Greven av Monte Cristo – Band 1 (Alexandre Dumas)

Nu har jag läst den första boken (eller, det är mer riktigt att säga att jag har läst första bandet) av Greven av Monte Cristo som älsklingen gav mig i julklapp. Det var med spänning som jag tog mig an boken som är tryckt 1935. Trots att jag har läst böcker som är äldre än den här översättningen, var det till en början lite jobbigt att komma in i språket. I och för sig läste jag boken när jag åkte tåg, vilket kan ha bidragit en del till de koncentrationssvårigheter som jag delvis hade.

Det första bandet handlar om en ung man vid namn Edmond Dantès som snart ska bli kapten och gifta sig med sin vackra fästmö. Men trots att Dantès är en vänlig själ lyckas han skaffa sig fiender och dessa är inte lika glada som Dantès för att det går bra för honom. Därför smids det onda planer som för alltid förändrar de involverade personernas liv.
 
Ungefär första halvan av boken var ganska trög, men sedan blev berättelsen mer spännande och en smula mer lättläst. Dock tycker jag att Dumas har lagt ut kanske lite väl för många trådar. Man anar att det finns samband, men jag vet ännu inte riktigt vart han vill komma. Jag får vänta och se tills jag har hittat nästa band så att jag kan fortsätta min läsning. Jag hoppas att han lyckas knyta ihop alla utslängda trådar på ett bra sätt.

Jag är inte en person som brukar läsa böckers förord, men jag försökte läsa lite av Greven av Monte Cristos förord och fick då lära mig att det tydligen är Alexandre Dumas den äldre som skrivit den här boken. Med risk för att låta ganska korkad får jag erkänna att jag faktiskt inte visste att det ens finns två Alexandre Dumas. Det här måste jag definitivt kolla upp när jag får tillfälle!
 
Under en tågresa hem från jobbet började en man prata med mig. Det var när han skulle hoppa av i Västerås. Han tyckte att det var ett snyggt bokomslag och kunde till och med pricka rätt årtionde för när boken var tryckt! Ganska imponerande. Jag är inte den enda som gillar den här typen av bokomslag. ;-)
 


Dagens citat:

"It's another day, and now I know what I have to say."
(State of Drama - "Falling")


Ha det så bra!
Greviga kramar
Jessie