Jurister och rättshaverister

Det här är en del av mina funderingar kring juridikpoddens andra avsnitt.
 

Tove (som själv är utbildad jurist) påstod att det bor en liten rättshaverist i varje jurist och att många jurister är ett litet orättvist beslut ifrån att bli rättshaverister istället för jurister. Som exempel tog hon en kollega som hade köpt skor (tror jag det var). Hon tyckte också att spela spel med jurister är som ett ansträngande träningspass eftersom jurister har ett osunt regelälsk. Enligt Tove är jurister sjukt intresserade av regler samt av att ha och få rätt. Mårten kontrade med att jurister är obenägna att använda de juridiska processerna för egen del på grund av att de juridiska processerna tar för lång tid.
 
 
Jag har aldrig spelat spel med jurister och jag kan varken bekräfta eller dementera det Mårten och Tove hävdade. Det jag kan göra är att berätta min egen syn på det hela - i alla fall hur det är för mig även om jag inte är utbildad jurist. Jag själv älskar väl inte regler till den grad som Tove påstår att (utbildade) jurister gör. Däremot är jag väldigt intresserad av att få rätt när jag vet att jag har rätt och jag tvekar inte för att använda de juridiska processerna i de fallen. Ta vår senaste bil som exempel. Eftersom bilfirman till en början inte ville åtgärda några fel trots att de enligt konsumentköplagen var skyldiga till det, fick jag och älsklingen ta ärendet till Allmänna reklamationsnämnden. För mig blir det en principsak att få rätt när jag vet att jag har rätt. Då ger jag mig inte i första taget. Jag anser inte att man ska erkänna sig besegrad när man vet att man kan vinna. Om det gör mig till en rättshaverist eller inte, vet jag inte.
 
De berättade också om en rättshaverist som skrev långa brev till en myndighet på leverpastejsskivor med svart spritpenna  bara för att de skulle få problem med arkiveringen. Jag kan inte förstå varför man gör något sådant? Jag kan förstå att man kan vara arg på det mesta och de allra flesta - men varför vill man skapa problem på det sättet? Vad är vitsen? Vad får man ut av det? Om man på något sätt hade vunnit genom det beteendet hade jag kunnat förstå. Men nu gör jag inte det. Gör du?


Dagens citat:

"I believe I'm loved when I'm completely by myself alone."
(Savage Garden - "Affirmation")


Ha det så bra!
Rättshaveristiga kramar
Jessie