Svenskan börjar bli svengelska och ofullständig

Någon morgon läste jag en notis i Metro. Skribenten ansåg att vi unga förstör svenska språket eftersom vi tycks ha svårigheter att säga fullständiga meningar och dessutom slänger vi gärna in engelska ord och begrepp. Jag håller till viss del med denna arga skribent.
 
Under de senaste åren har jag märkt att jag säger fler och fler ofullständiga meningar. Det är inte ovanligt att jag säger "Jag bara ...". Varje gång det hoppar ur min mun, blir jag irriterad på mig själv. Jag försöker bli av med denna ovana, för om man ska vara ärlig låter det inte riktigt klokt.
 
Något annat som jag har reagerat på är svengelskan. Eller, snarare att man plötsligt slänger sig med engelska ord och uttryck, när det hade fungerat lika bra på svenska. Jag inbillar mig att jag inte petar in engelska lika mycket som andra tycks göra, men givetvis är der delvis en lögn. Ibland går det till och med så långt att jag bara kommer på det engelska ordet eller begreppet och tillfälligt glömt bort det svenska.
 
 
 
Tidigare har jag inte reagerat på det här. Inte förrän jag dels började lyssna på Simon och Claras podd, dels började se på Simon Lussettis videoinlägg. Han om någon använder väldigt mycket engelska när han pratar. Inte heller det låter riktigt klokt om man ska vara ärlig. Jag menar, vi bor i Sverige och pratar (oftast) svenska. Att börja blanda in engelska mitt i en svensk mening känns inte okej, även om jag själv gör så.
 
Varför har det blivit så? Tycker vi så illa om vårt eget språk att vi måste byta ut det? Visst har svenskan sina brister, men har inte alla språk det? Är det inte bättre att vi försöker förbättra svenskan istället för att byta ut det? Låneord i all ära, men då får man faktiskt försöka anstränga sig lite och svenska till låneorden. Att prata engelska mitt i en svensk mening är inte samma sak som att använda sig av låneord. Inte riktigt. Inte alltid.


Dagens citat:

"När en person ger till en annan person är det inte personen som tar emot som blir välsignad. Det är den som ger."
(Fredrik Backman)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Hanan:

Jag tror man slänger in lite engelska här och där för att visa att man kan. Det har blivit lite hippt på något sätt. Jag gillar inte heller det, trots att jag gör som alla andra utan att tänka vidare på det.