Uppfinna ord

Det här är en del av mina funderingar kring juridikpoddens andra avsnitt.
 
Under sin diskussion kom Mårten och Tove in på det här med att skapa egna ord. Tove var (verkade i alla fall vara) ganska stolt över att hon hade "skapat" ordet tett, som beskriver känslan när man har släckt sin törst. Dessutom försökte hon mynta förkortningen IFL som står för I Fysiskt Liv och skulle vara ett substitut för IRL(angående det här med att internet är lika verkligt som det "riktiga" livet). Mårten själv hade kommit på ordet stipulatör (= den som stipulerar).
 
 
Ibland när jag skriver händer det att det saknas lämpliga ord för det jag vill beskriva. Då "uppfinner" jag det ordet. I och för sig rättar jag mig mycket efter Svenska Akademien (SAOL och SO är två av mina bästa vänner), men genom att tillföra nya ord och begrepp utvecklas språket. Så har vi gjort i alla tider. Och jag föredrar att hitta på ett ord för att få fram det jag vill ha sagt framför att gå runt och kanske även behöva omformulera mig. Tänk om våra förfäder aldrig hade lagt till nya ord och begrepp eller ändrat stavning. Då skulle vi ha skrivit på exakt samma sätt som de - om det hade varit bra eller dåligt går att diskutera.
 
I skrivande stund kan jag dock inte komma på något ord som jag själv har hittat på. Men det kommer säkert när jag får tid att ägna mig åt mitt skrivande. Hur är det för dig? Har du hittat på något eget ord?


Dagens citat:

"Du kan inte förändra det förgångna, men du kan förstöra nuet genom att bekymra dig om framtiden."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie