Daisypath Anniversary tickers

Upplevd bokmiljö

Bokbloggsjerka: Berätta om en "bokmiljö" som du har besökt alternativt gärna skulle vilja besöka. Naturligtvis är det även okej att ta upp fiktiva miljöer om du vill det!
 
Rätt många av de böcker som jag har läst de senaste åren, har utspelat sig i Stockholm och av kungliga huvudstaden har jag fått min beskärda del (först två års studier och sedan ett års arbete). Några av dessa böcker är Anders de la Mottes [geim] och [buzz], Leif GW Perssons Den döende detektiven, Lars Keplers böcker, liksom Thomas Bodströms böcker.
 
Även de sörmländska miljöerna i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Döden i Strängnäs har jag upplevt. Kanske inte så konstigt, med tanke på att jag bodde i Åkers Styckebruk i cirka 2,5 år.
 
 
 
En miljö som jag skulle vilja uppleva är Irland, som bland annat Nora Roberts skriver om i vissa av sina böcker. Nu har jag i och för sig varit nyfiken på Irland under några år och det har inte endast att göra med att jag har läst om landet i böcker. TV:n har också påverkat mig. Varför Irland? Jag tycker att naturen verkar fantastisk där! Jag är väldigt förtjust i vackra naturer. :-)
 
Eftersom jag sällan läser fantasy eller liknande, kan jag inte komma på någon fiktig miljö som jag skulle vilja uppleva.
 
Särskilt bra på att följa instruktioner verkar jag inte vara, med tanke på att jag berättade om (cirka) två miljöer som jag besökt och en som jag skulle vilja besöka, när man totalt skulle berätta om en. Aja, min blogg, mina regler. ;-)


Dagens citat:

"Vi är mera oroade över en olycka som hotar oss än över en som drabbat oss."
(John Lancaster Spalding)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Viruskampen blir en smula jobbigare

Som om det inte vore nog att bekämpa fyra virus, kan man köpa expansionen till Pandemic; Pandemic - On the brink. Med expansionen tillkommer nya karaktärer (bland annat en bio-terrorist), ett nytt virus och nya epidemi-kort. Denna expansion inhandlades från Playoteket i Lund.
 
 
 
 
Epidemi-korten fokuserar på det virus som det finns mest av och får det att bete sig annorlunda. 
 
 
 
Om man är sugen på utmaningar är både Pandemic och Pandemic - On the brink ett bra alternativ. Här gäller det att kunna samarbeta, tänka igenom situationen och planera. För att sammanfatta i ett ord: roligt.
 
 
 
 


Dagens citat:

"Du är viktigast i ditt liv."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Du lever bara en gång

You only live once. YOLO. Första gången jag hörde uttrycket YOLO var när jag lyssnade på ett av Simon och Claras poddavsnitt. Jag vet, tydligen lever jag under en sten. Eller något (själv inbillar jag mig att jag är en väldigt upptagen person ...). Hur som helst, om du är den typen som har YOLO som livsfilosofi, bör du kika på videon nedan för att få levnadstips. Och om du inte är den typen ... Då kan du ändå kika på videon. För att få dig ett gott skratt. Eller två. :-)
 
 
 
 


Dagens citat:

"Allt jag behöver nu finns här."
(Wayne Dyer)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hur ska det heta? (Gösta Åberg)

Jag fick Gösta Åbergs andra bok, Första hjälpen i svenska, som gåva när andra året på gymnasiet avslutades. Den läste jag från pärm till pärm. Det försökte jag även med Hur ska det heta? - Språkriktighet från A till Ö, men insåg gaska snart att det inte var en så klok idé. I alla fall inte för mig.
 
 
 
Hur ska det heta? är nämligen uppbyggd som en ordbok. Givetvis är den fortfarande intressant, men som det ser ut nu känner jag inte att jag vinner något på att läsa denna ordboksliknande bok från pärm till pärm. Framför allt av den anledningen att jag inte kommer minnas varje enstaka ord eller begrepp.
 
Fast precis som Första hjälpen i svenska är Hur ska det heta? intressant. Här finns ord och begrepp som många felstavar eller missuppfattat, men tack vare Gösta Åberg får vi lära oss vad det egentligen heter. En bra bok att ha hemma i hyllan!


Dagens citat:

"Genom varje tanke jag tänker påverkar jag den jag är."
(Kay Pollak)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Första novellen finns nu tillgänglig

Du som följer min skrivblogg, vet om att den första novellen i min novellsamling ADK finns nu tillgänglig att läsa på Kapitel1. Den kommer finnas tillgänglig till och med onsdagen den 30 oktober. Under torsdagskvällen kommer den att bytas ut mot nästa novell.
 
 
 
Det känns läskigt. Jag tycker att det är lika läskigt varje gång någon ska läsa det jag har skrivit. Tankar som "Är jag tillräckligt bra?" brukar alltid dyka upp. Fast att fastställa om någon text är bra ... Det går inte att fastställa det en gång för alla, utan det är något väldigt subjektivt. Vissa tycker om en del saker, medan andra föredrar annat. Så har det alltid varit och så kommer det alltid vara. Alla tycker vi olika och det går aldrig att få alla nöjda på en och samma gång. Att det känns läskigt att andra ska läsa mina manus, beror också på att det jag har skrivit är något personligt. Min skapelse. En del av mig.
 
Jag tar dock gärna emot konstruktiv kritik, så att jag kan växa och utvecklas i mitt skrivande. :-) Vad jag sedan hittar på när novellsamlingen är färdigredigerad, får jag se. Allt beror på hur modig jag är ...


Dagens citat:

"Slösa inte bort tiden med att stressa upp dig över saker du inte kan förändra"
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Svenskan börjar bli svengelska och ofullständig

Någon morgon läste jag en notis i Metro. Skribenten ansåg att vi unga förstör svenska språket eftersom vi tycks ha svårigheter att säga fullständiga meningar och dessutom slänger vi gärna in engelska ord och begrepp. Jag håller till viss del med denna arga skribent.
 
Under de senaste åren har jag märkt att jag säger fler och fler ofullständiga meningar. Det är inte ovanligt att jag säger "Jag bara ...". Varje gång det hoppar ur min mun, blir jag irriterad på mig själv. Jag försöker bli av med denna ovana, för om man ska vara ärlig låter det inte riktigt klokt.
 
Något annat som jag har reagerat på är svengelskan. Eller, snarare att man plötsligt slänger sig med engelska ord och uttryck, när det hade fungerat lika bra på svenska. Jag inbillar mig att jag inte petar in engelska lika mycket som andra tycks göra, men givetvis är der delvis en lögn. Ibland går det till och med så långt att jag bara kommer på det engelska ordet eller begreppet och tillfälligt glömt bort det svenska.
 
 
 
Tidigare har jag inte reagerat på det här. Inte förrän jag dels började lyssna på Simon och Claras podd, dels började se på Simon Lussettis videoinlägg. Han om någon använder väldigt mycket engelska när han pratar. Inte heller det låter riktigt klokt om man ska vara ärlig. Jag menar, vi bor i Sverige och pratar (oftast) svenska. Att börja blanda in engelska mitt i en svensk mening känns inte okej, även om jag själv gör så.
 
Varför har det blivit så? Tycker vi så illa om vårt eget språk att vi måste byta ut det? Visst har svenskan sina brister, men har inte alla språk det? Är det inte bättre att vi försöker förbättra svenskan istället för att byta ut det? Låneord i all ära, men då får man faktiskt försöka anstränga sig lite och svenska till låneorden. Att prata engelska mitt i en svensk mening är inte samma sak som att använda sig av låneord. Inte riktigt. Inte alltid.


Dagens citat:

"När en person ger till en annan person är det inte personen som tar emot som blir välsignad. Det är den som ger."
(Fredrik Backman)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

För att få ärva måste man vara bäst på att slösa

Jag nämnde tidigare att tre spel fick följa med oss hem från vår resa till Malmö (med ett kort stopp i vackra Lund). Love letter var ett. Last will of Vladimir Suchý var ett annat.
 
 
 
Bakgrunden är som följer. Din morbror/farbror (din uncle) ska skriva sitt testamente och tänker testamentera bort hela sin förmögenhet till någon släkting. Fast han vill inte testamentera till vem som helst. Därför bjuder han in dig och alla dina kusiner för att testa er. Målet är att vara den slösaktigaste och att vara det snabbast. Vinsten? Den slösaktigaste får ärva morbroderns/farbroderns hela förmögenhet ...
 
 
Last will påminner om spelet Sätt sprätt på en miljon (som jag har spelat en gång hemma hos svärmor tillsammans med henne och älsklingen). Att vara slösaktig låter kanske som en enkel match, men det är det inte. Jag tycker i alla fall inte att det är så enkelt att få till så många löpande utgifter (om det ändå vore så i verkligheten ...). Att köpa fastigheter är bra, men dessa måste säljas innan man kan bli bankrutt. Dessutom kan alla spelare påverka "fastighetsmarknaden" genom att ställa en av sina pjäser där under en av inledningsfaserna. Endast en spelare per runda kan göra det.
 
Last will är ett roligt spel, men tar lite tid att lära sig. Därför kan det verka krångligt i början, men när man väl har kommit igång är det kul. Det roliga beror nog i stor del på att det är utmanande. Man måste tänka och planera sina drag väl (vilket jag är urkass på). :-)
 
 
 


Dagens citat:

"Information är inte kunskap."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Skuggbarn (Caroline Engvall)

Linda var mellanstadieflickan som blev kär. Den tjugo år äldre mannen lovade henne guld och gröna skogar bara hon träffade några kompisar till honom först. Fram tills Linda var 16 år sålde hennes stora kärlek henne till män för sadistiskt sex.

Sara hade en trygg och kärleksfull uppväxt men när hennes äldre bror drabbades av cancer hade föräldrarna inte längre tid för Sara och hennes känslor. Som 13-åring började Sara döva livet med sprit och knark. För att ytterligare stänga av kroppen började hon sälja sex. Föräldrarna märkte inget. Skolan märkte inget. Och när hon till slut försökte få hjälp var det ingen som trodde på henne.

Johanna hade alltid varit den duktiga flickan. Hon hade aldrig varit kär, aldrig festat, men när skolans snyggaste kille började uppvakta henne föll hon pladask. När han och hans kompisar sedan våldtog henne upprepade gånger kände hon avsky mot sin kropp. Därför fortsatte hon att ge bort den till andra, för att skada sig själv.

Det finns ett okänt antal barn i Sverige som säljer sex till vuxna. Ju yngre desto bättre. Det finns också barn som säljs vidare av andra för sex. Den inhemska människohandeln är för många okänd, men att det finns svenska barn som säljs för sex är den bittra verkligheten. Barn som skäms och är rädda för att inte blir trodda och därför håller tyst.
 
 
Jag fick bokstavligt talat ont i magen av att läsa Caroline Engvalls Skuggbarn. Boken fyllde mig med en ihållande obehagskänsla som naglade sig fast. Som inte gick att skaka av mig. Händer verkligen sådant här? Hur har dessa vuxna mage att utnyttja och förnedra barnen på det här sättet?! Hur tänker de?!
 
Kanske berörs jag så här mycket eftersom jag känner igen mig själv i både Linda och Johanna. Precis som dessa två tjejer, sökte jag bekräftelse på nätet och fick kontakt med en äldre man. Nu i backspegeln anar jag vissa likheter mellan honom och Lindas Jesper. Fast skillnaden mellan mig och Johanna var att jag var några år äldre.
 
Caroline Engvall varvar berättelserna om flickorna med artiklar om barnsexhandel och människohandel. Flickornas egna ord varvas med Engvalls. Det berättargreppet fungerar i den här boken och gör det extra obehagligt att läsa. För man vet att just de orden - de kursiverade orden - är sanna. Artiklarna belyser problemet och hjälper till att göra läsaren medveten om det. Man kan inte fly.
 
Jag har inte läst Engvalls andra böcker om det här ämnet (14 år till salu och Skamfläck), men det kommer jag att göra. Trots att det gör ont och känns obehagligt. Jag tycker att de här böckerna är böcker som alla borde läsa. Så att samhället blir mer medvetet om problemet. Så att vi kan hjälpas åt att bekämpa det och hjälpa de utsatta barnen.


Dagens citat:

"En väsentlig del av kreativitet är att inte vara rädd för att misslyckas."
(Edwin H. Land)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mer mustach åt folket!

Jag blir verkligen imponerad av hur duktiga vissa är på att göra videoklipp. Ta Simon Lussetti som exempel. Han är så ambitiös att han klonar sig själv då och då. Och så brukar han vara rolig. Själv kommer jag aldrig kunna åstadkomma något så ambitiöst i videoinlägg. Jag är glad över att jag lyckades förmedla mina tankar någotsånär i mina egna försök till videoinlägg.
 
Hur som helst, förra vintern gjorde Simon och Clara en julkalender och där blev jag introducerad för Mustach man (eftersom jag inte hade sett Simons andra videor, blev detta vårt första möte). Så du kan nog vänta dig att jag kommer tipsa om roliga mustachklipp framöver. :-D
 
I klippet nedan måste man ha tillräckligt med tålamod och vänta till slutet. Då dyker han upp. ;-) Detta är kanske inte det allra roligaste klippet, men slutet fick mig att dra på smilbanden. :-)
 
 
 


Dagens citat:

"Inget gör oss så ensamma som våra hemligheter."
(Paul Tournier)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Är det fel på mig? Jag är i så fall inte ensam ...

Du vet ju sedan tidigare att min vill-läsa-lista är kilometervis lång. Tack vare Boktipset kan jag få veta exakt hur lång den är.
 
I skrivande stund finns det 1.026 böcker på listan. Min första tanke var "Vad är det för fel på mig?!". Jag kunde inte hitta någon annan med så många böcker på sin lista. Inte då i alla fall, men till slut hittade jag faktiskt en som hade närmare tvåtusen böcker på sin vill-läsa-lista. Då kände jag mig inte fullt så konstig. Alltid något. :-)
 
 
 
Fast varför skulle jag känna mig konstig överhuvudtaget? Varför skulle det vara fel att vilja läsa många böcker? Det finns trots allt mycket spännande där ute i bokvärlden. Om jag sedan kommer ha tid och möjlighet att läsa allihop är en annan femma. Givetvis hoppas jag att jag kommer kunna det. :-) Det är ju roligt att läsa böcker!


Dagens citat:

"Ibland kan din glädje vara källan till ditt leende, men ibland kan ditt leende vara källan till din glädje."
(Thich Nhat Hanh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Citronkakor

Visst brukar de säga i amerikanska filmer att om livet ger en citroner, ska man göra lemonad? Detta tog jag till mig när det gäller mina citronkakor. Tanken var nämligen att det skulle vara citrondrömmar, men på grund av att jag inte tänkte mig för blev det istället pannkakor ...
 
 
 
Jag har tidigare lyckats med citrondrömmar, men då har jag haft i finrivet citronskal. Den här gången använde jag citronsaft och av resultatet att döma, blev det lite för mycket saft. Men som citronkakor fungerar de. Dock tycker jag bara att de smakar lite för lite citron, men smaken är som baken.


Dagens citat:

"Lägg märke till att de styvaste träden bryts lättast, medan bambu och pil överlever genom att böja sig med vinden."
(Bruce Lee)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 2, avsnitt 4

Stor del av juridikpoddens fjärde avsnitt kretsade kring det så kallade "våldtäktsmålet" och Svea hovrätts friande dom. Eftersom jag själv är trött på den här debatten (som i och för sig kan vara nyttig, men mest kommer av att många inte verkar ha läst domen utan går endast på vad media säger), tänker jag inte utveckla mig mer än så här. Dock tycker jag att Tove och Mårten hade en intressant diskussion och jag föreslår att du läser Mårtens intressanta inlägg och/eller gästinlägget om just det här (om du är intresserad).
 
 
 
Tove och Mårten pratade även om bokmässan och vilka fynd Tove gjort. Själv har jag aldrig varit på bokmässan, trots mitt bokberoende. Till en början hade jag tankar på att åka dit i år - nu när vi bor närmare Göteborg - men livet kom emellan. Kanske blir det nästa år. :-)
 
Tove har spelat tennis med Dag Victor, justitieråd i HD (= Högsta domstolen). Då hade hon frågat honom om det är kul att jobba i HD. Han svarade att han tycker det. Tidigare, när jag bodde kvar i Köping och älsklingen i Halmstad, var jag sugen på att söka tjänsten som domstolssekreterare i HD. Hade det inte berott på vår situation (då ville jag inte byta ett Stockholmsjobb mot ett annat) skulle jag ha sökt tjänsten. Vad kul och intressant det skulle vara att jobba i HD! :-D


Dagens citat:

"Vi kan resa jorden runt i jakten på det vackra, men om vi inte har det inom oss, kommer vi inte att finna det."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bli vuxen och börja ta ansvar!

Min chef bad mig att transkribera ett förhör i ett vårdnadsmål. Det är mamman som förhördes. Jag ska ta bakgrunden lite kort (försöka i alla fall) så du förstår vad det handlar om.
 
Familjen bestod av mamma, pappa och dotter. Föräldrarna separerade och skilde sig. När flickan var runt tre, fyra år, påstod mamman (och påstår fortfarande) att flickan sagt att pappan förgrep sig sexuellt på henne. Myndigheter drogs in och pappan kom sedan att åtalas för detta, men friades av domstolen. Flickan är idag runt åtta år.
 
Jag transkriberade även förhöret med mamman i brottmålet och tänkte flera gånger "tänk om påståendet om sexuella övergrepp är sant?" Mamman påstår ju det, medan pappan själv hävdar motsatsen. Visst friade domstolen honom, men det innebär inte att han inte har gjort det. Det innebär bara att domstolen har bedömt att det inte fanns/finns tillräckligt med bevis för att han verkligen begått brottet. Å andra sidan är det möjligt att mamman bara ljuger och har lyckats få dottern att tro att det är sant. Jag menar, flickan var ju rätt liten, så det är möjligt att flickans "minnen" inte är sanna. Det är möjligt att mamman lyckats plantera dem där. Mytomaner kan ju ljuga så mycket att de själva tror på sin lögn till slut.
 
 
Men om vi nu säger att anklagelserna är sanna, då måste det vara hemskt för mamman att riskera att dottern får rätt till umgänge med pappan, eftersom det är det han delvis vill. Om han inte får ensam vårdnad. Det sorgliga är att endast de inblandade vet vad som faktiskt har hänt, men båda sidor hävdar olika saker. Dessutom är det dottern - oavsett vad som verkligen har hänt - som blir mest lidande av denna tvist.
 
Oavsett vad som har hänt, blir jag väldigt irriterad på mamman. Hon ska föreställa en vuxen kvinna, men tar inget som helst ansvar. Det är inte hennes beslut att pappan inte fått träffa dottern sedan dottern var fyra år. Det var socialen och polisen som bestämde det. Hon har inte gjort några som helst anmälningar, utan det är barnavårdscentralen och en psykolog som har gjort dessa. Själv sitter hon och går med på umgänge - trots hennes påståenden om vad pappan har gjort mot dottern. Hon går med på det, om det är vad tingsrätten och de andra "experterna" tycker är bäst.
 
 
 
Hon säger att hon bara har gjort som experterna har sagt till henne och det kan jag ha förståelse för. Givetvis lyssnar man på de som är kunniga inom ett område som man inte själv behärskar, fast man måste fortfarande ta ansvar! Hela tiden skjuter hon över skulden på andra. Några egna beslut verkar hon inte heller kunna ta. Å andra sidan blir det på så sätt aldrig hennes eget fel om något skulle gå just fel. Det var ju aldrig hennes beslut. Fast, vad förväntar man sig ska hända när man går till BVC och antyder att pappan till ens fyraåriga dotter, utsätter dottern för incest? Att man får en klapp på kinden och några tröstande ord ..?
 
Det är alltid svårt att med säkerhet veta hur man skulle ha reagerat i en viss situation, men jag är ändå ganska säker på att om jag hade varit i hennes situation, skulle jag först ha sett till att skydda dottern under tiden jag hade gått till botten med vad som hänt henne. Det, utan att någon hade behövt tala om det för mig. Efter beslutet att skydda dottern skulle jag ha sökt experthjälp för att få råd. Men jag hade också fått överväga råden eftersom det är just råd. Man tar ju ändå ett eget beslut.
 
Som sagt vet jag inte vad som verkligen har hänt eller inte hänt, men oavsett vilket tycker jag att mamman är lite väl ... mjäkig. Väx upp och börja ta eget ansvar!


Dagens citat:

"Läraren och eleven skapar tillsammans läran."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Japp!

Om jag inte redan hade varit blodgivare, skulle jag definitivt registrera mig i Japp-registret!
 
 
 


Dagens citat:

"Du kanske söker bland grenarna efter det som endast finns bland rötterna."
(Rumi)


Ha det så bra!
Jappiga kramar
Jessie

Jag hade inte passat som fisk

När jag och älsklingen gifte oss för två år sedan, fick vi ett presentkort av hans dåvarande chef i bröllopspresent. Presentkortet gällde hos Live It. Dock tog det oss omkring ett år innan vi bestämt oss för en upplevelse som vi ville testa på. Sedan dröjde det ytterligare ett år innan vi kom fram till att vi ville byta upplevelse. Bytet skedde i sista minuten (en eller två veckor innan giltighetstiden för värdebeviset gick ut) och det nya värdebeviset anlände två dagar innan utgångsdatumet ... Först på utgångsdatumet hade jag möjlighet att kontakta arrangören för den nya upplevelsen. Arrangören ville dock inte boka in oss förrän Live It gett klartecken att värdebeviset ännu var giltigt. Jag kontaktade Live It och meddelade detta. Då förlängde de giltighetstiden kostnadsfritt. Sedan var det inga problem att boka upplevelsen. :-)
 
 
 
Vad var det då vi till slut valde? Prova-på-dyk i Halmstad, som ägde rum i "gamla simhallen". Jag var lite nervös i början, eftersom jag i vanliga fall inte klarar av att vara under vatten (vilket jag kunde när jag var liten). Men det gick bra. :-) Det tog en stund innan jag lyckades tygla paniken som kom varje gång jag försökte ta mig under ytan. Vår instruktör var så tålmodig och snäll, så till slut gick det bra. :-)
 
Nu var vi i och för sig i en simbassäng, så det fanns inte så mycket att se på, men jag kan tänka mig att det är en fantastisk upplevelse att dyka i havet där det finns så mycket mer att utforska. För det är en annorlunda upplevelse att simma omkring under ytan utan att behöva hålla andan.
 
Jag hade emellanåt problem att stanna kvar på botten och några gånger fick jag panik och var tvungen att ta mig till ytan. Men det var en rolig upplevelse. Fast jag insåg ganska snart att jag aldrig hade passat som fisk. Jösses vad det var svårt att simma med simfötter!


Dagens citat:

"Oro låtsas vara viktig, men fyller ingen nyttig funktion."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ett magiskt liv

För ett tag sedan tipsade min pappa mig om ett tv-program med en magiker som kallas för Dynamo. Programmet heter Ett magiskt liv och visades på Discovery Channel. Det var väldigt fascinerande att se honom utföra sina "tricks". I ett avsnitt krossade han, i Samuel L Jacksons närvaro, en spegel med hjälp av en kortlek. Twisten var att sprickan formade sig till det nummer och den färg som det kort Samuel L Jackson hade valt, hade. Tidigare har Dynamo gått på vatten och fått samtliga mobiler på ett torg att ringa - och det var samma telefonnummer som ringde till alla telefoner.
 
 
 
 
Jag kan inte för mitt liv förstå hur han gör. Naturligtvis finns det en naturlig förklaring. Det måste det finnas. Fast vilken den är, det vet jag inte och det är det som gör det roligt. Man vill inte alltid förstå hur det går till. Ibland vill man bara tro på det magiska. ;-)
 
Finns det någon magiker som du imponeras av?


Dagens citat:

"Ditt liv är så svårt eller enkelt som du bestämmer dig för att det ska vara."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Äppletårta

Eftersom min pappa och min syster fyller år med bara sex dagar mellan varandra, bestämde de i år för att fira tillsammans. Inför detta firande, bakade jag min pappas födelsedagstårta. Från början hade jag höga ambitioner, men på grund av flera omständigheter (honkattens bortgång, tidsbrist etc.) fick det bli ett enkelt äpple.
 
Nackdelen med att kavla ut marshmallowfondanten på bakplåtspapper och plastfolie - det blir väldigt skrynkligt!
 
 
 
Som vanligt är det två tårtbottnar och mellan dessa är det jordgubbsmousse. Tårtan är spacklad med äpplesmörkräm och täckt med färgad marshmallowfondant.
 
Tyvärr tog moussen överhanden när det kom till smaken, så smörkrämen hamnade lite i skymundan. Det var tråkigt. Men annars var den god. :-)
 


Dagens citat:

"Världen förändras när jag ändrar uppfattning om den."
(Kay Pollak)


Ha det så bra!
Äppliga kramar
Jessie

Eldvittnet (Lars Kepler)

Eldvittnet är pseudonymen Lars Keplers tredje bok om kriminalkommissarie Joona Linna. Därmed finns risk för spoilers.
 
Två brutala mord äger rum på ungdomshemmet Birgittagården, norr om Sundsvall. En av ungdomarna, en ung flicka, blir genast misstänkt. Trots att Joona Linna utreds av internutredningen, skickas han till Sundsvall i rollen som observatör. Trots att alla andra verkar se fallet som löst - så snart de får fast flickan - tvekar Joona Linna. Han känner på sig att något är fel, men frågan är bara vad.
 
Precis som i de två andra böckerna - Hypnotisören och Paganinikontraktet - stör jag mig på att Linna alltid vet allt och kan allt. Han har alltid rätt. Det är i alla fall så som författarpseudonymen Lars Kepler framställer honom. I min värld känns det inte riktigt trovärdigt.
 
 
Huvudhandlingen pågår i cirka tre fjärdedelar av boken, men tyvärr lyckas jag inte riktigt engageras. Visst väcks min nyfikenhet och jag uppskattade den ordentliga twist som de lade till i slutet. Fast det var först under de sista sidorna, när de avslöjade en av Linnas märkaste upplevelser och orsaken till varför han beter sig på ett visst sätt, som jag tyckte att boken lyfte och blev spännande. Om nästa bok kommer handla om det här, vill jag gärna läsa den.
 
Eldvittnet är en okej bok, men för mig blev det inte mer än så och jag har tyvärr svårt att sätta fingret på orsaken.


Dagens citat:

"Det finns ett syfte med alla människor som kommer och går i ditt liv. Lär dig att förstå värdet."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kärleksbrev till en prinsessa

På väg till Malmö för att fira min pappa och min syrra, stannade jag och älsklingen till vid Playoteket i både Lund och Malmö. Tre lyckliga spel fick äran att följa med oss hem. Ett av dessa var Love letter, som vi hittade i Malmö.
 
 
Love letter är ett snabbt och "enkelt" spel. Det går ut på att man ska vinna prinsessans hjärta genom att se till så att ens egna kärleksbrev når fram till henne. Det gör man genom att antingen vara den sista spelaren kvar, eller ha så hög siffra som möjligt på sitt kort vid omgångens slut (det var i alla fall så jag uppfattade det. Om jag har fel får älsklingen gärna rätta mig).
 
Är det bara jag som tycker att tjejen på kort nummer sju är väldigt lik Henrik den åttondes femte fru Catherine Howard i serien The Tudors?
 
De olika korten har olika funktioner. Med exempelvis vakten får man gissa vilket kort någon av de andra spelarna har. Om man gissar rätt, åker den spelaren ut. Om man gissar fel, fortsätter man som om ingenting har hänt.
 
 
Ett småroligt spel. Jag gissar att det säkert är roligare om man är fler. :-)


Dagens citat:

"Man kan inte skydda sig från sorg utan att skydda sig från lycka."
(Jonathan Safran Foer)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Slarvigt, herr advokat!

När jag pluggade på paralegalutbildningen, fick vi lära oss av våra lärare (de flesta var/är praktiserande advokater) att jurister är riktiga språknördar. Med tanke på att språket är deras främsta arbetsverktyg, är det inte förvånande. Fast under min tid på både hyresnämnden och här på advokatbyrån har jag förstått att det finns undantag. Ta det här som exempel:
 
Ja, det är dålig kvalitet. Tog bilden med min "dumma telefon". Jag vägrar ju skaffa en "smart".
 
Tro det eller ej, men det är en advokat som har skrivit det. Jag suckade högt och det gjorde även en smula ont i mig när jag läste det. Man. Får. Aldrig. Någonsin. Särskriva! Jag hoppas att det här bara var ett slarvfel. Ett ärligt litet slarvfel. För även om det är svårt att tro, är advokater också människor. Och människor gör ibland fel. Fast som den språknördiga grupp jurister utgör, borde de föregå med gott exempel.
 


Dagens citat:

"Stäng inte dörren innan du sett vad som finns bakom den."
(Okänd)


Ha det så bra!
Särande kramar
Jessie

Lakritsfudge

Vad gör man med överbliven kondenserad mjölk? Ifall man har lakritspulver kan man göra lakritsfudge, vilket var det älsklingen gjorde när vi hade nästan en burk kondenserad mjölk kvar från tidigare bakning.
 
 
Det tog en god stund för fudgen att stelna och när den väl hade gjort det, var den ganska hård/seg. Jag hade förväntat mig en annan konsistens, ungefär som den fudgen man kan köpa bland lösviktsgodis. Men den här var ändå god, och trots att jag och älsklingen har bestämt oss för att vara onyttighetsfria på vardagarna, nallade jag en fudge då och då. Jag vet, jag har ingen självbehärskning!


Dagens citat:

"Det största misstaget du kan göra i ditt liv är att fortsätta vara rädd för att göra ett."
(Elbert Hubbard)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En annorlunda marknad

Jag kan inte skryta med att jag har varit på väldigt många olika marknader under mitt tjugofyraåriga liv, men jag har varit på en del. Vad marknaderna brukar ha gemensamt är att namnet brukar spegla vad som säljs där. På, exempelvis, en grönsaksmarknad säljs grönsaker. Gäller samma sak på den här marknaden?
 
 
 
Är det ens lagligt i så fall?


Dagens citat:

"Vad underbart det är att ingen behöver vänta på att börja förändra världen."
(Anne Frank)


Ha det så bra!
Barnakramar
Jessie

Varför gör katten så? (Susanna Rosén)

Varför gör katten så? är en form av handbok i hur vi ska tolka katter. Beroende på deras kroppsspråk eller vad de säger, vill de olika saker. Visste du exempelvis att varje betoning av de olika bokstäverna i "miau" betyder olika saker?
 
M står för kontakt. "Det använder sig mamman av när hon kallar på sin unge och när hon närmar sig bolådan."
Mmrrr står för gillande. "Två katter som gillar varandra möts med ett mmrrr. Likaså möter missen sin ägare på morgonen med ett mmrrr."
I är en "varningssignal om att något är fel eller obehagligt." Om katten har ont kan den dra ut på i:et.
A är en signal om att katten vill något. "Ju längre a-ljud desto påstridigare är katten."
U betonas när katten är "frustrerad, uppgiven eller ledsen."
 
 
 
 
Givetvis kan man inte gå till punkt och pricka efter vad som sägs här, eftersom alla katter (och andra djur för den delen) är olika. Men jag tyckte att det här var en intressant läsning och jag förstår vår hankatt lite bättre nu. Ändå har jag haft katt tidigare. Boken kan med fördel läsas även om man inte har katt själv.
 
Under läsningens gång började jag fundera mer och mer på om jag inte är lite som en katt i alla fall. Då faller ju min varg-teori. Hmm ...


Dagens citat:

"Lycka är inte ett ställe att anlända på, utan ett sätt att resa."
(Margaret Lee Runbeck)


Ha det så bra!
Kattiga kramar
Jessie

Frisk och fri - tillsammans kan vi förändraDagens citat:

"Vi har bara kontroll över två stunder i våra liv: här och nu."
(Randi Fine)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Enkät: Fem frågor, fem svar

Jag brukar inte vara så förtjust i att läsa de enkäter som cirkulerar runt bland bloggar. Bokbloggare verkar vara de som är mest förtjusta i att svara på den här sortens enkäter. Dock tyckte jag att den här enkäten var lite intressant.
 
Vem inspirerade dig/uppmuntrade dig att börja blogga?
Jag hade funderat ett tag på att börja blogga, men visste inte riktigt om jag verkligen skulle, eftersom alla tycktes/tycks blogga och jag har aldrig velat vara som alla andra. Fast en dag föreslog älsklingen att jag skulle börja blogga så att han hade något att läsa. Det var därför jag började. Det var den knuff jag behövde. Delvis i alla fall. Bloggandet är också ett substitut för min skrivklåda, men nu börjar det kännas som att "kravet" att få ihop ett inlägg om dagen, har börjat ta över. Jag får därför se hur jag löser det.
 
Hur väljer du ämnen att blogga om?
För att vara ärlig vet jag inte om det är jag som väljer ämnen, eller om det är de som väljer mig. Oftast brukar jag få en känsla som säger att "detta skulle jag kunna/vilja skriva om". Och då försöker jag göra det.
 
En bild från vackra Åkers Styckebruk.
 
Vad vet de flesta inte om dig?
Hmm ... *funderar så det kommer rök ur öronen* Om det är något som nästan ingen känner till om mig, bör det finnas en bra anledning till att det är så. Varför skulle jag skriva om det här? Dock väljer jag att tolka frågan på samma sätt som en bokbloggare gjorde: att det är något som de flesta av mina läsare inte känner till. Och eftersom jag inte vet vilka mina läsare är (bortsett från några få), blir frågan hyfsat lätt att besvara.
 
Under mitt sista gymnasieår funderade jag starkt på att söka in till teaterhögskolan i Malmö, men eftersom de bara tar/tog in tolv stycken vartannat år och för att jag inte är något skådespelarmaterial, lät jag bli.
 
Vilka tre ord beskriver din stil bäst?
Vilken stil åsyftas? Min bloggstil? Min stil som person? Jag väljer att göra en blandning. Pratglad, glömsk och gnällig. :-)
 
Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
Vara med älsklingen och djuren, läsa, skriva, läsa bloggar, baka och laga mat. :-) Det finns säkert mer som jag tycker om, men det här var i alla fall det som jag kom på nu.
 


Dagens citat:

"Endast det innevarande ögonblicket innehåller liv."
(Thich Nhat Hanh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kommentarsrädsla?

Jag följer ganska många bloggar, vilket innebär att jag så gott som dagligen tar mig igenom åtskilliga inlägg. Av dessa är det väldigt få inlägg som jag faktiskt kommenterar, även om jag känner att jag har något som jag vill tillföra. Hur kan det komma sig?
 
Samma tendens ser jag på den här bloggen. Jag ska inte påstå att jag har väldigt många läsare, men det är i alla fall fler än de som brukar kommentera. Beror tystnaden på att läsarna inte har något att säga om inläggens innehåll eller kan det bero på något annat?
 
 
 
Ibland kan jag komma på mig själv med att radera kommentarer som jag har varit på väg att skriva, därför att jag har känt mig dum eller liknande. Som om min åsikt är mindre värd än andras. Att tänka så är dumt. Alla har rätt att ha den åsikt man har. Huruvida åsikten sedan är moraliskt eller etiskt okej, är en annan sak. Dessutom tycker man som skribent att det är kul att få feedback på det man skriver. Själv tycker jag att det är roligt om jag lyckas skapa diskussioner med mina inlägg (vilket i och för sig aldrig händer).
 
Men i övrigt då? Om det nu inte är så att man tycker att ens åsikter är dumma, varför låter man bli att kommentera? Är det för att man som svensk inte gärna vill sticka ut, utan föredrar att hålla sig i bakgrunden?
 
Hur som helst, anledningen till att jag inte alltid kommenterar är som sagt dum. Detta ska jag försöka ändra på. Jag vet ju själv hur uppskattat det är med feedback. Dags att sluta vara en del av bakgrunden och börja bli en del av diskussionen. :-)


Dagens citat:

"Var den du vill vara, inte den andra vill se."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Min födelsedagstårta

Tanken var att jag, på min födelsedag, skulle ha publicerat ett inlägg om den födelsedagstårta som jag hade bakat, men jag blev väldigt besviken och lät därför bli. Jag är visserligen fortfarande besviken, men tänkte ändå visa den för den intresserade.
 
Jag hade stora förhoppningar och hade planerat att den skulle se ut som en sommaräng med blommor och karamelliserat gräs. När jag skulle göra det karamelliserade gräset lyckades jag dels bränna det, dels ha i för mycket färg. Resultatet blev svart gräs. Eller, gräs och gräs ... Jag lyckades inte heller "forma" det till grässtrån ... När jag sedan kom till tillverkningen av blommorna, insåg jag hur svårt det verkligen var. Det är alltså något som jag får träna på. Att trycka ut bokstäver med utstickaren var inte heller någon enkel match. Till slut hittade jag dock en beskrivning av hur man skulle göra. Det gjorde det lite lättare, fast min fondant var lite för lös, så resultatet blev ändå inte bra.
 
 
Den består av två tårtbottnar med bananmousse emellan och är spacklad med vaniljsmörkräm. Jag täckte den med marshmallowfondant och "dekorationerna", förutom silverkulorna, är också gjorda i marshmallowfondant.


Dagens citat:

"Bara för att det är svart i mörkret, betyder det inte att det inte finns några färger."
(Laleh)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Insurgent (Veronica Roth)

Det här är fortsättningen på Divergent. Därför finns risken att det förekommer spoilers i det här inlägget.
 
Efter De Lärdas lömska simuleringsattack, är inget längre som det ska vara. När Tris försöker anpassa sig efter sina föräldrars och Wills död, tvekar hon inte att utsätta sig för fara. Inte ens när hon vet att hon är på väg mot en säker död.
 
Insurgent var bra, men som vanligt är den första boken bättre. Det, tror jag, beror på att allt är nytt i första boken. I de böcker som sedan kommer, blir det visst omtugg av det som var så nytt i första delen. Fast bok nummer två o.s.v. kan fortfarande vara bra, vilket Insurgent är, även om ettan är ett strå vassare. Veronica Roth lyckas beröra mig - jag skrattar, ler och gråter. Jag läste på en bokblogg att den bloggaren störde sig på förhållandet mellan Tris och Four, men det gör inte jag. Att behöva någon annan för att vara stark eller behöva någon som förstår en, är inte ovanligt. Där kan jag faktiskt till viss del känna igen mig i Tris. Dessutom måste man ha i åtanke att Tris trots allt är 16 år och Four är 18.
 
 
Veronica Roth lyckas peta in en del twister och emellanåt hade jag svårt för att lägga ifrån mig boken. Det var så pass att jag faktiskt höll på att missa min hållplats som jag skulle av på i Getinge, när jag var på väg hem från jobbet.
 
Däremot blev jag en smula besviken på slutet. Visst var det i och för sig spännande och lite av en cliffhanger, men när jag slog igen boken kände jag "var det allt?" Jag hoppas verkligen att tredje boken, Allegiant (som släpps i USA den 22 oktober 2013 och blir översatt till svenska hösten 2014) får mig att tänka om. Jag ser verkligen fram emot att få läsa upplösningen! Synd bara att det kommer dröja ungefär ett år. :-(  Och givetvis ser jag fram emot att få se filmen Divergent, som kommer den 21 mars 2014 (i alla fall i USA). Jag tror verkligen att Kate Winslet kommer passa som Jeanine Matthews. :-)
 
 
 
 


Dagens citat:

"Vi är det vi tror att vi är."
(C. S. Lewis)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tjat förändrar inte situationen

I samband med att vi flyttade till Getinge, fick vi erbjudande från HallandsPosten om att få testa på tidningen i en månad. Eftersom jag är ganska dålig på att läsa eller se på nyheter, tyckte jag att erbjudandet lät som en bra idé och tackade därför ja.
 
När månaden var slut, blev jag uppringd av en Camilla från HallandsPosten, som ville erbjuda oss att prenumerera på tidningen till ett förmånligt pris. Jag bad att få tänka över saken eftersom jag ville prata med älsklingen om det. Vi kom i alla fall fram till att inte prenumerera på grund av tidsbrist (vi orkar/hinner inte läsa tidningen varje dag). Jag meddelade Camilla detta när hon senare ringde upp mig. Då tackade hon för sig och vi avslutade samtalet.
 
 
Vad jag vill ha sagt med detta är att Camilla förtjänar ett STORT plus för att hon accepterade mitt beslut och inte tjatade på mig för att jag skulle ändra mig. Det gjorde nämligen de från DN, trots att jag gång på gång sade nej. För trots att jag sade nej, fortsatte de samtalet och försökte övertyga mig om varför det var så bra att prenumerera på DN. Det gjorde mig mest irriterad.
 
Ett nej ska alltid respekteras för vad det är - ett nej. Jag uppskattar HallandsPosten för att de gör det.


Dagens citat:

"Det första steget mot att få det du vill ha är att våga släppa taget om det du inte vill ha."
(Joshua Becker)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nu kan alla få vara Robinson Crusoe

För ett tag sedan släpptes brädspelet Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island och efter lite om och men hittade det hem till oss. Det var delvis därför som jag och älsklingen läste boken Robinson Crusoe.
 
 
 
I ett avseende påminner det om Pandemic - man ska samarbeta "mot spelet". Om man verkligen vill känna på hur det är att vara Robinson Crusoe, kan man spela det själv. Och nej, jag skojar inte. Hur som helst, det finns sex olika scenarier: Castaways, Cursed Island, Jenny needs help, Volcano Island, Cannibal Island och Robinson Family. Målen varierar beroende på vilket scenario man väljer, och till viss del är även vad som händer i spelet beroende av vilket scenario som är valt. Ifall man exempelvis väljer det första scenariot Castaways är målet, förutom att lyckas överleva varje dag, att bygga en eld inom tolv dagar. Om man lyckas, kommer ett skepp och räddar spelarna. Dock kommer inte det där skeppet bokstavligt talat, utan just där krävs det att man använder sin fantasi. Man kan bli räddad efter tio dagar om man har byggt en eld. Om man inte har lyckats med elden innan den tolfte dagen är slut, är spelet över och man är fast på ön.
 
 
 
Det gäller att skaffa tillräckligt med mat och eventuellt även andra nödvändigheter varje dag. Om man inte har tak till sin hydda riskerar man att maten regnar bort, och ifall man inte äter, förlorar man ett liv. Att förlora liv är något som man får se upp med, eftersom moralen riskerar att sjunka. Beroende på hur låg moralen är, riskerar förstespelaren (som alla turas om att vara genom att ha en speciell bricka) att få betala med guld och om man inte har råd att betala, förlorar man ett liv.
 
Förstespelarens bricka (är det bara jag som tycker att mannen bakom kvinnan med bar mage, tycks planera något lömskt?)
 
Spelet kan verka en smula krångligt innan man kommer in i det och att förbereda spelplanen tar sin lilla tid, men när man väl kommer igång att spela, är det ett roligt spel. Roligt, men svårt. Fast å andra sidan, finns det någon som har påstått att det är lätt att försöka överleva på en "öde" ö?
 
 
 


Dagens citat:

"Oro ser sig omkring, rädsla ser bakåt, tro ser uppåt, skuld ser ner, jag ser framåt."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Jag älskar dig

Innan jag förstod hur mäktiga och betydelsefulla de tre små orden "Jag älskar dig" är, gjorde jag precis som de flesta och slängde begreppet omkring mig lite hur som helst. Det gör jag inte längre. Jocke lärde mig den verkliga betydelsen. Han lärde mig hur starka orden är. Det var tack vare honom som jag förstod att jag verkligen älskar min make. Nu är det väldigt få som får höra att jag älskar dem.
 
Jag har börjat så smått att se på Simon Lussettis videoinlägg och nej, jag älskar inte honom. Vad tror du om mig? Däremot har han gjort ett roligt inlägg på just temat "Jag älskar dig". Jag tyckte i alla fall att det var roligt. :-)
 
 
 


Dagens citat:

"Det är inte lyckliga människor som är tacksamma. Det är tacksamma människor som är lyckliga."
(Okänd)


Ha det så bra!
Älskande kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!