Juridikpodden - avsnitt 4

I juridikpoddens fjärde avsnitt tillkännagav Tove att hon skulle sitta ting och jag blev glatt överraskad när hon en stund senare förklarade att hon skulle tingstjänstgöra i Nyköping! På samma tingsrätt där jag hade min första praktik. :-) Och jag pratar om att hon gjorde detta (det vill säga i dåtid) eftersom det här är ett gammalt poddavsnitt. Hur som helst, Nyköpings tingsrätt är nog en av de bästa tingsrätter som man kan hamna på. De som jobbar där är supertrevliga och väldigt hjälpsamma. Jag saknar dem allihop.
 
 
 
Mårten var inte sen med att ge Tove tre råd inför hennes tingstjänstgöring:
  • Domstolssekreterarna är alltid din bästa vän (håller du dig väl med dem kommer allt gå smidigt). Som f.d. nämndsekreterare (vilket är hyresnämndens motsvarighet till domstolssekreterare) kan jag inte annat än att hålla med Mårten! Jag och en f.d. kollega från hyresnämnden (som faktiskt jobbar i Varberg hon med numera) pratade om just detta innan hon slutade. Oftast är det sekreterarna som har koll på läget och kan hjälpa till med saker och ting. Och det gäller inte bara på den egna domstolen/nämnden. De advokater och jurister som var schyssta mot mig och behandlade mig väl, var jag trevlig mot och kunde även vara extra hjälpsam. De advokater och jurister som inte hade fattat detta med att sekreteraren alltid är din bästa vän, fick igen med samma mynt. Visserligen var jag fortfarande professionell, men några extra förmåner var bara att glömma. Hyresrådet som var gruppchef för min arbetsgrupp på nämnden berättade en gång för mig att om sommarnotarierna eller gruppjuristerna inte var trevliga och snälla mot nämndsekreterarna fick de inget bra betyg när de slutade.
  • Begå inga brott (exempelvis tjänstefel). Kan kännas som en självklarhet, men tyvärr är det inte det för alla. Tvärtom kan vissa tro att bara för att de jobbar på domstol kan de ta sig friheter. Mårten berättade om när han som tingsnotarie förordnade en person till god man för en kvinna och att den gode mannen sedan plundrade kvinnan på hennes ägodelar. Tove berättade om en kompis som fick sluta sticka runt lyktstolpar när hon blev notarie.
  • Tänk på klädseln (ha inga träskor eller utmanande klädsel). Det som jag tyckte var lite trist på hyresnämnden (och även på mitt nuvarande jobb) var/är att kortbyxor är inget som man får ha. Långbyxor (eller i alla fall byxor som går ned en bra bit på vaden) eller kjol var det som gällde - och jag förstår naturligtvis varför. Att tänka på klädseln är naturligtvis något som man får göra på alla jobb. Fast inom domstolsväsendet är det kanske ännu viktigare. Inbillar jag mig.
 
I kommande inlägg kommer jag skriva om:
  • Klädkod
  • Bör jurister följa lagen?
  • Vad är en lagbok?
  • Otrohetskontroller
Har du några egna synpunkter på det fjärde avsnittet?


Dagens citat:

"Var uppmärksam på hur du frigör din negativitet, så att den inte reflekteras tillbaka i din verklighet."
(Deepak Chopra)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie