Att svära på ett annorlunda sätt

Under en lunch berättade ett av hyresråden på jobbet om ett tillfälle när han var på en fotbollsmatch med ett av sina syskonbarn. Snett bakom dem hade det suttit en man som svor jämt och ständigt. Varje gång mannen svor, vände sig hyresrådet om och tittade på mannen för att visa att det var olämpligt att svära när det fanns barn i närheten. Syskonbarnet sade ingenting. När det till slut (efter många svordomar) hände något på planen som mannen inte tyckte om, reste han sig och sade "cykelställ!" Då reagerade syskonbarnet, som vände sig om till hyresrådet och sade med förvåning "Han sade cykelställ!"
 
Det tyckte vi som satt runt bordet var ganska fyndigt. Min ena kollega föreslog att man kanske borde använda "vanliga" ord när man är arg istället för att använda svordomar. Hyresrådet berättade då att hans egen pappa alltid sade "Järnvägar" när han svor. Det fick mig att tänka på en "svordom" som skulle passa mig. Nämligen ... wait for it ... SJ! Nåväl, SJ har blivit mycket bättre än vad de har varit tidigare, men tyvärr är de negativa känslor som är förknippade med SJ djupt rotade i mig.
 
Skånskt landskap i brist på passande bild!
 
Hur som helst tyckte jag att det var ett bra förslag som min kollega kom med. Varför inte använda neutrala ord när man är arg? Framför allt om det finns barn i närheten? På det sättet kan man variera sig i oändlighet istället för att använda "fan", "satan" eller vilken svordom man nu använder. Och så uppträder man inte olämpligt inför barn!
 
Vilken är din favorit bland neutrala svordomar?


Dagens citat:

"Perfektion uppnås inte då det inte finns något mer att lägga till, utan då det inte finns något mer att ta bort."
(Antoine de Saint-Exupéry)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie