Vatten och salt (Sofie Trinh Johansson)

Det är kring 1913 och den läkarstuderande rikemanssonen Vilhelm Wohlin har sin framtid noga utstakad. Men på en fest får han syn på en otroligt vacker ung kvinna och i den stunden vänds hela hans värld upp och ned. Hans värld kommer aldrig mer bli sig lik.
 
Lagom tills jag skulle börja jobba i Varberg läste jag Sofie Trinh Johanssons Vatten och salt, vilket var väldigt passande eftersom boken utspelar sig i just Varberg. Men det hade jag ingen tanke på när jag valde boken.
 
Jag gillade i alla fall boken. Den var lagom spännande och den rörde upp känslor. Med lagom spännande menar jag att Sofie Trinh Johansson inte drog ut på det "hemliga" onödigt länge. Hon gav läsaren tid att själv fundera, men inte till den grad att man blev irriterad. För det kan jag bli när författare drar ut på det löjligt länge innan läsaren får svaret. Då är det inte längre spännande. Bara ett irritationsmoment.
 
 
Sofie Trinh Johansson lyckades trycka på flera av mina känsloknappar. Att en bok väcker mina känslor så som Vatten och salt gör är bara bra eftersom berättelsen och dess karaktärer blir mer levande då. Vid ett tillfälle vände det sig nästan i magen på mig av obehag. Till viss del berodde det på händelsen i sig, men det hade också att göra med att ena advokaten på byrån är offentlig försvarare i ett mål som påminner om händelsen i boken. En fruktansvärd händelse som sorgligt nog inte är så ovanlig. Utöver det blev jag även bl.a. arg på Vilhelm för att han låter sig styras på det sätt som han blir styrd, och då pratar jag inte bara om hur hans mamma styr honom. Men det är klart att man inte kan rå för sina känslor eller styra dem. Det är känslorna som styr den drabbade.
 
Vatten och salt är långt ifrån en alltigenom lycklig historia. Större delen av den är nattsvart, men Sofie Trinh Johansson lyckas få in ljusglimtar här och var. Trovärdigt är bara förnamnet. Den är så trovärdig att det blir smärtsamt att läsa. Samma sak när det gäller personskildringarna. Hon lyckas måla upp olika typer av karaktärer som alla, i alla fall i mina ögon, har en meningsfull roll.
 
Jag blev ännu mer nyfiken på att undersöka och upptäcka Varberg. Tyvärr blir det inte mycket tid till det när jag jobbar.


Dagens citat:

"Jag bestämde mig för att inte bry mig så mycket om destinationen, utan helt enkelt njuta av resan."
(David Archuleta)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie