Juridikpodden - avsnitt 5

Det femte avsnittet kom att till viss del handla om familjerätt, men även några andra "ämnen" genomgicks. Bland annat misstagsbetalningar.
 
 
Det finns en princip som kallas för condictio indebiti och innebär att om man av misstag har betalat pengar till någon, i tron att man var skyldig den personen pengar, har man rätt att få tillbaka pengarna när misstaget uppenbarar sig.
 
Fast, precis som med allt annat finns det begränsningar i denna princip. Eller, snarare en. Om personen som tog emot pengarna, i god tro inrättat sig efter betalningen, behöver inte pengamottagaren betala tillbaka det mottagna beloppet. Vad menas med att någon har "inrättat sig efter betalningen"? Jo, om man exempelvis får tusen kronor mer i lön än vad man egentligen ska ha varje månad och inte har anledning att ifrågasätta riktigheten i utbetalningarna, och därför använt dessa pengar till att betala räkningar, handlat mat etc. Då har man inrättat sig efter betalningen. Fast då krävs det att man inte med säkerhet vet vad man tjänar eller av någon annan anledning inte har skäl att tro att det är något fel med utbetalningarna. Hänger du med? :-)
 
 
 
Jag försökte faktiskt praktisera detta i verkligheten för ett tag sedan å min mammas vägnar. Jag ville i alla fall det, men efter lite efterforskning kom jag och mina föräldrar fram till att vi skulle låta bli. Den här gången i alla fall. Det som störde mig mest var att jag inte kunde hitta ett lagrum att luta mig mot. Jag har för mig att det ska finnas, men kanske har jag fel?
 
Hur som helst tycker jag att condictio indebiti är en bra princip - åt båda hållen. För misstag begår vi alla. Dock kan det bli lite svårigheter när man ska bevisa att man i god tro inrättat sig efter betalningen. För god tro innebär att man inte får ha anat det allra minsta att det har varit något fel med betalningen. För om man känner på sig att det inte stämmer men ändå inte gjort något åt det, försvinner den goda tron och plötsligt kan det bli fråga om att man har handlat i ond tro. Fast ond tro är inte lika farligt som det låter. Det betyder bara att man har varit medveten om något men ändå inte agerat. Exempelvis när man ska sälja sin bil. Om jag vet att min bil är defekt på något sätt, men inte säger detta till köparen har jag varit i ond tro - jag har känt till felet men inte upplyst köparen om det.
 
Jag väljer att skriva om de andra samtalspunkterna i egna inlägg och därför kommer jag i kommande inlägg skriva om:
  • Gifta eller sambor?
  • Laglotten - ett nödvändigt ont?
  • TV-avgiften för dator vs. Lagen
  • Under lagens yta
  • Kränkande fotografering

Vad tyckte du om juridikpoddens femte avsnitt?



Dagens citat:

"Vi är alla här av en anledning. Sluta vara fånge i det förflutna. Var arkitekten för din framtid."
(Robin S. Sharma)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie