrådet endast redigerar (skriver skälen till beslutet) två av sidorna, skriver hyresrådet inte endast ut dessa två sidor. Nej, de skriver ut samtliga fem sidor. Det innebär att tre sidor skrivs ut helt i onödan!
 
Även andra kollegor skriver ut dokument och papper som ibland är onödiga att skriva ut. Och inte kan de skriva ut/kopiera dubbelsidigt. Nix, det är roligare att göra det enkelsidigt eftersom det då går åt mer papper. Tänk då om de andra myndigheterna gör på samma sätt? Vilket slöseri på naturresurser!
 
 
Hur gör jag då för att inte bidra till detta slöseri? Jag försöker att endast skriva ut det som jag behöver. Jag använder mig av elektroniska handlingar och hjälpdokument så långt det går. När jag kopierar eller skriver ut gör jag det dubbelsidigt så mycket det går - allt beroende på vad det är för typ av utskrifter.
 
Det är sorgligt att inte fler tänker på naturen. Hatten av för det hyresråd i min arbetsgrupp som inte vill att man skrivet ut sitt protokollutkast och som endast skriver ut de sidor som behövs. I det hänseendet föregår han med gott exempel och fler borde ta efter honom.
 


Dagens citat:

"Oro sköljer inte bort gårdagens bekymmer. Det sköljer endast bort dagens glädje."
(Leo Buscaglia)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tur i oturen

Jag är så himla trött på det här "till-och-från-vädret" som vi i Mälardalen (i alla fall den norra delen) har haft. Ena dagen snöar det, för att i nästa börja töa. När det sedan har blivit så där kladdigt och slaskigt - då fryser det igen! Sedan kommer ännu mer snö, som i sin tur följs av töväder och så vidare (i all oändlighet). Jag är ingen vintermänniska och längtar mig därför fördärvad efter sommaren. Jag vill ha värme. Jag vill inte ha mer snö. Jag vill inte ha mer is.
 
Innan man kommer till mitt jobb, måste man gå nedför en ganska lång stentrappa. Nu när vi har haft detta snö-slask-frys-väder har det samlats en massa is på trappstegen till denna trappa. Det gör att man knappt får plats med sina fötter och risken att halka är skrämmande stor. Det finns en del som har halkat i trappan. Fram tills i onsdags i förra veckan hade jag trott mig finna en taktik för att ta mig nedför denna livsfarliga trappa. Jag hade inte halkat en enda gång och jag klarade av att gå nedför den i rätt rask takt. Men inte i onsdags.
 
 
Plötsligt halkade jag till med foten på ett av trappstegen och föll bakåt. Precis som Jonesy gick det som i slow motion för mig, fast jag är övertygad om att det endast rörde sig om några få minuter eller kanske till och med sekunder. Jag landade på rygg i stentrappan, men av ren reflex vred jag på mig så att jag kom att hamna mest på min vänstra sida. Min vänsterarm fick med andra ord ta stor del av smällen. Jag minns inte om jag slog i huvudet, men med tanke på hur jag mådde senare (i och för sig en mycket mildare version av mitt lilla isäventyr på väg hem från Läggesta) tror jag nog att även huvudet fick sig en liten smäll. Tur att jag hade mössa på huvudet.
 
Jag hade ont i kroppen, men istället för att konstatera om jag skadat mig allvarligt eller ej, reste jag mig blixtsnabbt upp och fortsatte gå som om ingenting hänt. Varför? Av två anledningar. Det kom folk bakom mig och längs den här trappan finns Friskis & Svettis och varje morgon står det folk och tränar vid fönstren. Jag skämdes helt enkelt över att ha ramlat och ville därför försvinna så fort jag kunde. Senare på kvällen och även dagen efter hade jag väldigt ont i kroppen och kunde knappt röra min vänsterarm. Men jag är okej! Jag skadade mig inte allvarligt och i skrivande stund är jag bara lite öm i kroppen.
 
Jag och ena arbetskamraten pratade om just detta lite senare. Hur korkad man är när man prioriterar i den här typen av situationer. Hon hade nämligen varit med om något liknande vid universitetet och gjorde precis som jag - skyndade sig bort som om inget hänt trots att hon knappt kunde gå. Jag vet att jag inte hade någon anledning att skämmas, för halka kan ju hända vem som helst och framför allt när underhållet av trappan är så dåligt skött som den är. Varför bryr man sig så mycket om vad andra tycker? Eller, i alla fall vad man tror att andra tycker. Det är helt galet! Får försöka att prioritera rätt nästa gång - att först och främst ta reda på hur pass skadad jag är och strunta i om andra har sett och vad de eventuellt tycker om min klumpighet.


Dagens citat:

"En dag kommer någon att kliva in i ditt liv och få dig att förstå varför det inte fungerade med någon annan."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ingen okej färgkombination

Nej, jag visar inte upp de underkläder som jag köpte ... Du är allt bra pervers va? ;-) Men det gör inget. Jag förlåter dig.
 
 


Dagens citat:

"För varje minut du är arg förlorar du 60 sekunder glädje."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Fantastisk gåva!

Som jag har berättat tidigare har vi hållit på att prenumerera på receptkort från De bästa recepten. Tidigare prenumererade vi även på receptkort från Hembakat, men dessvärre lade de ned. Nu verkar det som om De bästa recepten också ska lägga ned, vilket jag tycker är enormt tråkigt. Även om inte alla recept har varit intressanta, har både jag och älsklingen hittat små favoriter bland de recept som hittat hem till oss var tredje vecka.
 
Den senaste försändelsen fick jag häromdagen och det var i försändelsen innan den senaste som jag fick intrycket genom det brev de skrivit att de eventuellt kommer lägga ned. Där skrev de att jag skulle få en försändelse till med tre receptomgångar istället för endast en som jag tidigare valt att prenumerera på. I den senaste försändelsen fick jag med en lapp som sade att jag snart även skulle få en gåva. Gåva? Det är alltid kul med gåvor, men jag förstod inte riktigt vad de menade. I går fick jag svaret, för då damp den här lilla sötnosen ned genom brevinkastet:
 
 
På sätt och vis känns det lite läskigt att just Frestande choklad dök upp. Hur kan de veta att jag är så förtjust i choklad? IMP känner mig bättre än vad jag trodde. :-D Givetvis kunde jag inte låta bli att öppna den och genast började jag dregla. Vad sägs om krämig kola- och chokladpaj? Eller chokladvåffla med bär? Jag tänker absolut testa dessa uppenbarelser. Frågan är bara när ... Någon som är sugen på att komma på chokladkaksfika här i Köping?


Dagens citat:

"När eleven är redo uppenbarar sig läraren."
(Okänd)


Ha det så bra!
Chokladiga kramar
Jessie

Följ med på nostalgitripp

Jag kan inte minnas hur länge vi har lyssnat på Mix Megapol, men det måste vara i alla fall ett par år som minst. Hur som helst, fördelen med Mix är att de spelar både nya och äldre låtar. Bland dessa äldre låtar finns Freestyles repertoar.
 
Under min uppväxt hörde jag en hel del av Freestyles låtar och den främsta favoriten är Vill ha dig. Efter att ha hört Christer Sandelins Det hon vill ha (han var sångare i Freestyle) några gånger på radion, sökte jag upp lite av Freestyles låtar på YouTube. Snacka om riktig nostalgitripp! En massa minnen från uppväxten dök upp och jag fylldes av en välbekant, fast tämligen obeskrivlig känsla. Jag blev som ett barn på nytt. Fast som barn förstod jag aldrig låtarnas innebörd till fullo, vilket jag naturligtvis gör nu.
 
Nedan delar jag med mig av två Freestyle-låtar - Vill ha dig och Fantasi. Kanske har du egna minnen med deras låtar. :-) Och som bonus delar jag även med mig av Det hon vill ha för att den är så himla gullig.
 
 
 
 
 
 
 
 


Dagens citat:

"Titta noga och du kommer att upptäcka att även det ordinära är extraordinärt."
(Dan Goldberg)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ännu ett liv som slocknat

I tisdagskväll när jag satt i soffan och såg på film ringde min pappa till mig. Hans ton sade mig att något hade hänt och först var jag på väg att fråga om det hade hänt någon av dem där nere något, men jag lät bli. I nästa stund fick jag ändå svaret. Under natten mellan måndag och tisdag hade deras/familjens kanin hastigt och oväntat gått bort. Det kom som en chock för mig och när jag någon sekund senare förstod vad det var han sade, började jag gråta (och det gör jag även i skrivande stund).
 
Precis när jag hade börjat på gymnasiet köpte min syster en kanin som blev familjens kanin (trots att det emellanåt envisades med att det var syrrans kanin). Hon var så himla söt (kaninen alltså, och inte min syster) och hon bevisade det som min mamma hela tiden har sagt, men som jag aldrig trodde på; en kaninunge är lika stor som en handflata. Hennes färg på pälsen var så himla vacker.
 
 
 
Eftersom mina föräldrar vägrade att ha kanin inomhus, fick hon bo i uteburen (som mina föräldrar en gång i tiden byggt) på balkongen. Vi tog in henne i lägenheten med jämna mellanrum tills hon vande sig och nästan enbart ville vara utomhus. Under dessa gånger då vi tog in henne i lägenheten hade vi roligt tillsammans. Jag och min syster ville gärna att kaninen och Jocke skulle bli vänner, men det ville inte den extremt svartsjuke Jocke. Kaninen gjorde ett tappert försök att bli vän med honom genom att slicka honom längs med hans bröstkorg. Upplysningsvis kan jag tala om att Jocke inte uppskattade den gesten och efter det var det omöjligt att försöka få dem att bli vänner.
 
En annan gång låg jag och kelade med henne i soffan och till slut somnade jag. Enligt mina föräldrar hade även kaninen somnat och det hela var tydligen väldigt gulligt att se.
 
Jag har ännu fler trevliga minnen med henne, men att räkna upp och berätta om allihop skulle ta tid och inlägget skulle bli oändligt långt. Istället kan jag sammanfatta det med att det finns många ljusa minnen och jag tycker om henne väldigt mycket. Saknaden är därför stor och det känns jobbigt att hon är borta. Till det kan läggas att jag har dåligt samvete över att jag knappt tillbringat någon tid med henne de senaste åren (sedan jag flyttade hemifrån). Nu är det för sent.
 
 
Hennes bortgång är nog jobbigast för mina föräldrar eftersom hon var den enda de hade kvar sedan jag och min syster flyttat hemifrån och efter det att Jocke gått bort för snart tre år sedan. Det kommer även bli rätt jobbigt för syrrans katt när han inser att kaninen är borta. De hade nämligen blivit väldigt bra vänner. Han brukade hoppa in i hennes bur när han var på besök, och äta hö tillsammans med henne.
 
Det viktigaste är att hon har haft ett bra liv och jag hoppas att hon själv tyckte att hon hade det. Hon kommer alltid, precis som alla husdjur, att vara saknad och vi kommer alltid att minnes henne med kärlek och glädje.


Dagens citat:

"Små steg varje dag är allt som krävs."
(Okänd)


Ha det så bra!
Sörjande kramar
Jessie

Hungerspelens andra chans

Nästan direkt efter att jag hade läst klart Suzanne Collins trilogi om Panem och deras brutala hungerspel, såg vi filmen Hungerspelen. I ett videoinlägg förklarade jag att filmen i och för sig var bra, men att boken Hungerspelen var bättre. Då hade jag suttit och jämfört film och bok under hela filmen, vilket är förståeligt eftersom böckerna fortfarande var väldigt levande för mig.
 
Att se en sådan film - som baserats på en bok - när man nyligen avslutat boken är aldrig optimalt. Bok och film är två skilda ting. Två skilda format med olika förutsättningar. Oavsett vad man kan tycka kan en film aldrig bli exakt som boken den är baserad på. För att en sådan film ska ges rättvisa måste den ses med objektiva ögon - något som är svårt om man verkligen tyckte om boken.
 
 
För ett par veckor sedan (ungefär) bestämde jag mig för att ge filmen en andra chans nu när jag har fått lite distans till boken. Precis som sist tyckte jag att filmen är bra, men att boken är bättre och med tanke på att en film har andra förutsättningar och aldrig kan bli exakt som boken den är baserad på, kommer jag förmodligen alltid tycka så här. Jag kommer hellre aldrig ifrån att mitt omdöme av filmen  alltid kommer att vara färgat till viss del på grund av mina känslor för boken. Det kommer jag nog aldrig komma ifrån.
 
Den här gången tyckte jag att filmen var ett snäpp bättre jämfört med sist och nu senast blev jag så berörd att det vid ett par tillfällen kom en och annan tår. Fast antagligen berodde tårarna på att jag visste vad som skulle hända och jag vet vad som kommer ske i de andra böckerna och därmed kommande filmerna.
 
Jag tycker att de har lyckats riktigt bra med den här filmen och jag ser verkligen fram emot de två kommande filmerna - Fatta eld och Revolt.
 
Om du vill veta vad jag tyckte om filmen första gången jag sett den, kan du kika på klippet nedan.
 
 


Dagens citat:

"Jag tycker inte om den personen. Jag måste lära känna honom bättre."
(Abraham Lincoln)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Semlor i kärlekens namn

Eftersom fettisdagen och Alla hjärtans dag inföll nästan samtidigt i år tyckte jag att det var en bra idé att kombinera dessa två dagar. Framför allt då jag och älsklingen skulle "fira" det under helgen som var eftersom det var då han kom hem.
 
 
Jag vet, det är lite svårt att se det verkliga resultatet eftersom bullarna fick sig en rejäl solbränna inne i ugnen. Men kanske kan bilderna nedan göra semlorna mer rättvisa.
 
 
Exakt! Jag gjorde rosa bullar! Dock var ursprungstanken att de skulle vara röda, men färgpastan och bullarna konspirerade mot mig och gav mig det här resultatet. Men det gör inget. För bullarna smakade ändå bra (trots att jag glömde ha i kardemumma ...).


Dagens citat:

"Livet har många olika kapitel. Ett dåligt kapitel betyder inte att boken är slut."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Skepp åhoj! Del 3

Vi lämnade de dansande människorna och gick raka vägen över till den andra puben där de skulle ha karaoke. Jag sjöng inte själv (eftersom jag inte kan) men jag tyckte att det var roligt att lyssna på de andra som sjöng. Vissa var väldigt bra medan andra var ... mindre bra. Gulligast var två småtjejer som "sjöng" Eric Saades Popular. Tja, det var mer skrik än sång och man märkte efter en stund att de sjöng från minnet och inte följde låttexten. Med det menar jag att de mumlade under verserna och "sjöng" för kung och fosterland i refrängen och till sist upprepade de bara refrängen. Jag är inte förtjust i varken Saade eller hans låt, men småtjejerna var riktigt gulliga.
 
Karaoken var planerad att hålla på i en timme, men eftersom det var så pass många som ville delta, förlängde nöjesvärden karaoketimmen till två timmar. Ändå var det inte alla (av de som skrivit upp sig på listan) som hann sjunga.
 
 
Efter det var det dags för nöjesvärden att underhålla i form av dans och sång. Man kan verkligen säga att vi blev underhållna! Nöjesvärden bjöd på sig själv och gjorde en riktig show. Det enda negativa var en överförfriskad kvinna som hela tiden försökte sig på att dansa och krävde total uppmärksamhet från oss som ville se nöjesvärden. Hon var på nöjesvärden rätt mycket och det märktes att han tröttnade på henne.
 
När denna avslutande underhållning var slut, drog vi oss tillbaka till hytten eftersom jag var väldigt trött. Vi bestämde oss för att gå upp lite tidigt morgonen därpå så att vi skulle hinna gå omkring på Åland en stund innan kryssningsbåten skulle tillbaka till Stockholm. Fortsättning följer ...
 


Dagens citat:

"Nästa budskap du behöver finns alltid precis där du är."
(Ram Dass)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Förbannade fred (Johanne Hildebrandt)

Den här boken är den fristående fortsättningen på Älskade krig. Härmed varnas för eventuella spoilers.
 
Förändrad efter sin vistelse i Irak, beger sig journalisten Sara Rydberg till Afrika. Meningen är att hon ska rapportera om konflikten i Darfur och reportagen ska visas i en tv-sänd gala där pengar ska samlas in till välgörenhetsorganisationen FAHC. Fast ganska snart inser Sara att allt inte står rätt till och hon riskerar att återigen hamna mitt i krigets fasor.
 
 
Efter att ha läst Älskade krig var jag imponerad. När Förbannade fred var färdigläst, kände jag mig mest förbannad. Förbannad på medievärlden som bara tycks bry sig om nästa stora scoop. Förbannad på välgörenhetsorganisationer som försnillar de skänkta pengarna istället för att låta dem gå dit de ska. Förbannad på världen för att den ser ut som den gör.
 
Dessvärre berörde inte Förbannade fred mig. Inte på samma sätt som Älskade krig. När boken var slut, lämnades jag med känslan av att den tog slut innan den ens hann börja. Fast jag anar att bokens syfte mest var att beskriva/rapportera hur det går till i världen och för det syftet fungerar den.
 
Johanne Hildebrandt skriver så att man kan läsa Förbannade fred innan Älskade krig, men för att få en relation till Sara Rydberg och förstå vad det är för händelser i Irak som det pratas om, föreslår jag att man läser Älskade krig först.


Dagens citat:

"Ett bra argument behöver ingen hög röst."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nu blir det ordning på ekonomin!

I går var jag nere på ICA Supermarket för att hämta ut min nya Booked-bok: The Henhouse. Jag brukar inte läsa faktaböcker för skoj skull, så den här boken blir ett undantag. Men jag ser verkligen fram emot att läsa den eftersom den tydligen innehåller ekonomitips och ger en de verktyg som man behöver för att ta kontroll över sin ekonomi. Med tanke på vilka utgifter jag och älsklingen har varje månad kommer jag att suga åt mig varje litet tips.
 
 
Fast det bästa var nog ändå paketomslaget med adressetiketten:
 
 
Inte visste jag att det fanns ett bokförlag i Strängnäs! Om jag ändå hade vetat det när vi bodde i Åker ...
 


Dagens citat:

"Att vara sig själv i en värld som ständigt försöker få oss att vara någonting annat är den största bedriften."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

In her eyes

En av anledningarna till att jag tycker om Josh Grobans låtar är texterna. De är alltid väldigt vackra och låtarnas innebörd berör. Som exempelvis In her eyes. För mig är den här låten en fin kärleksförklaring och jag fylls alltid av värme när jag hör låten.
 
 
 
She stares through my shadow
She sees something more
Believes there's a light in me
She is sure
And her truth makes me stronger
Does she realize
I awake every morning
With her strength by my side

I am not a hero
I am not an angel
I am just a man
Man who's trying to love her
Unlike any other
In her eyes I am

This world keeps on spinning
Only she steals my heart
She's my inspiration
She's my northern star
I don't count my possession
All I call mine and give her completely
To the end of all time

I am not a hero
I am not an angel
I am just a man
Man who's trying to love her
Unlike any other
In her eyes I am

In her eyes I see the sky and all I'll ever need
In her eyes time passes by and she is with me

I am not a hero
I am not an angel
I am just a man
Man who's trying to love her
Unlike any other
In her eyes I am
In her eyes I am
 


Dagens citat:

"Det bästa sättet att förutspå framtiden är att skapa den."
(Lincoln)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vad är det som avgör?

Bokbloggsjerka: Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?
 
 
Nuförtiden läser jag faktiskt det mesta som jag kommer åt för att vidga mina läsvyer. Men kombinationen av titel och omslag kan få mig mer eller mindre intresserad av en bok om jag inte har hört talas om författaren tidigare. Ett bra exempel på det är Elsebeth Egholms Dolda fel och brister. Jag hade aldrig hört talas om Elsebeth Egholm tidigare och enda anledningen till att jag blev sugen på att läsa boken var den juridiska titelns förtjänst. Därför kan det vara bra att tänka på vilken titel man väljer till sitt manus. :-)


Dagens citat:

"Köpare, tänk på den dag du ska sälja."
(Marockanskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mascarponegratinerade hallon

När älsklingen var hemma senast ville han gärna göra något med en del av alla de hallon i frysen som vi fick av svärmor. Valet föll på mascarponegratinerade hallon.
 
 
Det enda jag bidrog med var att vispa äggvita till fast skum, men receptet var faktiskt enkelt att följa. Först ska man fördela mandelbiskvier och hallon i ugnssäkra formar. Därefter delar man ägget (äggvita i en skål och äggula i en annan). Man vispar äggvitan till fast skum och blandar äggula med mascarpone och florsocker. Efter det vänder man i äggvitan och brer det sedan över bär och biskvier. Till sist ska man gratinera dem högt upp i ugnen cirka fem minuter i 250 grader tills de fått fin färg.
 
 
Resultatet var kanongott och passar med fördel till kvällsfika. Man ska dock tänka på att låta de gratinerade hallonen svalna lite, eftersom de annars är för varma att äta även om det stod i receptet att man skulle servera genast ...


Dagens citat:

"Det förflutna har ingen makt över det innevarande ögonblicket."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Gratinerade hallonkramar
Jessie

När är det nog?

När jag började läsa bokbloggar förstod jag inte varför de flesta hade årslånga köpstopp vad gällde bokinköp. Själv hade jag aldrig haft några problem med att låta bli att köpa böcker. Jag hade tillräckligt med böcker att läsa hemma.
 
Nu vet jag vad de menar. För tillfället finns det tjugo olästa böcker hemma. En del av dem har jag själv köpt, medan jag har fått vissa andra i gåva. Jag minns inte hur jag och älsklingen började prata om det sist han var hemma, men antalet olästa böcker kom i alla fall på tal. Hans ögon spärrades upp en aning när jag nämnde detta antal (jo älskling, det gjorde de!) och genast "förbjöd" han mig att köpa fler böcker. Max tio olästa böcker i hyllan kunde han gå med på, men inte fler. Han kunde dessutom inte förstå att jag , trots alla mina olästa böcker hemma, även lånar böcker på bibblan. I mina ögon är det fullkomligt logiskt, eller vad säger du?
 
 
I och för sig har jag nu räknat Greven av Montecristo som tre böcker eftersom den finns i tre band i hyllan, fast egentligen borde den räknas som en bok. Den är ju bara uppdelad i tre band. Det handlar inte om tre olika böcker. Eller vad säger du Johannes - du som är expert på denne greve?  Älsklingen försökte till och med att utöka mina olästa böcker genom att säga att jag även har Harry Potter-böckerna att läsa, men den gubben gick jag inte på! Visserligen är de även mina, men från början var de faktiskt älsklingens och därför bör de inte räknas till min "hög" av olästa böcker.
 
Ja, jag inser att jag är lite av en bokmissbrukare.  Jag borde kanske införa ett köpstopp jag med tills vidare? I alla fall tills de olästa böckerna har minskat i antal. Fast det finns två böcker som jag gärna skulle vilja köpa - Sår och Till offer åt Molok. Jag tycker att inköpen av dem ska få vara ett tillåtet undantag från köpstoppet.
 
Håller du med älsklingen om att tjugo olästa böcker är för mycket? Själv förstår jag inte riktigt var han har fått det ifrån.


Dagens citat:

"Livet kan vara enkelt, om vi låter det vara det."
(Dr. Wayne W. Dyer)


Ha det så bra!
Boksamlande kramar
Jessie

Som en svensk flagga

Annikas litteratur- och kulturblogg skrev Annika ett inlägg om fyra färger som styr vem vi är. De röda är chefsämnen, medan de gula är oerhört pratsamma och tittar sig gärna i spegeln så fort de får tillfälle. Gröna personer tänker alltid mer på alla andra än sig själva och blå personer är tystlåtna, faktaintresserade och älskar det skrivna ordet.
 
Första gången som jag läste inlägget var min första spontana tanke att jag definitivt är en blå person. I många sammanhang kan jag vara tystlåten, jag är definitivt faktaintresserad och det råder ingen tvekan om att jag älskar det skrivna ordet. Fast det är inte hela sanningen. När jag tänker efter är jag även till hälften en gul person - oftast är jag oerhört pratsam.
 
 
Nu vet jag vad du tänker. Att vara tystlåten och oerhört pratsam är två totala motsatser! Det vet jag, men trots det är jag båda delarna. Om jag är tystlåten eller pratsam beror helt och hållet på vilken situation jag befinner mig i. När jag arbetar kan jag arbeta under fullkomlig tysthet (bortsett från när jag måste svara i telefon) större delen av tiden, medan jag i sällskap av älsklingen och/eller vänner kan prata i oändlighet. I grundskolan var jag väldigt tystlåten större delen av tiden. På gymnasiet och paralegalutbildningen var jag det under i varje fall lektionerna. Förstår du då hur jag menar när jag säger att jag är både tystlåten och pratsam? :-)
 
Om man blandar blå och gul får man färgen grön, fast jag skulle inte vilja påstå att jag är en grön person enligt definitionen ovan. Jag är helt enkelt lite av en svensk flagga. :-)
 
Vilken färg är du?


Dagens citat:

"But though you're still with me, I've been alone all along."
(Evanescence - "My immortal")


Ha det så bra!
Färgade kramar
Jessie

Saga från Valhalla (Johanne Hildebrandt)

Saga från Valhalla  är den fristående fortsättningen på Idun. Härmed varnas för spoilers!
 
Rimtursarna har släppts fria och håller på att förgöra världen. Samtidigt strider fränder mot fränder och fränkor mot fränkor. Freja tvingas välja mellan att rädda sitt folk eller barnbarnet Saga.
 
 
Jag tycker att Saga från Valhalla var ett värdigt slut på trilogin om Valhalla, trots att boken måhända var den svagaste av de tre. Dessvärre har jag lite svårt att sätta fingret på exakt vad det var som gjorde den svagare än de andra. Jag gillar i alla fall att Hildebrandt väljer att inte vara förutsägbar och ett stort plus får hon för att hon inte gestaltar karaktärerna som antingen onda eller goda - för alla är vi lite av varje och alla har vi våra egna demoner att tampas med.
 
Nu i tredje boken kändes språket naturligt och jag upptäckte att jag till och med använde några av den här sortens uttryck när jag pratade med exempelvis älsklingen. Vad gäller språket som helhet skulle jag till och med vilja påstå att det var som godis för ögonen när man läste boken.
 
Hildebrandt har definitivt fått mig mer intresserad av både bronsåldern och den nordiska mytologin. Ett stort plus till efterordet bak i boken där man får en del förklaringar.


Dagens citat:

"Bra beslut kommer från erfarenhet, och erfarenhet kommer från dåliga beslut."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Hur börjar berättelsen?"

Makete.se håller också i en skrivtävling och reglerna hittar du här. Tävlingen går ut på att med maximalt hundra ord ska man skriva en början på en berättelse som har med bilden på sidan att göra. Innan den 15 mars 2013 ska man ha skickat in sitt bidrag samt svar på de uppgifter som finns uppräknade på sidan, till veronica@makete.se. Det som är viktigt att tänka på är att inte bifoga sitt bidrag i en fil, utan man ska klistra in sin text direkt i mejlet. Annars kommer ens bidrag att anses som ogiltigt.
 
 
Att utgå från bilder när man skriver noveller tycker jag är både roligt och utmanande. Jag höll på en del med den sortens skrivande när jag gick på gymnasiet. Jag har funderat på om jag ska göra så igen - att välja några bilder som jag baserar mina noveller på - men det får bli när de andra skrivprojekten är klara. Just nu finns det för mycket som jag vill göra.
 
Problemet (för mig) med den här tävlingen är att man ska skriva maximalt hundra ord. Som jag har berättat tidigare tycker jag inte om när jag är begränsad. Fast jag förstår givetvis varför det finns en begränsning i det här fallet.
 
Utan tvekan blir det här en utmaning. :-)


Dagens citat:

"Var dig själv. Livet är värdefullt som det är."
(Thich Nhat Hanh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Morotsmarmelad med morot och stjärnanis

Som bekant föredrar jag att göra saker och ting från grunden, även om det händer att också jag tar genvägar då och då. När jag då hittade ett tämligen okomplicerat recept på morotsmarmelad i ICAs kundtidning Buffé blev jag genast nyfiken på att testa det. Jag tycker om olika sorters marmelad. Det är otroligt gott att ha det på en varm rostemacka. :-)
 
Receptet på marmeladen hittar man i första numret av 2013 års Buffé. Det man gör är att skala och riva 500 gram morötter. De ska grovrivas. Sedan tvättar man en citron och en apelsin ordentligt under rinnande varmt vatten. Därefter ska man finriva skalen och pressa ut saften. När det är klart ska de rivna morötterna, 3 msk riven ingefära, 5 dl vatten, citrusskalen och -saften koka i en kastrull cirka fem minuter. Efter det tillsätter man 5 dl syltsocker och 3 stjärnanis för att sedan låta det koka på svag värme utan lock under 45 minuter. Då det är klart, ska man skumma av det väl och därefter hälla upp marmeladen på rena burkar.
 
 
Marmeladen var enkel att göra, fast den blev nästan lite för söt enligt mig. Kanske hade man kunnat ta mindre syltsocker, men då vet jag inte hur konsistensen blir. Har du något tips på hur man ska göra för att få marmeladen mindre söt, men utan att konsistensen påverkas?


Dagens citat:

"Att vilja ha mindre är en större välsignelse än att ha mer."
(Mary Ellen Edmunds)


Ha det så bra!
Marmeladiga kramar
Jessie

Tågpendlarens förbannelse

Det var en gång en kvinnlig tågpendlare som bodde i en småstad någonstans i det avlånga land i norden som i folkmun kallades för Sverige.
 
Dagligen pendlade denna unga kvinna mellan sin bostad i småstaden och sitt arbete i den kungliga huvudstaden. Pendlandet var långt ifrån en dans på rosor och många gånger hade hon slitit sitt hår i både ilska och förtvivlan. Emellertid hade hon slutat bli arg på tågbolaget eftersom det ändå inte tjänade något till. Hon mådde bara sämre än vad ilskan gjorde nytta.
 
Den femte februari 2013 var en helt vanlig dag, bortsett från att det hade börjat komma snö. Tio minuter innan arbetsdagen var slut, flexade kvinnan ut från jobbet och begav sig mot tågstationen. Hon hade tänkt ta tåget som gick två minuter över fem, och på så vis vara hemma i lägenheten tjugo i sju. Till hennes glädje avgick tåget i tid och de höll tiden under hela resan.
 
 
Nåväl, under nästan hela resan i alla fall. När de var omkring tio minuter (den unga kvinnan hade till en början felaktigt trott att det endast var fem minuter det rörde sig om) ifrån småstaden där kvinnan skulle kliva av, tvärstannade tåget med ett ryck. Resenärerna hörde hur motorerna (eller något) lade av och ljuset i vagnen blev svagare. Försiktigt såg sig resenärerna omkring och väntade på att tågpersonalen skulle ropa ut i högtalarsystemet vad som hänt.
 
Mycket riktigt meddelade snart tågvärden vad som hänt. De hade kört på en stackars försvarslös älg och på grund av det hade någon slang slitits av så att luften åkt ur. Eller något. Den unga kvinnan lyssnade inte särskilt noga eftersom det enda hon kunde tänkt på var den stackars försvarslösa älgen som precis mist sitt liv. Hur som helst fick de avvakta tills ny information gavs.
 
Utanför var det nattsvart och såvitt resenärerna kunde se, befann de sig mitt i skogen. Några resenärer försökte se om sträckan var dubbelspårig eller om de var utom all räddning. Eftersom det var svart som i graven utanför tåget, var det i princip omöjligt att avgöra.
 
 
Efter en lång stund fick kvinnan och hennes medresenärer veta av tågvärden via högtalarsystemet att de eventuellt skulle komma att bli evakuerade till ett annat tåg och därför skulle samtliga resenärer bege sig till en av de bakre vagnarna. Till vagn fyra närmare bestämt.
 
Kvinnan och de övriga i vagnen tog således sina tillhörigheter och begav sig på vandring genom vagnarna. I några vagnar som de tog sig igenom hade ljuset försvunnit och i en av dessa nedsläckta vagnar fanns det andra resenärer. Snabbt förstod kvinnan och hennes sällskap att den nedsläckta vagnen helt saknade ström eftersom de som befann sig i den uppgav att de inte hade hört att alla skulle bege sig till vagn fyra.
 
Slutligen var alla samlade och först passerade ett tåg som åkte åt samma håll som de själva skulle, men det fanns ingen chans i världen att det skulle stanna. Inte med den hastigheten som det tåget hade. Efter ytterligare en stund kom ett annat tåg och det stannade bredvid det skadade tåget. Hoppet väcktes i de trötta och hungriga resenärerna, men snart grusades detta hopp när tågvärden förklarade att resenärerna inte skulle evakueras. Inte än i alla fall. Tågföraren ville tydligen försöka laga tåget själv först. Det blev alltså att fortsätta att vänta.
 
När det totalt hade gått drygt en timme började plötsligt det skadade tåget att rulla. Glädjen bland resenärerna var obeskrivlig. Äntligen skulle de få komma hem! De anlände till stationen i småstaden en timme efter ordinarie ankomsttid. Trött och hungrig vandrade den unga kvinnan hem i snön och kylan. Fast som om förseningen inte hade varit nog, höll hon gång på gång att halka och slå ihjäl sig. Anledningen var att den nykomna snön dolde alla isfläckar som fanns på marken. Livet som tågpendlare är tufft!


Dagens citat:

"Ge av dig, det du vill ha av mig."
(Tommy Nilsson - "Öppna din dörr")


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

You're talking to me?

På jobbet är det mer regeln än undantag att man pratar med sig själv. Fast det har jag redan gjort så länge jag kan minnas. Varför vet jag inte riktigt, men jag har märkt att det går lite lättare att göra saker och ting då. Eller ... I och för sig skulle jag nog hellre vilja benämna det som att jag tänker högt.
 
Vid något tillfälle under den tid som jag läste matte D (det vill säga större delen av trean på gymnasiet), tittade tjejen som jag umgicks med på de lektionerna på mig och frågade om jag var medveten om att jag pratar med mig själv. Efter sju månader på jobbet har vissa kollegor upptäckt att jag tänker högt. Gruppjuristen fascinerades över att jag praktiskt taget förde en diskussion med mig själv någon gång.
 
 
Att "prata för sig själv" innebär inte automatiskt att man inte har alla indianer i kanoten. För min del handlar det som sagt om att jag faktiskt tänker högt. Och att låta saker och ting bli sagda istället för enbart tänkta underlättar många gånger. Till exempel när man sitter och skriver. I alla fall för mig. Jag tycker att jag får en bättre överblick. Därför tycker inte jag att det är särskilt underligt om/när personer "pratar för sig själva". För det är just det som många tror och tänker om personer som pratar högt för sig själva. Att det måste vara något fel på dem.
 
Vad tycker du om personer som "pratar för sig själva"/tänker högt? Gör du det själv?


Dagens citat:

"Google can bring you back 100.000 answers, a librarian can bring you back the right one."
(Neil Gaiman)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Våra lejon går mot strömmen

Vår honkatt protesterar emellanåt genom att utföra sina behov utanför kattlådan. Ett tag tröttnade vi på detta och besökte en ganska nyöppnad djuraffär i Västerås för att hitta en lösning. Dock mådde jag så pass dåligt att jag fick sitta kvar i bilen och vänta på älsklingen. Det han hittade var den här sprayen:
 
Hmm, bilden blev suddigare än vad jag tyckte att den var i kameran. Aja, det syns ändå vad det är för något. Och givetvis ville vår hona vara med på bild. Hon sprang fram på en gång när hon såg att jag skulle ta en bild.
 

Enligt kvinnan i djuraffären ska denna spray locka katten till den plats man sprayar på. Hennes förslag var därför att vi skulle spraya på kattlådan. I brist på bättre alternativ var vi beredda att testa det. Fast innan vi markerar en av kattlådorna, ville vi först experimentera på något annat. Exempelvis någon av deras leksaker. Våra försökskaniner blev en mus och Nalle Puh.
 
Musen på bilden är inte den musen som blev vår försökskanin. Försökskaninen var en grön mus, men inför bildtagningen hittade jag inte den rätta musen. Men de ser ungefär likadana ut - bortsett från färgen då.
 

Resultatet blev inte vad vi hade förväntat oss. Hanen springer all världens väg när han känner doften och honan försöker även hon att undkomma doften - till en början i alla fall. Med lite tålamod och stort mått lirkande kan man få henne att lukta på leksaken. Sedan tycks hon bli lite "drogad". Hon beter sig i alla fall som när hon har varit i närheten av kattmynta.
 
Med det här resultatet är jag inte villig att markera någon av deras lådor med den här sprayen. Inte än i alla fall. Ska göra några fler experiment först och hoppas på bättre resultat.


Dagens citat:

"Det är inte den du tror att du är som håller dig tillbaka; det är den du tror att du inte är."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Hur ser den nya science fiction-berättelsen ut?"

Även MIX förlag har en pågående novelltävling där man ska skriva en science fiction-novell. Tävlingsreglerna hittar du här. Man ska skriva en novell och skicka den till manus@mixforlag.se. I ämnesraden ska man skriva novelltävling och ha skickat in den senast den 15 mars 2013.
 
 
Precis som med fantasy är inte sci-fi en genre som jag sysslar med. Fast till skillnad från den senaste fantasytävlingen, kommer jag inte att delta i denna sci-fi-tävling. Att delta skulle vara att ta mig vatten över huvudet. I alla fall för tillfället.


Dagens citat:

"Att hålla fast vid ilska är som att hålla fast vid glödande kol med avsikt att slänga den på någon annan; det är du som blir bränd."
(Buddha)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det som inte växer är döende (Jesper Weithz)

Familjen Krogh Pedersen måste flytta till São Paulo för en tid. Lotte och dottern Molly ska flyga dit så snart huset i Sverige är tömt på ägodelar. Henrik ska bara en snabb sväng till London i ett tjänsteärende. Sedan ska han åka till sin familj i São Paulo. Men inget blir så lätt som någon av dem trott.
 
Intrigen i Det som inte växer är döende hade potential att bli bra, men dessvärre lyckades inte Jesper Weithz nå hela vägen fram. För min del berodde det till viss del på att jag mest tyckte att läsningen var förvirrande. Weithz markerade aldrig vad som var dialoger och vad som var tankar. Inte på ett tillräckligt tydligt sätt i alla fall.
 
 
Jag engagerades inte heller. Weithz gjorde ett gott försök vad gäller personbeskrivningarna, men istället för att beröras kände jag avstånd. Jag blev aldrig ett med berättelsen och jag kunde heller inte riktigt relatera till personerna i boken. Fast han får pluspoäng för att han (såvitt jag förstod) försökte behandla problematiken när en mamma inte riktigt kan knyta an till sitt barn, och barnet i sin tur uppfattar det. Ännu ett pluspoäng får han för att han inte skrev läsaren på näsan hur allt slutar. Det är upp till läsaren att tänka.
 
Det som inte växer är döende var den första riktiga e-bok som jag läste med min läsplatta och jag tyckte att det var en angenäm läsning. Plattan var lite enklare att hålla i handen och tog mindre plats i väskan. Självklart tycker jag fortfarande om att läsa "vanliga" böcker, men e-böcker är inte så dumt som jag till en början trodde.


Dagens citat:

"Du är den enda personen som kan använda din potential."
(Zig Ziglar)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kladdpepparkaka

Ända sedan Frödinge lanserade den "nya" kladdkakssmaken - pepparkaka - har jag vid några tillfällen försökt mig på att göra egen. Första gången blev det för starkt och andra gången blev det inte heller bra. Dessa gånger gick jag efter mått, det vill säga att jag mätte upp kryddorna.
 
Inför att bästa vännen skulle hälsa på mig i början av januari, försökte jag för tredje gången att baka en kladdpepparkaka. Den gången gick jag helt efter smak och kan du tänka dig - jag lyckades! Jag själv tycker att jag fick till en bra pepparkakssmak.
 
 
Nackdelen är dock att jag inte mätte upp hur mycket av varje krydda som jag hade i och det "roliga" är att när kakan åkte in i ugnen tyckte jag inte att den smakade pepparkaka. Oddsen att jag ska lyckas en andra gång är alltså rätt låga.
 
Fast inför skrivandet av det här inlägget letade jag upp ett recept på kladdpepparkaka. Jag har inte hunnit testa det själv och kan därför inte säga något om smaken eller kakan i övrigt, men du hittar i alla fall receptet här.
 
Undrar vilka fler smaker man borde försöka göra ...


Dagens citat:

"I've tired so hard to tell myself that your gone."
(Evanescence - "My immortal")


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!