Enormt slöseri

Under de senaste åren har jag blivit alltmer miljömedveten även om jag inte direkt är fröken petig, för det händer att jag gör saker som kanske inte direkt är miljövänliga. Men oftast försöker jag ändå vara miljövänlig. Jag exempelvis ogillar att ha lampor tända när det inte är nödvändigt (framför allt i rum som jag inte befinner mig i) samtidigt som jag försöker källsortera så mycket det går. Jag försöker även att se till att inte skriva ut papper i onödan.
 
Det där med att undvoka onödiga utskrifter är väldigt svårt på mitt jobb. Jag själv gör vad jag kan, men när alla handlingar på en myndighet anses vara allmänna (och många gånger även offentliga) handlingar betyder det att minsta arbetsrelaterat mejl måste skriva ut och läggas i akten - oavsett hur onödigt det är. Det tar mig emot att göra det, men jag är tvungen till det. :-(
 
 
Något annat som jag ogillar starkt är när jag renskriver "mina" protokoll i ärendehanteringsprogrammet efter sammanträden. I min arbetsgrupp vill tre av totalt fyra hyresråd att vi protokollförare ska skriva ut våra protokollutkast och sedan lämna dem tillsammans med akterna till det hyresråd som var ordförande under sammanträdet. Om det inte hade varit för det faktum att detta är ett stort slöseri skulle jag inte ha klagat. Om hyresråden hade skrivit ut endast de sidor som de redigerat och behållit de oredigerade sidorna hade jag inte haft några synpunkter, men nu är det inte så. Ifall jag till exempel har skrivit ett fem sidor långt protokoll och hyresrådet endast redigerar (skriver skälen till beslutet) två av sidorna, skriver hyresrådet inte endast ut dessa två sidor. Nej, de skriver ut samtliga fem sidor. Det innebär att tre sidor skrivs ut helt i onödan!
 
Även andra kollegor skriver ut dokument och papper som ibland är onödiga att skriva ut. Och inte kan de skriva ut/kopiera dubbelsidigt. Nix, det är roligare att göra det enkelsidigt eftersom det då går åt mer papper. Tänk då om de andra myndigheterna gör på samma sätt? Vilket slöseri på naturresurser!
 
 
Hur gör jag då för att inte bidra till detta slöseri? Jag försöker att endast skriva ut det som jag behöver. Jag använder mig av elektroniska handlingar och hjälpdokument så långt det går. När jag kopierar eller skriver ut gör jag det dubbelsidigt så mycket det går - allt beroende på vad det är för typ av utskrifter.
 
Det är sorgligt att inte fler tänker på naturen. Hatten av för det hyresråd i min arbetsgrupp som inte vill att man skrivet ut sitt protokollutkast och som endast skriver ut de sidor som behövs. I det hänseendet föregår han med gott exempel och fler borde ta efter honom.
 


Dagens citat:

"Oro sköljer inte bort gårdagens bekymmer. Det sköljer endast bort dagens glädje."
(Leo Buscaglia)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie