Var går gränsen för stat och kommuns ansvar?

Det här är en del av mina funderingar kring juridikpoddens andra avsnitt.
 
Det så kallade "Landskronamålet" handlar om en flicka som blev omhändertagen enligt LVU (Lag [1990:52] med särskilda bestämmelser om vård av unga). Under en period hade kommunen ingenstans att göra av flickan, så hon blev placerad hos sin mamma igen. Problemet var bara att det var mamman och hemmamiljön som var anledningen/anledningarna till att flickan från början blivit omhändertagen. Trots detta menar kommunen att de inte gjorde något fel. Hur som helst, flickan led av pyromani och eftersom mamman hade svårt för att ta hand om flickan, lyckades flickan ta sig till Landskrona centrum och tända på.
 
Följden blev enorma brandskador. De drabbade var bl.a. Åhléns och Hemköp. Enligt Tove står det i domen (jag antar att det är tingsrättsdomen som hon syftar på) att det som kvarstod av Åhléns "var framför allt grunden" och källarvåningen. Hemköp hade kvar en emballagepress. Allt annat förstördes. Försäkringsbolagen betalade ersättning till butikerna och tog därför över rätten att kräva ersättning av den som orsakat skadan, vilket försäkringsbolagen ansåg var kommunen. Man ansåg att kommunen inte borde ha placerat flickan hos mamman, framför allt då det tydligen fanns andra alternativ. I och med att hon blev placerad hos sin mamma är det kommunens fel att flickan lyckades ta sig ut och tända eld. Därför stämde försäkringsbolagen kommunen.
 
 
Fallet behandlar frågorna om stat och kommuns ansvar för medborgarnas brottslighet och när stat och kommun blir ersättningsskyldiga. Tingsrätt och hovrätt ansåg att kommunen var ansvarig för det inträffade och att kommunen därmed var ersättningsskyldig. Dock jämkade (det vill säga sänkte) instanserna beloppet. I skrivande stund har Högsta Domstolen (HD) redan avgjort frågan. Enligt Mårten finns det inget liknande fall tidigare och därför var den här prövningen spännande.
 
Men hur långt är det egentligen rimligt att stat och kommuns ansvar för medborgarnas brottslighet ska gå? Jag är inte särskilt insatt i det här fallet men utifrån det jag har fått veta anser jag att kommunen faktiskt brustit i sitt ansvar. Inte för att flickan orsakade skada för Åhléns och Hemköp, utan för att flickan blev placerad hos sin mamma - orsaken till att hon blivit omhändertagen från början. Man ska alltid utgå från barnets bästa, men jag anser inte att kommunen handlade efter den principen. Enligt försäkringsbolagen hade kommunen andra alternativ att välja bland, vilket kommunen själv förnekade. Om det nu är så att kommunen hade kunnat placera flickan någon annanstans är det illa att de utsatte henne för det de gjorde genom att placera henne i hemmamiljön. Att göra det är inte att se till barnets bästa. Snarare att se till sina egna intressen först. Det är inte okej. Framför allt inte när det handlar om utsatta barn. När det handlar om barn som är i behov av hjälp och stöd.
 
Mårten nämnde att Englas mamma har stämt staten och att en lärare i England mördade en av sina elever. Men för att höra mer om detta får du lyssna på andra avsnittet av juridikpodden. :-)


Dagens citat:

"Ett mål utan en plan är blott en önskan."
(Antoine de Saint-Exupéry)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Varning för sträckläsning

Bokbloggsjerka: Kan du ge tips på en bok som man absolut inte kan lägga ifrån sig?
 
Mördande hetta av Nora Roberts var den allra första av hennes böcker som jag läste. Grymt spännande och svår att sluta läsa.
 
Hungerspelen-trilogin (Hungerspelen, Fatta eld och Revolt) som Suzanne Collins har skrivit. Jag tror inte att jag behöver säga mer eftersom jag har tjatat tillräckligt om trilogin här på bloggen.
 
Divergent av Veronica Roth. Det finns ett driv som gör det väldigt svårt att lägga ifrån sig boken.
 
Hett blod och Kallt blod av Lisa Jackson
 
 
Timeline av Michael Crichton
 
Dödligt villospår av Nora Roberts
 
Millenium-trilogin (Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes) av Stieg Larsson
 
Det är i alla fall dessa som jag kommer på nu. Har du egna tips?


Dagens citat:

"Boken är en kamrat för livet, en osjälvisk vän, en sammanboende som inte besvärar."
(Ignacy Krasicki, polsk författare 1735 - 1801)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nu är det bevisat: Storleken spelar roll!

När jag och älsklingen skulle borsta honkattens tänder under en helg när älsklingen var hemma upptäckte vi att tandkrämen hade passerat bäst-före-datumet. Med andra ord blev det inget borstande den kvällen. Istället fick jag beställa ny tandkräm. Jag orkade inte kolla upp varifrån vi sist beställde hennes tandkräm, så det fick bli Animail den här gången. Som leveransalternativ valde jag hemleverans eftersom det kostade lika mycket som de andra alternativen och med hemleverans skulle man få ett kolli-id så att man kunde hålla koll på paketet. Med brev-alternativet skulle man behöva gå till ett utlämningsställe och hämta ut det. För mig blir det smidigare om jag kan få hem det till lägenheten eftersom jag kommer hem så sent på kvällarna.
 
Med tanke på att jag bara beställde en liten tandkrämstub tänkte jag att de skulle stoppa det i ett mindre kuvert eller en mindre låda. När jag kom hem från jobbet stod det här paketet utanför dörren (på bilden har jag lagt lådan bredvid ett vanligt A4-block så att du enkelt kan jämföra storleken):
 
 
Jaha ... Kanske hade de lagt i något mer? Det kunde jag ju inte veta förrän jag öppnat paketet:
 
 
...
 
Ja, det var ju skitsmart! Hade det inte varit enklare att ta ett mindre kuvert eller en mindre låda? Nu klagar jag inte på Animail eftersom jag är nöjd med både produkt och leverans (honkatten är väl mindre nöjd med produkten ...), fast jag tycker att den stora lådan var lite onödig. Jag beställde trots allt bara en liten tandkrämstub ... Fast å andra sidan blev honkatten glad över lådan. Så fort tandkrämstuben tagits ut och jag vänt ryggen till, hade hon hoppat i och lagt sig i lådan. Nu tillbringar hon större delen av tiden där. Det finns alltid positiva sidor!


Dagens citat:

"Lita på att strömmen bär dig. Den känner till vägar du inte ens kunnat drömma om."
(Jane Lee Logan)


Ha det så bra!
Tandkrämiga kramar
Jessie