Legal clinic

Det här är en del av mina tankar och funderingar kring juridikpoddens tredje avsnitt.
 
I juridikpoddens tredje avsnitt tillkännagav Mårten att han har startat upp något som heter Legal clinic. Detta finns tydligen i flera länder och verksamheten (som är voluntär verksamhet) går ut på att juriststudenter kostnadsfritt hjälper personer som behöver rådgivning och juridiskt ombud. Mårten nämnde att "hans" Legal clinic kommer bistå personer som blivit utsatta för kränkningar och allvarliga brott på internet.
 
 
 
Vilket imponerande initiativ! Den här typen av juridiskt biträde behövs eftersom alla inte har råd att anlita jurister när de behöver juridisk hjälp och det är inte heller alla som vet hur de kan ta tillvara sina rättigheter eller ens vilka rättigheter som de har (exempelvis att man som förstahandshyresgäst inte måste flytta när ens hyresvärd säger upp hyresavtalet - man har rätt att bestrida uppsägningen och då måste hyresvärden skicka in en ansökan till hyresnämnden). Och när det finns sådana brister i vårt samhälle klingar det falsk att säga att det svenska samhället är rättssäkert - för det är det ju uppenbarligen inte. Fast hur kommer det avgöras vem som är berättigad hjälp genom Legal clinic? Jag försökte läsa igenom artikeln som jag hittade, men såvitt jag såg stod det ingenstans om det. Jag menar, en som har en hög månadslön kan knappast förvänta sig att få gratis biträde.
 
Jag hittade en annan artikel med otroligt många negativa kommentarer angående Mårtens Legal clinic och att läsa kommentarerna gjorde mig ledsen. Jag tycker i alla fall att den här typen av verksamhet och initiativ är beundransvärd och värd att ta efter.


Dagens citat:

"Det vi gör i livet, ger eko i evigheten."
(Maximus Decimus Meridius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie