Daisypath Anniversary tickers

Hur vi ser oss själva

Jag vet att min bild av mig själv - både in- och utvändigt - skiljer sig från andras bild av mig även om jag många gånger inbillar mig att så som jag ser mig är så andra ser mig. Så här är det för många, vilket videon nedan är ett bevis på.
 
 
 
För mig var det nyttigt att se den här videon (som jag hittade tack vare Bodypalace). Det är lite skrämmande hur bilden av oss själva stämmer så illa överens med verkligheten. Mentalt är det inte bra att se så negativt på sig själv. Man mår inte bra av det. Jag gör det inte. Men hur ska man då göra för att förbättra bilden av sig själv? I och för sig ser jag positivare på mig nu än vad jag gjorde för några år sedan och det är mycket tack vare älsklingen. Fast än har jag inte en alltigenom positiv bild av mig själv.
 
 
 
Att försöka ta till sig det positiva som folk säger till en är ett sätt att förbättra bilden av sig själv. Dock har jag rätt svårt att ta till mig komplimanger eftersom en del av mig misstror den som ger mig komplimanger. Jag tror att personen säger så bara för att vara snäll. Jag tror att det beror på att jag i åratal bara fick höra negativa saker om mig själv från min omgivning. Detta är därför något som jag definitivt behöver jobba med.
 
Har du några tips på hur man kan förbättra bilden av sig själv så att man ser sig i mer positivt ljus?


Dagens citat:

"Mitt mål är inte längre att få mer gjort, utan att ha mindre att göra."
(Francine Jay)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridiska serier

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens tredje avsnitt.
 
Enligt Mårten dyker det varje decennium upp en juridisk serie som blir en magnet för folk att bli jurister, men under det senaste decenniet har den typen av serier (som verkligen slagit igenom) varit en bristvara. Mårten nämnde också att juridiska serier är viktigt för rekryteringen av blivande jurister. Han och Tove räknade upp några serier som jag tänkte nämna.
 
 • Suits.
 • Ally McBeal. Det här är en serie som jag har hört mycket om, men ändå har jag ännu inte sett den och vet väldigt lite om den. Under några år har jag varit sugen att se den, men inte för att det är en juridisk serie utan för att Josh Groban har gästspelat i den. Dock blev man inte direkt sugen att se den efter Mårtens och Toves beskrivning. "Plojig juridik" var ett av deras uttryck.
 • Perry Mason.
 • Matlock.
 • Lagens änglar (LA Law).
 • Boston Legal.
 • The practice.
 • Damages.
 
 
 
Själv såg jag under gymnasiet på två juridiska serier som jag fattade tycke för:
 
 • Shark. Försvarsadvokaten Sebastian Stark sadlar om till åklagare efter att en av hans klienter, som han fått friad, begår mord. Huruvida hans arbetsmetoder är moraliska eller inte går att diskutera, men han når i alla fall resultat. Tyvärr blev det bara (såvitt jag vet) två säsonger av Shark och jag tyckte att det allra sista avsnittet var genialiskt! Dock hade (och kanske fortfarande har?) jag och Hanan olika uppfattningar om det avsnittet, men jag tror nog att hon nu har tagit sitt förnuft till fånga. ;-)
 
 • Close to home. Anledningen till att jag såg den här serien var att den handlade om en åklagare och just då var jag inriktad på att själv bli åklagare. Det var en okej serie som tyvärr inte fick särskilt många säsonger. :-(
 
Mitt intresse för juridik väcktes aldrig av att jag såg någon juridisk serie. Det var efteråt som jag började se sådana. Mitt intresse för juridik vaknade av en minst sagt underlig anledning. I åttan ville jag inte längre bli lärare, men visste inte heller vad jag annars skulle utbilda mig till. En i parallellklassen föreslog att jag kunde bli advokat med tanke på mina höga betyg. Fast just då var jag inte särskilt förtjust i advokater. Då kom min pappa med förslaget att jag kunde bli åklagare och det var där det började ... Hur som helst, jag förstår vad Mårten menar då han säger att det är en del av rekryteringen av jurister. Om man fastnar för något som man läser om eller ser på tv kan det hända att man tar steget och utbildar sig till det eller en viss väg i livet. När jag läste Skuggor från det förflutna och Timeline blev jag sugen på att utbilda mig till arkeolog. Min vilja att bli författare stärktes under mellanstadiet genom att jag såg avsnitten av Lilla huset på prärien där Laura Ingalls Wilder tar steget och blir författare. Nu nöjer jag mig dock i och för sig med att "bara" skriva.
 
Har du tips på några juridiska serier eller har du kommentarer till de som tagits upp i inlägget? Kanske har du exempel på tv-serier som fått dig att välja en viss väg i livet?


Dagens citat:

"När jag argumenterar med verkligheten, så förlorar jag varenda gång."
(Björn Natthiko Lindeblad)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Galgberget i Halmstad

Under första delen av älsklingens sommarkurs, skulle de lära sig 200 växtarter och som en del i hans pluggande, åkte vi till Galgberget dagen efter min hemkomst från Stockholm, så att han kunde leta växter och nyckla. Vi tog med en filt som vi kunde sitta/ligga på när han skulle nyckla. Jag passade på att läsa i Doktor Glas samtidigt som jag njöt av solen.
 
 
 
 
Jag tog en massa bilder på de fina växterna, men är oroligt för att tråka ut dig. Hur som helst, det var en aning kyligt, men det var trots det mysigt och härligt att gå runt i naturen. Synd bara att trafikljuden hördes så tydligt. Vi passade också på att besöka utsiktstornet. Som kuriosa kan nämnas att utsiktstornet är en del av en persons bostad. Att ta sig upp var en smula kämpigt, men utsikten var vacker! Man kunde se ut över större delen av Halmstad. Jag försökte fånga utsikten i klippet nedan, men det var en annan upplevelse att få se det IFL (I Fysiskt Liv).
 

 
Jag kan definitivt tänka mig att åka dit fler gånger i sommar. :-)


Dagens citat:

"Det som ligger bakom dig och det som väntar framför dig är ingenting jämfört med det som finns inom dig."
(Robin Sharma)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dags för en ny bekantskap

Som jag har berättat tidigare kan man inte längre ladda upp videoklipp på Videofyme genom datorn. Därför trodde jag att jag eventuellt kunde använda paddan, och försökte då föra över de två klipp som jag hade till paddan genom iTunes. Överföringen gick inte helt felfritt till utan jag fick upp ett felmeddelande vad gällde det ena klippet. Jag utgick därför från att det andra klippet hade blivit överfört, fast jag är rätt oteknisk och kunde inte hitta klippet. Efter en lång stunds kämpande gav jag upp och bestämde mig för att istället ladda ned Videofyme-appen med förhoppningen att jag kanske på något sätt skulle kunna gå bakvägen för att hitta klippet och kunna ladda upp det. Tji fick jag.
 
Tydligen kan man inte längre ladda upp klipp som är filmade med något annat än den enhet där appen är installerad. Med andra ord kommer jag i fortsättningen endast kunna ladda upp klipp som jag filmar med paddan. Behöver jag ens nämna att jag blev besviken på Videofyme? Jag tänker inte gå runt och filma med paddan. Det har jag kameror till.
 
Nu har jag alltså bestämt mig för att överge Videofyme och fortsättningsvis ladda upp mina klipp på mitt YouTube-konto. Klippen som redan finns på Videofyme får vara kvar där eftersom jag inte längre har kvar alla klipp i datorn. Men från och med nu kommer alla nya klipp laddas upp på YouTube.
 
Det här var ett bra sätt för Videofyme att skrämma bort användare. Stor tumme ned för dem!


Dagens citat:

"Jag har genomlidit en del hemska saker i mitt liv, varav några faktiskt hände i verkligheten."
(Mark Twain)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nya bibliotek och borttappad läslista

Nytt ställe att bo på betyder nya bibliotek att upptäcka (i alla fall för mig), trots att min hög med olästa böcker här hemma växer. Visst är det konstigt med tanke på att älsklingen har "förbjudit" mig att inhandla fler böcker innan de olästa inte längre är olästa? Vi måste ha en boktomte här hemma som smugglar in böcker som jag inte har läst ... Hur som helst, lyckligtvis för mig blir det två nya bibliotek för mig att besöka och upptäcka: biblioteket här i Getinge och stadsbiblioteket i Varberg. Jag passerar nämligen Varbergs stadsbibliotek på väg till jobbet, så vissa dagar kan jag säkert smita dit under lunchen eller på vägen hem när jag ska till tåget. Getingebiblioteket får jag ta på kvällarna. ;-) Jag har kollat upp öppettiderna på nätet och då fanns det även möjlighet att se bilder från biblioteket här i Getinge. Tråkigt nog ser det ut att, precis som jag misstänkte, mest vara för skolbarn. Men det kommer inte hindra mig från att gå dit en gång i alla fall.
 
 
Under tiden som jag tittade på bibliotekens öppettider och i huvudet började planera mina första besök insåg jag något hemskt. Min läslista har försvunnit i flytten! I och för sig är inte det hela världen eftersom det går att göra en ny och jag tycker om att göra listor. Dock har jag ännu inte hittat alla olästa böcker och med tanke på hur många de är känns det fel att skapa en ny läslista med nästan enbart låneböcker. Får försöka ta mig tid att leta efter de olästa böckerna. Kanske kan jag belöna mig själv med att köpa fler när jag har hittat dem? ;-) Jag vet - en boknörds logik är inte alltid helt logisk. Inte enligt andra i alla fall.
 
Och på tal om boknörd! Kolla in den här sidan. Det är 25 tecken på att man är en boknörd. Så gott som alla punkter passar in på mig. ^^


Dagens citat:

"Sakerna du äger kommer till slut att äga dig."
(Tyler Durden)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Legal clinic

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens tredje avsnitt.
 
I juridikpoddens tredje avsnitt tillkännagav Mårten att han har startat upp något som heter Legal clinic. Detta finns tydligen i flera länder och verksamheten (som är voluntär verksamhet) går ut på att juriststudenter kostnadsfritt hjälper personer som behöver rådgivning och juridiskt ombud. Mårten nämnde att "hans" Legal clinic kommer bistå personer som blivit utsatta för kränkningar och allvarliga brott på internet.
 
 
 
Vilket imponerande initiativ! Den här typen av juridiskt biträde behövs eftersom alla inte har råd att anlita jurister när de behöver juridisk hjälp och det är inte heller alla som vet hur de kan ta tillvara sina rättigheter eller ens vilka rättigheter som de har (exempelvis att man som förstahandshyresgäst inte måste flytta när ens hyresvärd säger upp hyresavtalet - man har rätt att bestrida uppsägningen och då måste hyresvärden skicka in en ansökan till hyresnämnden). Och när det finns sådana brister i vårt samhälle klingar det falsk att säga att det svenska samhället är rättssäkert - för det är det ju uppenbarligen inte. Fast hur kommer det avgöras vem som är berättigad hjälp genom Legal clinic? Jag försökte läsa igenom artikeln som jag hittade, men såvitt jag såg stod det ingenstans om det. Jag menar, en som har en hög månadslön kan knappast förvänta sig att få gratis biträde.
 
Jag hittade en annan artikel med otroligt många negativa kommentarer angående Mårtens Legal clinic och att läsa kommentarerna gjorde mig ledsen. Jag tycker i alla fall att den här typen av verksamhet och initiativ är beundransvärd och värd att ta efter.


Dagens citat:

"Det vi gör i livet, ger eko i evigheten."
(Maximus Decimus Meridius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lakritschokladbollar

Under min semester var jag under en av dagarna sugen på chokladbollar, men det kändes lite tråkigt att göra vanliga chokladbollar. Därför tänkte jag göra geishachokladbollar (för jag vet att älsklingen är förtjust i dem), fast jag hittade inte lappen där jag skrivit upp mängderna och att kolla på nätet var inget jag orkade göra. Det var då jag såg burken med lakritspulver i vårt skafferi och fick för mig att göra lakritschokladbollar.
 
 
Vad jag gjorde var att göra en vanlig chokladbollssmet och sedan blandade jag i lakritspulver. Jag mätte aldrig upp hur mycket lakritspulver som jag till sist hade i. Jag började i alla fall med 1 tsk och därefter hade jag i mer tills jag tyckte att det smakade tillräckligt mycket lakrits.
 
 
När man åt dem dröjde det en liten stund innan smaken kom, men det kan i och för sig ha berott på att de stod kallt i några timmar. Jag tyckte i alla fall att de var goda och kan tänka mig att göra dem igen. :-) Lite kul med smakvariation.


Dagens citat:

"Förnuftet är en tjänare, intuitionen är en gåva. I vår kultur har vi gjort tjänaren till mästare och glömt gåvan."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Men jag då?!

I måndags satt jag och var på väg att lägga upp några tidsinställda inlägg, så att jag inte behöver sitta vid datorn varje dag. I två av inläggen hade jag tänkt ladda upp kortare videoklipp och loggade därför in på Videofyme för att ladda upp klippen. Då möttes jag av detta:
 
June 15th was the last day you could upload videos here. Download our app to create and share videos, as well as interact with your friends and followers. It's freaking awesome!
 

Jaha, men hur blir det för oss som använder datorer då? Ska inte vi få lägga upp videor längre? Är inte vi längre välkomna att använda Videofyme? Nu kan jag i och för sig eventuellt använda vår iPad för att försöka ladda upp klipp, men det kommer jag inte kunna göra förrän strulet med Telia är över. För närvarande använder vi mobilt bredband och det mobila bredbandet i paddan är i princip slut. Det är i alla fall väldigt segt. I nästa vecka beräknas vi kunna få vårt "vanliga" bredband. Då kan jag se om jag kan lösa detta videoklippsproblem med hjälp av paddan. Men om det blir för krångligt kommer jag nog gå över till att ladda upp mina klipp på YouTube. För inte nog med att jag ännu inte är förtjust i tafstekniken, jag föredrar att leka med bloggen och annat tekniskt genom datorn. Och tänkt de som inte har något annat än sin dator? Hur ska de göra? Det här gjorde mig besviken på Videofyme. :-( Fy bubblan.


Dagens citat:

"Gräset är alltid grönare där du vattnar det."
(Neil Barringham)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Man är mer än sina betyg!

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens tredje avsnitt.
 
Eftersom jag alltid har haft lätt för att lära, har jag inte haft några större svårigheter att få hyfsat höga betyg. Jag säger inte att jag aldrig har behövt plugga, för det har jag. Dock har jag inte alltid behövt plugga lika hårt som en del andra kan behöva. Under gymnasiet hade jag lite av en lat period och då kunde jag få VG (= Väl Godkänt) på prov och läxförhör utan att behöva plugga särskilt mycket. Men visst har jag också fått jobba hårt för en del av mina betyg. Framför allt under paralegalutbildningen.
 
På högstadiet hade jag press från alla möjliga håll och kanter att jag skulle ha så höga betyg som möjligt. Helst det högsta. I princip alla utgick från att jag också hade det. Något annat alternativ fanns inte på kartan för dessa personer. Dessutom fanns det en i min klass som tävlade med mig om vem som fick högst betyg, vilket innebar att hon ideligen skulle jämföra sig med mig. När jag äntligen började på gymnasiet trodde jag att den här hetsen äntligen var över, men jag hade fel. Återigen fanns det en klasskamrat som hela tiden skulle jämföra sina betyg med mina och min bästa kompis'. Tävlingen om vem som hade högst betyg var åter igång.
 
 
 
Under första året på gymnasiet fick jag veta av vår rättskunskapslärare att han använde mina svar på proven som rättningsmall. Mårten nämnde i avsnittet att detta hade hänt en av hans vänner på juristprogrammet. Man kan tycka att man borde bli stolt, och i och för sig var en liten del av mig stolt. Men den andra delen fick panik. Jag ville inte vara den som satte någon form av standard, för så bra var/är jag faktiskt inte. Jag ville inte att andra skulle bli jämförda med mig. Dessutom fanns ju risken att jag kunde göra läraren besviken om jag inte fortsatte att vara på den nivån att mina svar kunde användas som rättningsmall. Jag avskyr att göra folk besvikna.
 
Jag har försökt att inte bry mig särskilt mycket om hetsen och pressen kring betygen, men det har varit svårt och tyvärr har jag påverkats av personerna runt omkring mig. Jag började själv definiera mig utifrån mina betyg. Ett G (= Godkänt) innebar för mig att jag var värdelös eftersom jag visste att jag kunde få bättre resultat. Jag var bättre än så. Att det dessutom krävs väldigt höga betyg för att komma in på juristprogrammet gjorde inte saken bättre.
 
 
 
Men vet du vad? Precis som Tove säger definierar inte betygen hur man är som person. Det enda betygen talar om är hur mycket man pluggade inför examinationstillfället (och eventuellt hur mycket man kan om och är intresserad av ämnet). I många av de ämnen där jag fick MVG (= Mycket Väl Godkänt) har jag glömt det allra mesta. För min del hade det med andra ord inte spelat någon roll om jag fått G eller MVG. Jag minns lika mycket/litet oavsett betyget som står på pappret. Men oavsett betyg, påverkar inte det hur jag är som person eller hur mycket värd jag är. Jag är den jag är och jag är värd mycket mer än mitt betyg. Och det här kommer kanske att chockera, men varken hyresnämnden eller min nya arbetsgivare har varit intresserad av mina betyg. Istället är det erfarenhet och hur jag är som person som har spelat roll. De vet alltså inte om jag har G eller VG (som för närvarande är det högsta betyget man kan få på universitets- och högskolenivå) i de kurser som jag läst. Jag säger inte att betygen aldrig spelar roll när man söker jobb, men jag tror att det är sällan som de faktiskt gör det. Istället är det annat som är viktigare (exempelvis erfarenhet).
 
Mitt råd är alltså att inte bry dig om vilket betyg som står på pappret. Så länge du har gjort ditt bästa kan man inte kräva mer och oavsett vilket betyg du får förändrar det inte dig som person. Du är inte ditt betyg. Du är den du är.


Dagens citat:

"Styrka kommer inte från fysisk kapacitet. Det kommer från en oemotståndlig vilja."
(Mahatma Gandhi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En del av padd-folket

Jag tycker inte om tafselektronik (min läsplatta är dock ett undantag!). Jag tycker att det är läskigt och jobbigt. Jag föredrar vanliga hederliga knappar. Det vill säga knappar som existerar och som inte är en del av tafsskärmen.
 
Fast älsklingen gillar tafstekniken. Det var en av orsakerna till att vi skaffade en iPad (i folkmun även kallad "padda") innan vi flyttade till Getinge. Den andra orsaken var att det skulle underlätta för älsklingen att plugga.
 
Även jag har lekt lite med den när tillfälle getts. Framför allt har jag lekt med iBooks. :-) Men jag får erkänna att jag har börjat vänja mig vid denna läskiga tafsteknik. Jag föredrar dock vanlig dator, men tafsteknikens läskighet har börjat minska.
 
Eftersom det var lite jobbigt att läsa bloggar via bloglovins hemsida i "paddan" laddade jag ned deras app. Fast något vidare bra var den inte. Tyckte i alla fall inte jag. Då föredrar jag att läsa bloggar via bloglovins hemsida. Så särskilt mycket bloggläsande tror jag inte kommer äga rum i "paddan". I alla fall inte för min del.
 
Sammanfattningsvis: Det tycks som att det faktiskt går att lära gamla hundar att sitta. Även envisa skåningar ...


Dagens citat:

"Dröm det inte, var det."
(Richard O’Brien)


Ha det så bra!
Tafsiga kramar
Jessie

Juridikpodden - avsnitt 3

De avsnitt av juridikpodden som man kan ladda ned har jag samlat i en mp3-spelare som mina föräldrar gav mig när jag gick på gymnasiet. Efter flytten till Getinge letade jag som en galning efter den. När jag inte kunde hitta den trodde jag att den hade kommit bort i flytten och den tanken gjorde mig faktiskt en smula ledsen. Därför blev jag glad när jag hittade den nu i veckan (på ett ställe där jag letat hur många gånger som helst). Inte för att juridikpoddsavsnitten finns där, utan för att den var en gåva från mina föräldrar.
 
Hur som helst, jag har nu återigen tagit mig igenom juridikpoddens tredje avsnitt och kommer i några inlägg framöver att skriva om mina funderingar och tankar som dök upp när jag lyssnade på avsnittet.
 
 
 
Jag funderar på att ladda ned instagram till paddan. Inte för att hålla på att lägga upp bilder själv, utan för att få se leverpastejen som jag nämnde i något inlägg. Det var ju en rättshaverist som skrivit en inlaga på en bit leverpastej och sedan skickat in den till en myndighet. Tydligen har Tove och Mårten fått in bilden på leverpastejen samt bild på tjänsteanteckningen ("inkommen leverpastej") skickad till sig. I sin tur har de lagt upp bilden/bilderna på instagram under #juridikpodden. Just nu är jag så nyfiken att det inte är klokt! Har du sett bilden?
 
I kommande inlägg kommer jag att skriva om följande ämnen:
 • Legal Clinic
 • Det finns alltid någon som har det värre
 • Juridiska serier
 • Jämställdhetssäkring
 • Betyg
 
Lyssna gärna på juridikpoddens tredje avsnitt och du får gärna dela med dig av dina tankar kring det som Mårten och Tove pratat om.


Dagens citat:

"Att inte välja är också ett val."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sista gången på hyresnämnden

Efter flytten till Getinge hade jag en arbetsvecka kvar på hyresnämnden. Under denna vecka fick jag bo hos min kompis Cherry. Tack. :-)
 
Till min sista arbetsdag hade jag bakat vit kladdkaka, New York fudge brownie, Ambrosiatårta och chokladtartelett som jag bjöd till eftermiddagsfikat. Chokladtarteletten var till min arbetskamrat som inte tål ägg (samma arbetskamrat som lade om min hand när jag fått tre spågor i den). Till min glädje gjorde kakorna succé då kollegorna som smakade tyckte om dem. Det var till och med en som sade att det är "tur" att jag slutar. När jag sade tack förklarade hon att hon menade att det är farligt att jag bakar så bra.
 
Under fikat blev jag avtackad. Först av chefen, på hyresnämndens vägnar, och sedan av gruppchefen, på arbetskamraternas vägnar. Klokt nog fick jag inga blommor eftersom jag skulle åka tåg hem. Det är jag tacksam över, för även då blombuketterna som jag fick från tingsrätten och åklagarkammaren var väldigt fina, var det en smula besvärligt att transportera dem på tåget. Däremot fick jag boken Portalerna i Gamla Stan och ett presentkort hos Åhléns. Tanken bakom presentkortet var att vi säkert kan behöva något nu när vi har flyttat. De är så snälla mina före detta arbetskamrater. Eftersom jag är så dålig på att hålla improviserade tal, sade jag bara något kort. Dessutom höll jag på att få panik eftersom det kändes som om tårarna var på väg att komma. Jag hatar avsked. Framför allt när det gäller personer som jag tycker om. För jag har tyckt om de flesta på hyresnämnden.
 
 
Jag och två arbetskamrater kom i alla fall överens om att jag vid något tillfälle ska komma upp till Stockholm så att vi kan gå runt och titta på alla de där portarna som finns i Gamla Stan. :-) Så att jag även får se dem i verkligheten.
 
Det kändes konstigt när jag sedan rensade ur mitt rum. Det har ju varit "mitt" rum det senaste året. Jag har tillbringat de flesta dagarna där. Mina arbetsdagar alltså. Nu i efterhand tror jag att jag missade vissa saker. Inget viktigt dock. Bara saker som skulle kastas. Men det känns onödigt att ändå ha missat att plocka bort dem.
 
Just det! Höll på att glömma att berätta om min tavla utanför mitt rum. Jessica (som är på samma rotel som jag var) började med att rita på den, och sedan fortsatte några till. Under bilden kan du läsa ett förtydligande av vad som står på tavlan. När jag och Jessica lämnade nämnden kom jag på att jag glömde sudda bort allt på tavlan ... Nåväl, då har de ett litet minne av mig ett tag till. ;-)
 
1. (inringat med rött): Sista dagen (+ ledset ansikte)
2. (inringat med blått): Första dagen på nåt nytt!
3. (inringat med grönt): Nej hon kommer nån gång, jag vet!
4. (inringat med gult): STHLM FOREVER Don't forget us
5. (inringat med lila): DIF (personen som skrev det är ett inbitet Djurgården fan)
 

Anställningen på hyresnämnden var mitt allra första jobb och otroligt nog lyckades jag få det innan jag tog min paralegalexamen. I och för sig kommer jag "bara" vara tjänstledig från nämnden det kommande halvåret, så det finns fortfarande möjlighet för mig att komma tillbaka och enligt chefen är jag hjärtligt välkommen tillbaka. Men jag tror (och även hoppas) att jag blir kvar här nere på västkusten. Så som vår situation ser ut nu är det det som blir bäst för oss. Fast man vet aldrig vad som händer i framtiden. det får tiden utvisa.


Dagens citat:

"Våga bestämma dig innan huvudet kommer in och tar kommandot över hjärtat."
(Rachel Bråthén)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Doktor Glas (Hjalmar Söderberg)

Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslös äktenskap. Ständigt ser han den motbjudande pastor Gregorius och hans unga skyddslösa hustru och känner att han håller på att dras in i ett triangeldrama. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen. Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?
 
På högstadiet pratade min svensklärare mycket om Doktor Glas. Min svensklärare på gymnasiet pratade inte lika mycket om boken, men pratade om den gjorde hon. Under flera år har jag velat läsa den och tänkt att jag ska göra det, men först när jag såg att den fanns att ladda ned som e-bok på iTunes gjorde jag slag i saken och satte igång att läsa denna svenska klassiker.
 
 
Bokens intrig är intressant och hade säkert kunnat utvecklas till något mer. Något bättre. Som det ser ut nu finns det alldeles för många och för långa transportsträckor för att spänningen i berättelsen ska kunna hållas jämn. Berättelsen känns på grund av dessa transportsträckor ganska spretig. Jag ville ju veta hur det skulle gå för prästen och hans fru! Fast med tanke på att Doktor Glas är uppbyggd som dagboksanteckningar var det i och för sig inget konstigt med transportsträckorna. Men jag är säker på att boken hade kunnat bli bättre om de kortats ned eller om vissa av dem hade tagits bort. Slutet var en smula för abrupt för min smak. Jag hade föredragit om Hjalmar Söderberg hade avrundat slutet lite bättre. Fast jag får erkänna att jag uppskattade hur Söderberg försökt skildra olika känslor som finns hos oss människor: glädje, tvekan, ilska, avund etc. Man inser att vi människor är komplexa varelser och även ibland en smula motsägelsefulla.


Dagens citat:

"Ibland kommer våra största insikter från våra misslyckanden, inte från våra prestationer."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ett kapitel avslutat. Dags att börja på ett nytt.

Då var jag tillbaka i Getinge. Har varit det sedan i fredags, men eftersom jag dels har haft tidsinställda inlägg, dels har strul med Telia och vårt nya bredband, har jag inte uppdaterat bloggen om min hemkomst.
 
Jag ska kanske börja med att peka ut vart i Sverige jag, älsklingen och djuren nu befinner oss:
 
 
Vi befinner oss vid den blå pluppen. Jag är tillbaka nere i Götaland! Hur som helst, flytten från Köping till Getinge gick väldigt smidigt. Flyttgubbarna (de var tre stycken) från Henry Eriksson Kreativ AB "Kvalitetsflytt" kom en stund innan åtta på morgonen och började lasta ur lägenheten cirka åtta. Efter två och en halv till tre timmar var lägenheten tömd och de började köra mot Getinge. Jag och älsklingen var tvungna att fixa lite hos hyresvärden i Köping innan vi och djuren kunde ta oss ned. När vi slutligen var nere allihop och jag och älsklingen fått tillgång till den nya lägenheten, tog det ungefär precis två timmar för flyttfirman att lasta in alla våra ägodelar i den nya lägenheten. Såvitt jag vet är det bara två saker som gått sönder (en glödlampa och en lampa) fast jag anser att vi får skylla oss själva eftersom vi hade packat dessa saker lite halvdåligt. Dessutom hade vi ändå först funderat på att kasta lampan innan flytten. Jag är i alla fall väldigt nöjd med flyttfirman och flyttens utförande och det tog bara en dag! Den andra flyttfirman som vi först hade tänkt anlita påstod att det inte var möjligt att flytta så långt på en dag. Tji fick de! Männen från Kvalitetsflytt var så trevliga och verkade inte heller stressa. :-)
 
 
Vad gäller vår nya lägenhet har jag lite delade känslor. Den är rätt så fräsch. Mycket fräschare än lägenheten i Köping. Fast jag är besviken på att de tidigare hyresgästerna knappt har städat efter sig! Och så har de lämnat kvar en mängd saker. Dessutom var de inte ute ur lägenheten när vi kom. Enligt fastighetsskötaren var de kvar i lägenheten och städade. Detta var den 5 juni. Vårt avtal gäller från den 1 juni. Med andra ord hade vi rätt att få tillgång till lägenheten från den 3 juni (eftersom den 1 juni inföll på en lördag i år), men nu fick vi vänta mellan en halvtimme och en timme tills vi kunde få nycklarna. Och ändå är lägenheten MYCKET dåligt städad. När jag har rengjort i köksskåpen har pappret blivit brunsvart och de har inte ens försökt göra rent toalettstolen inne på toaletten. Varken in- eller utvändigt! Utöver det har vi hittat hur många saker som helst som de har lämnat kvar. Kabel, napp, godis, elcigaretter ... You name it! Vi har påtalat detta för hyresvärden Getinge on Thames och har kommit överens om en lösning. Men det här var nog det värsta jag har varit med om när vi har flyttat in i en lägenhet. Usch!
 
Fast det positiva med lägenheten är att vi bor ett stenkast ifrån biblioteket! Dock vet jag inte än om det bara tillhör skolan, eller om det är som i Åker att även allmänheten får låna där. Men det ska jag ta reda på så snart som möjligt!
 
Jag tänkte först även skriva om avslutet på hyresnämnden i den här inlägget, men inser att inlägget förmodligen kommer att bli för långt då. Därför får det bli ett eget inlägg. Dock kan jag konstatera att det känns konstigt att jag inte ska till nämnden mer. Jag har nog ännu inte riktigt fattat att jag ska till en ny arbetsplats. Mitt andra jobb. Undrar när min hjärna ställer om sig till det och hur jag kommer reagera när det väl händer ..?


Dagens citat:

"Man kan aldrig stiga ned i samma flod två gånger."
(Herakleitos)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Something right

Ibland när jag mår dåligt (vilket har hänt ganska ofta under det senaste året) blir det lite bättre när jag lyssnar på musik. Rätts sorts musik. Jag är inte särskilt förtjust i Westlife, men de har faktiskt en och annan bra låt. Something right är en sådan låt. Den får mig alltid att må en smula bättre. Kanske för att den har en så fin text. :-) Jag hoppas att jag med det här inlägget kan göra din dag bättre.
 
 
 


Dagens citat:

"Kostnaden för vad som helst är summan av liv du byter det mot."
(Henry David Thoreau)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Greven av Monte Cristo – Band 1 (Alexandre Dumas)

Nu har jag läst den första boken (eller, det är mer riktigt att säga att jag har läst första bandet) av Greven av Monte Cristo som älsklingen gav mig i julklapp. Det var med spänning som jag tog mig an boken som är tryckt 1935. Trots att jag har läst böcker som är äldre än den här översättningen, var det till en början lite jobbigt att komma in i språket. I och för sig läste jag boken när jag åkte tåg, vilket kan ha bidragit en del till de koncentrationssvårigheter som jag delvis hade.

Det första bandet handlar om en ung man vid namn Edmond Dantès som snart ska bli kapten och gifta sig med sin vackra fästmö. Men trots att Dantès är en vänlig själ lyckas han skaffa sig fiender och dessa är inte lika glada som Dantès för att det går bra för honom. Därför smids det onda planer som för alltid förändrar de involverade personernas liv.
 
Ungefär första halvan av boken var ganska trög, men sedan blev berättelsen mer spännande och en smula mer lättläst. Dock tycker jag att Dumas har lagt ut kanske lite väl för många trådar. Man anar att det finns samband, men jag vet ännu inte riktigt vart han vill komma. Jag får vänta och se tills jag har hittat nästa band så att jag kan fortsätta min läsning. Jag hoppas att han lyckas knyta ihop alla utslängda trådar på ett bra sätt.

Jag är inte en person som brukar läsa böckers förord, men jag försökte läsa lite av Greven av Monte Cristos förord och fick då lära mig att det tydligen är Alexandre Dumas den äldre som skrivit den här boken. Med risk för att låta ganska korkad får jag erkänna att jag faktiskt inte visste att det ens finns två Alexandre Dumas. Det här måste jag definitivt kolla upp när jag får tillfälle!
 
Under en tågresa hem från jobbet började en man prata med mig. Det var när han skulle hoppa av i Västerås. Han tyckte att det var ett snyggt bokomslag och kunde till och med pricka rätt årtionde för när boken var tryckt! Ganska imponerande. Jag är inte den enda som gillar den här typen av bokomslag. ;-)
 


Dagens citat:

"It's another day, and now I know what I have to say."
(State of Drama - "Falling")


Ha det så bra!
Greviga kramar
Jessie

Jurister och rättshaverister

Det här är en del av mina funderingar kring juridikpoddens andra avsnitt.
 

Tove (som själv är utbildad jurist) påstod att det bor en liten rättshaverist i varje jurist och att många jurister är ett litet orättvist beslut ifrån att bli rättshaverister istället för jurister. Som exempel tog hon en kollega som hade köpt skor (tror jag det var). Hon tyckte också att spela spel med jurister är som ett ansträngande träningspass eftersom jurister har ett osunt regelälsk. Enligt Tove är jurister sjukt intresserade av regler samt av att ha och få rätt. Mårten kontrade med att jurister är obenägna att använda de juridiska processerna för egen del på grund av att de juridiska processerna tar för lång tid.
 
 
Jag har aldrig spelat spel med jurister och jag kan varken bekräfta eller dementera det Mårten och Tove hävdade. Det jag kan göra är att berätta min egen syn på det hela - i alla fall hur det är för mig även om jag inte är utbildad jurist. Jag själv älskar väl inte regler till den grad som Tove påstår att (utbildade) jurister gör. Däremot är jag väldigt intresserad av att få rätt när jag vet att jag har rätt och jag tvekar inte för att använda de juridiska processerna i de fallen. Ta vår senaste bil som exempel. Eftersom bilfirman till en början inte ville åtgärda några fel trots att de enligt konsumentköplagen var skyldiga till det, fick jag och älsklingen ta ärendet till Allmänna reklamationsnämnden. För mig blir det en principsak att få rätt när jag vet att jag har rätt. Då ger jag mig inte i första taget. Jag anser inte att man ska erkänna sig besegrad när man vet att man kan vinna. Om det gör mig till en rättshaverist eller inte, vet jag inte.
 
De berättade också om en rättshaverist som skrev långa brev till en myndighet på leverpastejsskivor med svart spritpenna  bara för att de skulle få problem med arkiveringen. Jag kan inte förstå varför man gör något sådant? Jag kan förstå att man kan vara arg på det mesta och de allra flesta - men varför vill man skapa problem på det sättet? Vad är vitsen? Vad får man ut av det? Om man på något sätt hade vunnit genom det beteendet hade jag kunnat förstå. Men nu gör jag inte det. Gör du?


Dagens citat:

"I believe I'm loved when I'm completely by myself alone."
(Savage Garden - "Affirmation")


Ha det så bra!
Rättshaveristiga kramar
Jessie

Min gode vän

Innan jag började jobba på hyresnämnden hade jag nog aldrig sett en sådan här tidigare. Men när jag väl började använda den insåg jag hur användbar den är. Nu vet jag knappt hur jag ska kunna överleva utan den.
 
 
Jag talar givetvis om min lilla "plupp" som jag använder när jag ska bläddra bland papper. Vad smidigt det går när den sitter på fingret. I vanliga fall brukar jag fukta fingret eftersom jag har lärt mig att det då blir lättare att bläddra bland papper, men det slipper man med den här idealiske pluppen. Att jag sedan glömmer ibland att den sitter på fingret och ändå är på väg att slicka på fingret för att fukta det är en annan femma ...
 
Var kan man köpa den här sortens pluppar? Vet du det? För jag kommer definitivt att behöva dem när jag börjar abeta på byrån. Alla tips tas tacksamt emot!


Dagens citat:

"Bara för att du är paranoid, betyder inte det att de inte är ute efter dig."
(Okänd)


Ha det så bra!
Pluppiga kramar
Jessie

Alla utom jag

Bokbloggsjerka: Finns det någon bok som har fått översvallande recensioner men som du själv absolut inte tyckte om?
 
De som jag kommer att tänka på är Leif GW Perssons böcker. Nu har jag i och för sig bara läst Den döende detektiven, men det var en bok som jag inte alls tyckte om, trots att hans böcker brukar hyllas. Det som jag retade mig mest på var att han inte tycktes veta hur man skriver. Fast jag får medge att själva intrigen hade potential. Synd att Persson inte kunde leverera ...
 
 
 


Dagens citat:

"I believe that junk food tastes so good because it's bad for you."
(Savage Garden - "Affirmation")


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Uppfinna ord

Det här är en del av mina funderingar kring juridikpoddens andra avsnitt.
 
Under sin diskussion kom Mårten och Tove in på det här med att skapa egna ord. Tove var (verkade i alla fall vara) ganska stolt över att hon hade "skapat" ordet tett, som beskriver känslan när man har släckt sin törst. Dessutom försökte hon mynta förkortningen IFL som står för I Fysiskt Liv och skulle vara ett substitut för IRL(angående det här med att internet är lika verkligt som det "riktiga" livet). Mårten själv hade kommit på ordet stipulatör (= den som stipulerar).
 
 
Ibland när jag skriver händer det att det saknas lämpliga ord för det jag vill beskriva. Då "uppfinner" jag det ordet. I och för sig rättar jag mig mycket efter Svenska Akademien (SAOL och SO är två av mina bästa vänner), men genom att tillföra nya ord och begrepp utvecklas språket. Så har vi gjort i alla tider. Och jag föredrar att hitta på ett ord för att få fram det jag vill ha sagt framför att gå runt och kanske även behöva omformulera mig. Tänk om våra förfäder aldrig hade lagt till nya ord och begrepp eller ändrat stavning. Då skulle vi ha skrivit på exakt samma sätt som de - om det hade varit bra eller dåligt går att diskutera.
 
I skrivande stund kan jag dock inte komma på något ord som jag själv har hittat på. Men det kommer säkert när jag får tid att ägna mig åt mitt skrivande. Hur är det för dig? Har du hittat på något eget ord?


Dagens citat:

"Du kan inte förändra det förgångna, men du kan förstöra nuet genom att bekymra dig om framtiden."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Affirmation

Under större delen av min uppväxt lyssnade min familj på P4. Vi hade jämt radion på. På det sättet fick jag höra en mängd olika låtar. Nu under det senaste året har jag börjat leta upp dessa (nuförtiden) gamla låtar så fort jag får en hint om vad de kan tänkas heta, eller vem som sjunger. Bland de här låtarna som jag tyckte om som barn finns en hel del Savage Garden-låtar. När jag var liten visste jag inte att gruppen som sjöng hette Savage Garden. Det enda jag visste var att jag tyckte om låtarna.
 
För ett litet tag sedan hörde jag deras låt Affirmation - en låt som jag inte hört på flera år. Jag blev så förälskad att jag gärna vill dela med mig av denna visa låt - för det finns en hel del klokheter i låten! Dessutom är den så himla bra.
 
 
 


Dagens citat:

"Publiken är som en kvinna. Är du inte uppmärksam så är det slut."
(Frank Sinatra)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Att svära på ett annorlunda sätt

Under en lunch berättade ett av hyresråden på jobbet om ett tillfälle när han var på en fotbollsmatch med ett av sina syskonbarn. Snett bakom dem hade det suttit en man som svor jämt och ständigt. Varje gång mannen svor, vände sig hyresrådet om och tittade på mannen för att visa att det var olämpligt att svära när det fanns barn i närheten. Syskonbarnet sade ingenting. När det till slut (efter många svordomar) hände något på planen som mannen inte tyckte om, reste han sig och sade "cykelställ!" Då reagerade syskonbarnet, som vände sig om till hyresrådet och sade med förvåning "Han sade cykelställ!"
 
Det tyckte vi som satt runt bordet var ganska fyndigt. Min ena kollega föreslog att man kanske borde använda "vanliga" ord när man är arg istället för att använda svordomar. Hyresrådet berättade då att hans egen pappa alltid sade "Järnvägar" när han svor. Det fick mig att tänka på en "svordom" som skulle passa mig. Nämligen ... wait for it ... SJ! Nåväl, SJ har blivit mycket bättre än vad de har varit tidigare, men tyvärr är de negativa känslor som är förknippade med SJ djupt rotade i mig.
 
Skånskt landskap i brist på passande bild!
 
Hur som helst tyckte jag att det var ett bra förslag som min kollega kom med. Varför inte använda neutrala ord när man är arg? Framför allt om det finns barn i närheten? På det sättet kan man variera sig i oändlighet istället för att använda "fan", "satan" eller vilken svordom man nu använder. Och så uppträder man inte olämpligt inför barn!
 
Vilken är din favorit bland neutrala svordomar?


Dagens citat:

"Perfektion uppnås inte då det inte finns något mer att lägga till, utan då det inte finns något mer att ta bort."
(Antoine de Saint-Exupéry)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En hjälpande hand

Det är farligt att sätta sig på träbänkar. Men får bara spågor (skånska för "träflisor") i händerna! Det hände mig under en lunch när jag och min ena kollega (som också heter Jessica ^^) gick ut på lunchen och satte oss. Tre stycken förrädiska spågor kröp ondskefullt in i handen. En lyckades jag trycka ut själv medan jag fick gräva ut de två andra med en synål som jag lånade från en annan kollega. Jessica ville tydligen sedan ha död på mig eftersom hon efteråt gav mig någon bakteriedödande gel som sved fruktansvärt mycket!
 
För att skydda "hålen" som uppstått när jag grävde bort spågorna, satte jag på mig två plåster. Fast eftersom jag alltid är iskall om händerna föll dessa plåster av. Detta problem löste ena registratorn genom att vira tejp runt min hand. Efter en stund kom hon in i mitt arbetsrum och började agera sjuksköterska (hon har erfarenhet från kriget i Bosnien). Så här såg resultatet ut:
 
 
Det är trevligt att bli omhändertagen. :-) Fast omlindad behövde inte min hand bli, för så pass skadad var den inte. Men det höll i alla fall mycket bättre än de två plåster som jag försökte sätta fast. Jag tackar och bockar för hjälpen.


Dagens citat:

"I believe the sun should never set upon an argument."
(Savage Garden - "Affirmation")


Ha det så bra!
Omlindade kramar
Jessie

Internet vs "Det verkliga livet"

Det här är en del av mina funderingar kring juridikpoddens andra avsnitt.
 
Mårten nämnde att någon hade sagt att det inte längre heter IRL (in real life) och att man istället ska säga AFK (away from keyboard) eftersom internet är lika mycket verkligt liv som livet utanför internet.
 
Jag håller med den här personen, och för var dag som går blir fler och fler ännu mer bundna till internet. Det finns en ledamot på hyresnämnden som vägrar internet. Eller, det är kanske bara att han vägrar skaffa sig ett e-postkonto ..? Hur som helst, jag håller med om att livet på internet är lika verkligt som det "offlina" livet. Jag ser internet som en typ av förlängning av det "verkliga" livet. Se bara på nätdejting. Tidigare sågs det nästan som patetiskt och desperat att leta efter sin kärlek på nätet. Nu gör var och varannan människa det.
 
 
Att man fortfarande säger IRL tror jag beror på att uttrycket är ganska rejält inpräntat i den yngre generationen. I alla fall hos oss 80-talister. När internet var nytt var det inte ovanligt att man låtsades vara någon annan när man hade kontakt med andra på nätet. Jag gjorde det själv vid något tillfälle. Fast nu känns det som att det är förbi. De allra flesta går ut med sina namn och bilder på sig själva.
 
Dock kommer jag nog aldrig att säga AFK när jag pratar om livet utanför internet. Jag inbillar mig att det framgår vilken del av livet som jag pratar om utan att jag behöver använda förkortningar.


Dagens citat:

"Kärlek består inte i att stirra på varandra, utan i att tillsammans blicka utåt i samma riktning."
(Antoine de Saint-Exupéry)


Ha det så bra!
Nätiga kramar
Jessie

Sista hälsning från Köping

Näst sista helgen innan flytten mådde jag inte särskilt bra och bestämde mig därför för att gå ut en stund. Om du inte har testat det innan kan jag tala om att det är väldigt mediterande att gå en promenad i naturen. Jag mådde bättre efter en stund och då var det dags att gå hem igen och försöka packa. Under min promenad passade jag på att filma lite med systemkameran. Eftersom jag är en vattenbög fastnade jag naturligtvis vid ån i Köping och det är den som du också får beskåda i klippet nedan. En sista hälsning från ett soligt och varmt Köping. Hejdå Köping.
 
 
 


Dagens citat:

"Den som känner andra är klok, den som känner sig själv är upplyst."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mot Getinge!

I dag bär det av till vår nya lägenhet i Getinge. Eftersom vi kommer ha fullt upp är det här inlägget tidsinställt. Hur som helst, flyttfirman ska komma klockan åtta (ja, på morgonen). Får se när vi blir klara i dag. Förhoppningsvis håller vi inte på till mitt i natten, och med tanke på att vi den här gången har anlitat en flyttfirma tror jag att vi blir klara till kvällen - som senast.
 
Vi fick till slut en lägenhet, men det var genom vår reservplan. Getinge, i likhet med Åker, ligger lite "off", så mitt pendlande till Varberg kommer inte att bli enkelt. Snarare ganska spännande. Med det menar jag att jag kommer behöva ta två bussar och ett tåg för att ta mig till jobbet. Eventuellt kommer jag kunna byta ut ena bussen mot cykel. Men jag jag tacksam över att vi i alla fall har en bostad där nere. Jag har varit otroligt stressad över lägenhetsletandet eftersom det till en början inte såg ut som om vi skulle få någon lägenhet. Men nu har vi det och till att börja med får den duga.
 
Från förra flytten.
 
Eftersom vi ska flytta långt valde vi att anlita en flyttfirma och på den fronten har det också varit struligt. Jag registrerade en förfrågan på två hemsidor, som i sin tur skickade min förfrågan vidare till några företag. Sedan fick vi offerter från några flyttfirmor. Den första flyttfirman som vi valde att anlita meddelade oss efter att vi accepterat deras offert att de inte kunde utföra flytten under en enda dag. De ville därför dela upp det på två dagar. Eftersom det var en förutsättning för oss (att flytten skulle ta en dag) talade jag om att vi eventuellt skulle bli tvungna att hitta en annan flyttfirma. Kontaktpersonen på den första firman skickade ett spydigt svar tillbaka, men skrev att vi var välkomna att återkomma ifall vi inte hittade någon annan. Men det gjorde jag (dessutom var den nya firman lite billigare), och den nya firman har garanterat att flytten kan utföras under en enda dag. Detta talade jag om för den första firman. I och med detta bröt jag mot anbuds-acceptprincipen, men för mig är det viktigt att inte dra ut på flytten på grund av djuren. Jag vill inte stressa dem mer än vad de redan kommer bli av flytten.
 
Så vi får se hur det kommer gå i dag. :-) Jag kommer berätta om det så snart jag är tillbaka i Getinge och har min veckas semester om ungefär en och en halv vecka. Simma lugnt till dess!


Dagens citat:

"När lär du dig saker – när allt är enkelt?"
(Ajahn Chah)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det gäller att tänka positivt

Jag har alltid tyckt illa om mina bröst eftersom de är lika stora som två myggbett. För små alltså, och det är inte bara jag som har tyckt det. Folk i min omgivning (med undantag från älsklingen ^^) har nästan alltid varit ivriga att påpeka detta - att mina bröst är för små.
 
Fast jag behöver inte känna mig ensam och efter att ha sett Claras videoinlägg om just små bröst, har jag lärt mig att se fördelarna med små bröst. Eller, jag försöker i alla fall. Och givetvis är älsklingen också till stor hjälp. :-) Hur som helst är det en underhållande video!
 
 
Just nu tycks min dator krångla, så jag själv kan inte se klippet. Men jag hoppas att du kan det i alla fall.
 
 


Dagens citat:

"I believe that your most attractive features are your heart and soul."
(Savage Garden - "Affirmation")


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vem som helst kan vara jurist

Det här är en del av mina funderingar kring juridikpoddens andra avsnitt.
 
Första gången jag hörde att vem som helst kan kalla sig för jurist, hade jag svårt att tro det. I många år hade jag trott att man bara fick kalla sig jurist om man var jur.kand., det vill säga om man har tagit juristexamen. Men så är det inte, för jurist är ingen skyddad titel. Det är däremot advokat. Man får bara kalla sig advokat om man är ledamot (medlem) i Advokatsamfundet.
 
I mina ögon borde jurist vara en skyddad titel. Jag anser att man inte har anledning att kalla sig för jurist om man inte har tagit juristexamen. När hyresrådet på min rotel bjöd mig och gruppjuristen på lunch i förra veckan tog jag upp det här med att jag jämt får frågan om jag är jurist från folk som ringer till hyresnämnden. Då tyckte hyresrådet att jag nästa gång borde säga att jag är jurist med tanke på den juridiska utbildning som jag har (och all juridik som jag har läst). Jag funderade på det hon sade, men jag har svårt för att kalla mig själv för jurist - trots att jag har viss juridisk utbildning. För mig är en jurist en person som har tagit sin jur.kand.
 
 
Som jag ser det finns det en uppenbar risk med att vem som helst kan kalla sig för jurist. När man behöver juridisk hjälp kan man anlita advokater eller "bara" jurister. Men om vem som helst får kalla sig för jurist - hur vet man då att den man anlitar verkligen har tagit juristexamen? Vågar man då verkligen anlita jurister? Nu är det här säkert en överdriven och obefogad rädsla, och det går säkert att på ett smidigt sätt kolla upp huruvida personen är en "riktigt" jurist eller inte. Men risken finns ändå.
 
Jag tycker att jurist borde bli en skyddad titel. Vad tycker du?


Dagens citat:

"Vill man se regnbågen måste man lära sig att uppskatta regnet."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Underskatta inte doften av nyklippt gräs!

När jag var på väg hem från jobbet en vacker (med andra ord solig och varm) kväll kände jag en härlig och frisk doft. Det kom från en nyklippt gräsmatta borta vid Netto. Det var en så trevlig doft att jag nästan ville stanna för att stå och dofta på den nyklippta gräsmattan en bra stund. Fast det gjorde jag inte, utan fortsatte promenaden hemåt.
 
Vid tioårsåldern blev jag pollenallergiker och fick i samband med allergin lättare astma. I praktiken innebar det att jag fick andnöd av bland annat nyklippt gräs. Allergin höll i sig under några år, så vår- och sommarmånaderna var väldigt jobbiga för mig. Dessutom kunde jag inte ens vara i närheten av de vackra blombuketter som jag fick på mina födelsedagar (för det hann passera några födelsedagar innan allergin försvann).
 
 
Därför uppskattar jag att jag nuförtiden kan lukta på blommor och känna doften av nyklippt gräs utan att det känns som om jag ska kvävas. Det räcker att jag har det problemet med parfym och kosmetika. För mig representerar doften av nyklippt gräs vår och sommar och jag älskar verkligen sommaren. Har dessutom en mängd minnen med nyklippt gräs från när jag var liten. Om sommaren brukade jag och min syster bygga fågelbo åt ett andpar som kom varje kväll under sommaren. Honan brukade lägga sig i vårt bo som vi byggt. En annan gång byggde jag och en vän "skulpturer" utav nyklippt gräs. Bland annat försökte vi bygga Titanic.


Dagens citat:

"I believe you don't know what you've got until you say goodbye."
(Savage Garden - "Affirmation")


Ha det så bra!
Nyklippta kramar
Jessie

Finns "paraply för dummies"?

Att använda paraply är ingen enkel match. Det är faktiskt nästan lite svårt. Visserligen behöver jag inte använda paraply särskilt ofta, men när jag gör det känns det som att jag gör fel.
 
Det är väl meningen att man ska hålla sig torr genom att använda paraply? Jag brukar bli nästan lika blöt som om jag inte hade använt det. Och nej, det finns inget hål i paraplyet. Det har jag kollat. Noga. Det som blir mest blött är mina byxor.
 
 
Hur är det möjligt?! Vad gör jag för fel? Är det meningen att man måste ha körkort för paraply för att vara tillräckligt kvalificerad för att använda det? Finns det någon Paraply för dummies som jag kan läsa? Eller kanske en tutorial på YouTube? För uppenbarligen är jag i behov av något sådant. På studs. Helst i går. Någon som vet?


Dagens citat:

"Den viktigaste tiden i ditt liv är nu."
(Okänd)


Ha det så bra!
Blöta kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!