Jämställdhetssäkring

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens tredje avsnitt.
 
I samband med att Tove och Mårten pratade om juridiska serier, kom de in på det här med jämställdhetssäkring vad gäller TV-serier och film. Det finns tydligen ett test som heter bechdeltestet, vilket ska mäta hur jämställd serien eller filmen är. Man utgår från följande kriterier:
 
  • Det ska finnas minst två namngivna kvinnliga rollfigurer
  • Dessa rollfigurer ska prata med varandra
  • Samtalet/samtalen ska handla om något annat än män
 
 
 
När Tove räknade upp de här punkterna trodde jag nästan att det var ett skämt, för inte är det väl ett problem att uppfylla kriterierna? Jag menar, det är trots allt 2013 och jag vill gärna tro att vi har utvecklats en del. Men tydligen är det inte många Hollywoodproduktioner som håller måttet. Det gjorde mig väldigt förvånad. Hur svårt kan det vara att skapa två kvinnliga karaktärer som pratar med varandra om något annat än män?
 
Som du förmodligen minns är jag ganska trött på det här tjatet om jämställdhet - framför allt då det nuförtiden verkar som att jämställdhet innebär att ge kvinnor massor av fördelar, medan man ska förtrycka män. Jämställdhet i all ära, men just den definitionen är inget som jag stödjer. Dessutom, innebär det verkligen att en film m.m. är jämställd om man lyckas uppfylla kriterierna? För tydligen räcker det att samtalet äger rum en gång. Å andra sidan är det väl i alla fall en bit på vägen.
 
Jag vet att man inte kan åstadkomma under på en enda gång och det är klart att jag inte tycker att någon ska förtryckas eller behandlas sämre - oavsett skäl. Men för mig känns det lite som att kvinnor gör en höna av en fjäder. Eller så är det helt enkelt jag som blundar för alla orättvisor som tydligen existerar. Vad vet jag.
 
Jag önskar att vi kunde tänka bortom könen och se varje person som en individuell människa istället. Strunt samma vilket kön man har - man är den man är! Kärleken struntar ju i vilket kön personer har, varför kan inte vi göra samma sak?


Dagens citat:

"Ibland måste vi våga hoppa först, och bygga våra vingar på vägen ner."
(Annie Dillard)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie