Älskar att hata ord ... Eller hatar att älska ord?

Det här inlägget är en del av mina funderingar kring juridikpoddens första avsnitt.
 
Mårten påstod att jurister hatar ord och stirrar därför jämt på det de skrivit och vill stryka ord. Tove kontrade med att jurister samtidigt älskar att skriva långt. En smula motsägelsefullt, inte sant? Angående påståendet att jurister hatar ord, kan jag inte uttala mig om det eftersom jag inte har upplevt detta. Däremot vet jag mycket väl att jurister älskar att skriva långt. Även en förklaring av en mycket simpel sak kan bli flera sidor lång.
 
Jag har inget emot att andra tycker om att skriva långt - jag tycker själv om det! Nu beror det i och för sig på att jag älskar att skriva och inte har något emot det. Jag tycker att det är kul att använda mig av ord. Fast skulle jag ha tyckt om att skriva (långt) om jag inte hade tyckt om ord? Varför brukar jurister vara så långrandiga om de nu hatar ord? Är inte det motsägelsefullt? Innebär det att jurister älskar att plåga sig själva? De använder ju något som de hatar och de använder det mycket och ofta.
 
 
Nu insåg jag precis något (wow, kontakta tidningen med en gång!). Jag påstod för en stund sedan att jag inte har upplevt att jurister hatar ord, fast det är förmodligen inte helt sant. Ja, nu verkar det som att jag har ljugit för dig igen. Och jag ska komma fram till saken. Nu. Jurister är väldigt konsekventa när de skriver. Med det menar jag att de inte gärna varierar sig ifråga om ordval. De håller sig gärna till samma ord/uttryck genomgående i en text. Kanske har det sin grund i att de hatar ord och därför använder så få som möjligt (trots att argumentet för denna "konsekvens" är att man som läsare ska veta vad det är juristen menar)? Få i fråga om antal olika ord/uttryck, men dessa används mycket eftersom jurister älskar att skriva långt men vill använda sig av så få olika ord som möjligt.
 
Kort och gott: Jurister är komplicerade varelser.


Dagens citat:

"Livet handlar inte om att hitta dig själv. Livet handlar om att skapa dig själv."
(George Bernard Shaw)


Ha det så bra!
Kamar
Jessie