The HenHouse (Ulf Egestrand)

The HenHouse's omslag kan man bland annat läsa följande: "Egestrand förenklar och förklarar modern ekonomi på ett lättillgängligt och underhållande sätt.", "Verktygen du behöver för att ta kontroll över ekonomin, vare sig det gäller din privatekonomi, din arbetsgivares ekonomi eller ekonomin inom ett storföretag." och "En smart bild av små och stora pengar, och kopplingen dem emellan."
 
Vad jag förväntade mig var att boken skulle vara en faktabok med ekonomiska tips. Fast riktigt så var det inte. Eller, det beror i och för sig på hur man definierar "faktabok", för den här boken var fylld av ekonomiska fakta (främst bakgrundshistorik), men den var uppbyggd som en berättelse. Den handlade om hönsbonden Tim som på tolv dagar skulle lära sig tillräckligt för att övertyga banken om att bevilja honom ett lån så att han kunde köpa en väns äggfarm som var till salu. Tims lärare var grannen Ulf - en före detta bankman med lång erfarenhet inom finansvärlden.
 
 
The HenHouse var definitivt intressant att läsa, men om jag ska vara ärlig känner jag inte att jag riktigt har nytta av detta i min privatekonomi. Min förväntning på boken var att jag skulle få matnyttiga tips om hur man ska få pengarna att räcka till (och kanske till och med med god marginal) varje månad. Så var inte fallet med Ulf Egestrands The HenHouse, utan den riktar sig mer till den som vill få banken att bevilja något lån eller den som sköter ett företag. Men Egestrand lyckades göra vissa aspekter av ekonomi mer lättförståeligt, även om jag ännu känner att ekonomi fortfarande är rena rama grekiskan för mig.
 
Det mest underhållande med boken var slutet på varje kapitel. Egestrand avslutade med att räkna upp vad Tim och Ulf lärt sig under dagen (detta gjordes varje dag). Det var Ulfs lärdomar som fick mig att dra på munnen.


Dagens citat:

"Med tiden slutar såren att blöda vid beröring."
(Birger Norman)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie