Daisypath Anniversary tickers

Du kommer alltid vara älskad

Med dagens inlägg vill jag skänka kärleksfulla tankar till vår älskade honkatt, som runt 11-tiden igår fick somna in efter en viss tids sjukdom. Utan överdrift var det en fruktansvärd upplevelse, men jag tröstas av tanken att hon inte lider mer. Om vi ändå hade kunnat göra mer för henne, fast jag vet att vi gjorde allt vi kunde. Det är lika jobbigt varje gång något av ens husdjur dör. För de är familjemedlemmar. En del av en själv. Deras bortgång lämnar kvar ett hål inom en.
 
Vi saknar dig enormt mycket, vår älskade lilla vän. Du var och kommer alltid vara älskad. <3 Hoppas att du kan förlåta mig för att jag inte hjälpte dig att fånga svalorna som byggt bo vid vårt köksfönster i Köping.
 
 
 
 
Who can say for certain
Maybe you're still here
I feel you all around me
Your memory's so clear

Deep in the stillness
I can hear you speak
You're still an inspiration
Can it be
That you are mine
Forever love
And you are watching over me from up above

Fly me up to where you are
Beyond the distant star
I wish upon tonight
To see you smile
If only for awhile to know you're there
A breath away's not far
To where you are

Are you gently sleeping
Here inside my dream
And isn't faith believing
All power can't be seen

As my heart holds you
Just one beat away
I cherish all you gave me everyday
'Cause you are my
Forever love
Watching me from up above

And I believe
That angels breathe
And that love will live on and never leave

Fly me up
To where you are
Beyond the distant star
I wish upon tonight
To see you smile
If only for awhile
To know you're there
A breath away's not far
To where you are

I know you're there
A breath away's not far
To where you are

 


Dagens citat:

"Ett liv utan sorg är som en målning utan skuggor."
(Frank Crane)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Var ska den utspela sig?

Bokbloggsjerka: Om du skulle skriva en bok, skulle den i så fall utspela sig
  • i en stad?
  • på landet?
  • på en fiktiv plats?
  • på havet?
  • i framtiden?
  • i det förflutna?
  • i nuet?
  • i Sverige eller utomlands?
  • annat?
När jag skriver noveller brukar jag oftast inte ha någon specifik plats där novellen utspelar sig. Däremot brukar de utspela sig i nuet. Jag tolkar nämligen "i nuet" som den tid jag själv lever i. Det är sällan som jag skriver i presens. Oftast skriver jag i imperfekt.
 
 
 
Vad gäller mina försök till längre manus, är det däremot en annan femma. Då gillar jag att använda mig av platser som jag känner till. VAKT var tänkt att utspela sig i Malmö, medan Besatt kommer utspela sig i Åkers Styckebruk. Jag tycker att det är lättare att gestalta platser som man själv känner till och dessutom tycker jag att det är roligare att läsa om platser som faktiskt existerar. Det brukar få mig att bli nyfiken på platsen.
 
Dock är jag sugen på att skriva en historisk berättelse. Det har jag varit ända sedan jag, syrran och mina föräldrar besökte Kronoborgs slott i Helsingør för flera år sedan. Får se om jag någonsin lyckas ta mig an den uppgiften. Just nu känns det som om jag aldrig tar mig tid att slutföra något skrivprojekt, eller ens påbörja det ordentligt.


Dagens citat:

"Om vägen framför dig är fri från hinder, då är du antagligen på någon annans gata."
(Joseph Campbell)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 2, avsnitt 3

Hur beskriver man juridikpodden med en mening? När en Bertil Lundberg kom förbi när Mårten och Tove spelade in avsnittet, blev Mårtens förklaring att juridikpodden är ett "radioprogram om juridik för studenter", eftersom det är mest juridikstudenter som lyssnar.
 
 
 
När Tove och Mårten diskuterade under juridikfilmcirkeln (som den här gången handlade om rättegångsfilmer) blev jag både glad och förvånad. Det visade sig att Mårten, precis som jag, också tycker om serien Veronica Mars. Att det överhuvudtaget kom på tal beror på att ett avsnitt i Veronica Mars är baserat på/inspirerat av filmen Twelve angry men - en av filmerna som diskuterades i filmcirkeln.
 
Annat intressant som diskuterades i detta poddavsnitt är Lundsberg och skolinspektionen samt vad en allmän rättsprincip är för något. Och så får man inte glömma Mårtens bok 69 tecken på att du är en rättshaverist! Lyssna gärna på avsnittet. :-)


Dagens citat:

"Om du vill dina barn väl, ge dem dubbelt så mycket tid och hälften så mycket pengar."
(Abigail Van Buren)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

När blir man missbrukare?

Som du säkert minns har jag tidigare konstaterat att jag är sockerberoende och de gånger som jag har försökt sluta eller försökt trappa ned, har jag fått abstinensbesvär. Jag är nästan jämt på jakt efter något sött eller onyttigt. Någonstans inom mig ropar en röst att jag är sockermissbrukare.
 

Missbrukare: person som missbrukar något
 
Missbruka: använda på skadligt eller olämpligt (och otillåtet) sätt
 
(Källa: SO, sid 1973)
 
 
Att överkonsumera socker är inte bra för kroppen. Då kan man väl säga att man faktiskt "använder" socker på ett skadligt sätt om man ständigt äter något med en massa socker (som chokladen på bilden) i?
 
Mums!
 
Fast socker och onyttigheter är inte min enda last. Under mitt år på hyresnämnden hade vi två gruppjurister i min arbetsgrupp (dock inte samtidigt, utan den ena efterträdde den andra). Gruppjurist nummer två lurade på mig ytterligare en last. En farligt god last. Chai latte. Det är så gott att det inte verkar bättre än att jag är beroende av det. Så fort jag får chansen ropar hjärnan efter det. Men jag har varit duktig och lyckats stå emot en del. Senaste gången jag kände det där enorma suget, var jag så duktig att jag gick förbi Espresso House istället för in. Att jag senare gick in och köpte en chai latte är en annan femma. Just det berodde på att jag tyckte att jag förtjänade det efter mitt läkarbesök.
 
(Utrymme för applåder)
 
Jag har i alla fall bestämt mig för att få bukt med mina båda beroenden. Framför allt det förrädiska sockret. Det skadar trots allt kroppen och dessutom föredrar jag att ha kommandot. Jag är trött på att vara sockrets bitch. Visst, det här har jag sagt många gånger och kanske går det inte bättre den här gången. Men jag tänker i alla fall ge det ett försök. Jag tycker inte om att inte ha kontroll över mig själv. Dags att försöka sparka sockret i rumpan. Igen.


Dagens citat:

"Varje gång någonting negativt händer dig, finns det en djup lärdom dold i det."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lobbyisten (Thomas Bodström)

Lobbyisten är en fortsättning på Idealisten och därmed tredje boken i serien om Susanne Dahlgren, Mattias Berglund och de andra. Därför finns risken för spoilers i det här inlägget.
 
Några riksdagsledamöter tas som gisslan i riksdagshuset - en händelse som blir inledningen till något som kommer att skaka om Sverige ordentligt.
 
Precis som de andra böckerna - Rymmaren och Idealisten - tyckte jag inte att spänningen var särskilt stor. Visst var det intressant att få veta vem ledaren för Rättvisa utan gränser var (och gissa om jag blev förvånad när jag fick veta det!), men inte till den grad att jag inte kunde lägga boken ifrån mig. Däremot är Thomas Bodströms böcker väldigt intressanta som samhällskritik. Med erfarenheter som advokat och förre detta justitieminister vet han vad han pratar om. Fast om allt nödvändigtvis är sant, är en annan femma.
 
 
Vad jag reagerade på i den här boken är vad de inom politiken är beredda att göra för att deras parti ska nå framgångar. Det skulle inte förvåna mig om det verkligen går så smutsigt och fult till. Nu när jag själv arbetar på byrå, känner jag igen Bodströms beskrivning av advokater och advokatbyråer.
 
En liten detalj störde mig dock. Ett av offren som blev mördade ändrade ålder hela tiden. Först var det en äldre kvinna, sedan en yngre med småbarn, återigen äldre osv. Fast med tanke på upplösningen och mördarens motiv, drar jag slutsatsen att det var en äldre kvinna. Tur att det var det enda "fel" (bortsett från en liten omkastning) som jag hittade.
 
Visst är det kul att Bodström låter karaktärerna driva med honom själv, men efter tre böcker börjar jag känna mig mätt på det. Som tur är gör han det bara några få gånger i varje bok.


Dagens citat:

"Det finns inget att bevisa och inget att försvara. Jag är den jag är, och det är tillräckligt."
(Richard Rohr)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hallandstrafikens resenärer är speciella

Genom åren har jag registrerat mig på en mängd olika sidor (blogg.se är uppenbarligen en av dem). Jag har genom registreringen fått ett konto att disponera över. Mer än så har det inte varit. Förrän nu.
 
För att jag enkelt ska kunna ladda mitt månadskort till Hallandstrafiken (fast det var inte så där enkelt trots allt ...) och slippa göra det på bussen, registrerade jag mig på Hallandstrafikens hemsida. Där kan man ange sina olika kort och enkelt hantera dem. Dock fick jag ett kuvert några dagar senare. I kuvertet låg det här.
 
 
 
Nu känner jag mig allt speciell. ;-) Trots att det i och för sig är en smula miljöovänligt. Jag menar, i vilka sammanhang kommer jag få användning för kortet? Troligtvis mycket sällan. Om ens vid något tillfälle. Fast det var en rolig gest. :-)


Dagens citat:

"Ditt sinne besvarar de flesta frågor, om du tillåter dig att slappna av och invänta svaret."
(William S. Burroughs)


Ha det så bra!
Speciella kramar
Jessie

Hemmagjorda caféchokladbollar

Att de allra flesta kvinnor tycker om choklad, kan inte vara någon slump. Vilken tur att det finns så mycket som man kan göra med choklad! Så många olika sätt att variera sig. Ta bara chokladbollar som ett exempel. Tidigare har jag gjort fyra olika sorters bollar; vanliga, Geisha-, Center- och lakritschokladbollar.
 
Under lite mer än ett års tid, har jag varit sugen på att testa ytterligare en variant; Delicatobollar, eller i alla fall sådana som man kan få på caféer. Pernilla på Bliminjäst skrev om sitt recept på den här sortens bollar och genast ville jag testa. Dock dröjde det som sagt ett tag men det var värt väntan, för jösses vad de var goda!
 
 
 
Jag gjorde emellertid några förändringar (två för att vara exakt). Istället för 2 msk starkt kaffe, hade jag 2 msk chokladmjölk. I vanliga fall är jag förtjust i kokos och brukar rulla mina chokladbollar i det (dock blir Geishabollarna ganska goda med pärlsocker på), men den här gången ville jag testa något nytt. Något som jag har sett på Rättviks marknad (tror jag det var); hasselnötskross. Det fungerade utomordentligt bra (och ja, jag stod och hackade hasselnötterna med kniv ...)!
 
Det här tror jag definitivt att det blir en repris av. ;-) Mums!


Dagens citat:

"Hemligheten till lycka är inte att söka efter mer, utan att utveckla förmågan att uppskatta mindre."
(Sokrates)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Säg "omelett"!

Jag avskyr att vara med på bild, vilket främst beror på att jag aldrig blir bra på bild. Oavsett hur mycket jag kämpar, ser jag alltid sur ut. Det syns aldrig att jag faktiskt har lett, såvida jag inte ler så att mungiporna går ända upp till öronen, men då ser jag ut som en psykopatisk mördare från någon skräckfilm. Därför föredrar jag att se sur ut.
 
Varför är det så?! Jag har aldrig blivit klok på det. När jag var liten hade jag inga problem med att le så att det syntes på foton. Det finns bland annat en bild från när jag var sex år och där ler jag naturligt utan några som helst problem. Där ser jag nästan söt ut.
 
Till och med min Wii-gubbe kan le ...
 
Kanske är det för att man är mer medveten nu. Nej, jag menar inte att jag var medvetslös när jag var liten, men på den tiden brydde jag mig ingte om hur jag såg ut. Det började jag med först när jag blev äldre. Dessutom har jag redan inställningen att det inte kommer bli bra och då är det klart som korvspad att jag känner mig obekväm. Hur man känner sig inombords brukar oftast reflekteras utåt (bortsett från när det gäller nervositet när man ska tala inför grupp - för det syns faktiskt inte utåt!). Med andra ord måste jag ändra inställning i fråga om att vara med på bild, ifall den här teorin stämmer. Ytterligare något att jobba med. Hur ska jag få tid till allt?
 
Har du något annat förslag?


Dagens citat:

"Ta ingenting för givet."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mitt klotter

Om jag har penna och papper till hands när jag pratar i telefon, är det mer regel än undantag att jag klottrar något. Enkelspårig och förutsägbar som jag är, blir det alla samma sak. Hjärtan.
 
Jag vet inte varför det blir just det. På gymnasiet var det någon (jag minns inte vem) som föreslog att det var för att jag var kär. "Problemet" var bara att jag inte var kär just då. Ändå klottrade jag hjärtan.
 
 
 
Kan det vara för att jag inte är konstnärligt begåvad (när jag ritar kan man tro att det är ett barn som gjort det) och att hjärtan är lätta att rita? I och för sig är jag kär nu, men jag tror inte att det har med det att göra. Jag har ju klottrat hjärtan i flera år - även när jag inte var kär.
 
Vad brukar du klottra?


Dagens citat:

"Just när larven trodde att livet var slut, förvandlades den till en fjäril."
(Okänd)


Ha det så bra!
Klottriga kramar
Jessie

Fire inside the man

Såvitt jag kan påminna mig, är det inte ofta som jag tycker att låtar är gulliga. Schnuffel Bunnys Snuggle Song är ett undantag. Den är otroligt gullig och dessutom var det en av Jockes favoritlåtar. Fast nu finns det faktiskt ytterligare en låt som kan sälla sig till den gulliga listan.
 
Har du hört Savage Gardens Fire inside the man? Om inte, lyssna gärna på början (ifall du inte vill höra hela låten). Den är så otroligt gullig och gör mig glad. Hur många låtar kan skryta med det? ;-)
 
 
 
 
Woman I need your guiding hand
Show me the way to the promised land
The fever that burns in my heart
You're the fire inside the man
Yes you are.
Whenever I feel like just giving up
Whenever my dreams just fade away
I just return to my heart 'cause I know that I'll find you
There yes I will.

And when the world is closing in
You come save me once again.

'Cause woman I need your guiding hand
Show me the way to the promised land
The fever that burns in my heart
You're the fire inside the man
Yes you are.

Well, there's never been a boy, who's luckier
There's never been more grateful man
And although I don't show it and I
I know what I've got with you
Yes I do.

'Cause Woman I need your guiding hand,
Show me the way to the promised land
The fever that burns in my heart
You're the fire inside the man
Yes you are.

And if there's a storm that's close at hand
You'll push it away, you'll understand
And I'll do anything
Just to please you
I'll do anything just to know that I can hold on to you.

Whenever I feel like just giving up
Whenever my dreams just fade away
I just return to my heart 'cause I know that I'll find you
There yes I will.

'Cause woman I need it
Woman I need it
Woman I need it
I need it
I need your guiding hand.

Woman I need your guiding hand
Show me the way to the promised land
The fever that burns in my heart
You're the fire inside the man
Yes you are.

'Cause woman I need your guiding hand
Show me the way to the promised land
The fever that burns in my heart
You're the fire inside the man
Yes you are.

You are.


Dagens citat:

"Med det förflutna har jag inget att göra, ej heller med framtiden. Jag lever nu."
(Ralph Waldo Emerson)


Ha det så bra!
Gulliga kramar
Jessie

När Google Translate är som bäst

Ibland blir jag bara så trött på alla spam- och skräpmail som trillar in i inkorgen. Både vad gäller de privata inkorgarna (ty jag inbillar mig att jag är viktig och har därför några stycken) och jobbets inkorg. Oavsett vilket filter jag använder, finns det alltid något mail som smiter igenom. Dagligen får jag mail till skräppost-mappen, som uppmanar mig till att köpa viagra eller klicka på länkar för att få vinster i tävlingar som jag inte ens har deltagit i. Jag får en känsla av att avsändarna vet mer om mig än vad jag själv gör, eller att dessa i alla fall tror det.
 
Hur som helst kan skräpmail även bringa fram lite skratt. Precis som det här mailet som skickades till jobbet:
 
 
Min åsikt? Man ska inte skriva mail (eller något annat heller för den delen) på ett språk som man inte behärskar. I alla fall inte om man måste förlita sig helt på Google Translate. Då blir inte resultatet bra. Då blir det ... som det här mailet. Ska man skratta eller gråta?
 
Nu menar jag givetvis inte att man aldrig ska använda Google Translate när man ska skriva på andra språk. Ärligt talat tar jag ibland hjälp av GT. Men bara för att få fram en grund. Sedan redigerar jag. Vad jag menar är alltså att GT inte är helt värdelöst, men att det inte heller är helt perfekt.


Dagens citat:

"Förändring skapar möjligheter."
(Nido Qubein)


Ha det så bra!
Googliga kramar
Jessie

Hemsöborna (August Strindberg)

Värmlänningen Carlsson kommer till Hemsö i Stockholms skärgård för att hjälpa Madam Flod att få ordning på gården. Något som är lättare sagt än gjort när hemsöborna inte är så lättflörtade.
 
Hemsöborna var definitivt ingen bok för mig. Kanske beror det på att jag är en smula trögfattad, men emellanåt förstod jag inte vad de sade, vilket berodde på dialekten. Många andra som har läst boken tycker att personbeskrivningarna etc. är bra. Själv tyckte jag inte att jag kom tillräckligt in under skinnet på karaktärerna, om du förstår vad jag menar. Maktspelet och intrigerna hade kunnat utvecklas ännu mer enligt mig. Nu kändes det som att berättelsen slutade tvärt. Som om Strindberg hastade igenom slutet för att få det överstökat.
 
 
Uppenbarligen måste jag ha missat något, eftersom det är så pass många som gillar boken. Men något för mig var det inte.


Dagens citat:

"Om vi inte är tacksamma för det vi redan har, vad får oss att tro att vi blir lyckliga med mer?"
(Joshua Becker)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

If I was a rich girl

Bokbloggsjerka: Vad skulle du göra om du plötsligt blev fem miljoner kronor rikare?
 
Det är alltid lätt att i teorin bestämma vad man skulle ha gjort med en sådan summa. Om man sedan i praktiken gjort verklighet av teorin, är en annan sak. Fast nu ska jag inte vara så negativ. :-)
 
Först skulle jag ha diskuterat med älsklingen vad vi skulle göra med beloppet, men förmodligen hade vi investerat en del. Ett hus hade inte varit dumt. ^^ Sedan hade jag velat betala av våra lån, så att vi hade blivit av med dem. En del av det som hade varit kvar efter det skulle säkert sparas undan. Det är alltid bra att spara.
 
 
 
Men resten då? Såvida inte allt gick åt för att köpa det där huset. Som det ser ut nu skulle jag faktiskt inte köpa böcker (chockerande, eller hur?) eftersom jag har redan rätt många olästa här hemma. Eller, möjligtvis hade jag velat köpa Till offer åt Molok och Som James Dean, fast snyggare. Sedan hade det fått räcka. Tills vidare.
 
Vad skulle du ha gjort om du blev fem miljoner kronor rikare?


Dagens citat:

"Om du inte kan förändra omständigheterna, förändra ditt perspektiv."
(Okänd)


Ha det så bra!
Miljonkramar
Jessie

"The Shining-katten"

Första gången jag såg en del av ett avsnitt av Torsk på tuben, visade de ett klipp med en söt-läskig katt. Deltagarna själva kallade katten för "The Shining-katten". Eftersom jag inte har lyckats ta mig igenom hela The Shining (somnade efter en liten stund), kan jag inte dra den parallellen. Däremot låg jag själv i soffan och skrattade. Vet inte om det är tur eller synd att våra egna lejon inte gör så. Fast de skräms på sitt eget vis. Vår hankatt gillar exempelvis att trycka sitt ansikte tätt emot mitt (när jag sover) och jama. Högt.
 
 
 


Dagens citat:

"Allt för många spenderar pengar de inte har, på saker de ej vill ha, för att imponera på människor de ej vill ha att göra med."
(Will Rogers)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Som om SIA-fabriken inte vore nog

På sommaren blir jag ett riktigt glassmonster. Då drar jag mig inte för att äta glass var och varannan dag och favoriten är då mjukglass. Men "vanlig" glass fungerar också. När jag skrev inlägget om att vi bor nära Slöinge där SIA-fabriken finns, var jag halvt orolig för att vi nästan skulle bosätta oss där. I deras glassfabrik. Fast så blev det inte. Vi har (i skrivande stund) "bara" besökt glassfabriken och deras glassbutik en enda gång. Vi har lyckats stå emot frestelsen. ;-)
 
 
 
Å andra sidan är behovet av att besöka glassfabriken inte lika stort när man hyfsat enkelt kan göra egen glass hemma. Ja, vi har skaffat glassmaskin! Hittills har vi provat maskinen två gånger, men jag har planerat att det ska bli fler gånger, för visst låter lakritsglass lite lockande? :-) Jag vet inte om det är att jag gör något fel, men när jag gör glass blir den väldigt rinnig, varav följden blir att den får åka in i frysen innan den får bekanta sig med min mage. Vet du om det alltid bli så när man gör glass i glassmaskin, eller finns det något trix som jag har missat?


Dagens citat:

"Var nöjd med det du har och finn glädje i hur saker är. När du inser att inget saknas, tillhör hela världen dig."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Glassiga kramar
Jessie

Greven av Monte Cristo – Band 3 (Alexandre Dumas)

Och så var tredje och sista delen av Greven av Monte Cristo slut. Precis som jag hade hoppats, fick man alla förklaringar i sista delen. Alla trådar som lagts ut knöts ihop till en vacker knut.
 
Även om historien i och för sig verkar lite för otrolig, köper jag som läsare det. På vissa håll var berättelsen även en smula för dramatisk, men även det köper jag och det dramatiska är inget som stör läsningen. Jag tycker att Alexandre Dumas på ett skickligt och bra sätt lyckas fånga människors mörker, här i form av girighet och ärelystnad, och på sina håll var berättelsen kolsvart. Men samtidigt kan han också förmedla det goda i människor och kampen mot det orätta. Greven är inte en alltigenom perfekt människa och det är jag tacksam för. Förmodligen skulle jag haft svårare för att svälja åtminstone delar av berättelsen, om inte greven haft sina mörka fläckar.
 
 
När boken är utläst, kan jag inte låta bli att dra paralleller till geniet Michael Scofield i TV-serien Prison Break. Hela tiden lyckas de båda ligga steget före sina motståndare. Det är imponerande, men frågan är om det verkligen kan existera den här typen av människor?
 
Till skillnad mot Robinson Crusoe tyckte jag om Greven av Monte Cristo. Den var långt ifrån tråkig. Hoppas att Dumas' andra böcker håller samma klass.
 


Dagens citat:

"Det är inte vad du gör som är det viktiga. Det är hur du gör det du gör."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Heliga SAOL har talat!

En stor fördel med tafsteknologin är att SAOL finns som app! Givetvis finns den installerad i vår padda. :-) En kväll satt älsklingen och lekte med SAOL-appen och av någon anledning slog han upp ordet abrakadabra och fick fram följande förklaring av SAOL:
 
 
 
Jag hade svårt att hålla mig från skratt. SAOL har talat. Punkt.


Dagens citat:

"Föräldrar vet alltid mer än sina barn, och barnen är alltid klokare än sina föräldrar."
(Jonathan Safran Foer)


Ha det så bra!
Saoliga kramar
Jessie

Jag bryter dagligen mot lagen

När jag pendlade till och från Lund med buss, brukade jag alltid sätta på mig säkerhetsbältet som fanns vid sätet. Det står trots allt i lagen (eventuellt i en förordning - minns inte riktigt vilket) att man är skyldig att ha på sig säkerhetsbälte, även i buss. Fast sedan slutade jag med det. Jag tror inte att jag satte på mig bälte när jag åkte mellan Åker och Strängnäs. Det gör jag inte när jag åker mellan Getinge och Falkenberg, vilket jag gör dagligen.
 
 
 
Det är egentligen dumt av mig. Oavsett hur lång sträcka jag åker med bil, är det en självklarhet att ha på bältet. Varför är det ingen självklarhet när jag åker buss? Vad som helst kan ju hända och det tar trots allt ungefär en halvtimme att åka mellan Getinge och Falkenberg. Även om man inte färdas i en bil befinner man sig fortfarande i trafiken. Med andra ord är det egentligen ingen skillnad mellan att åka bil och att åka buss (bortsett från de uppenbara skillnaderna ...).
 
Det är mitt liv och min säkerhet det handlar om. Varför tar jag inte det på mer allvar? Dumt. Jag får försöka få till en ändring och bättra mig. Säkerheten framför allt!


Dagens citat:

"Det positiva med att vi inte kan vara tvärsäkra på någonting, är att allting blir möjligt."
(Karin Alvtegena)


Ha det så bra!
Olagliga kramar
Jessie

Inga kortbyxor, men kjol går bra

Jag tror att jag på sätt och vis har berört det här ämnet tidigare, fast den här gången tänkte jag ta det ur en annan vinkel.
 
I rätt många yrken är det inte acceptabelt att ha kortbyxor på sig, vilket jag i och för sig kan förstå. Fast kjol, som ibland kan vara kortare än kortbyxor, är helt okej att ha på sig. Vad är egentligen skillnaden - bortsett från den uppenbara? Är det längden som gör att kortbyxor inte får bäras på jobbet? Varför får man i så fall ha kjol? För som jag nämnden kan kjol vara kortare än kortbyxor. Jag hade kunnat acceptera längden som ett argument mot shorts, men då borde inte vissa kjollängder vara accepterade - vilket de är. Jag förstår inte denna inkonsekvens.
 
 
Dessutom borde ju kjol i och för sig vara värre att ha än kortbyxor. Jag menar, när man sitter ned kan man inte sära riktigt på benen, eftersom andra kan "kika in" då. Jag sitter alltid och kniper ihop benen när jag har kjol. När man har shorts så täcker man i alla fall mer så att säga. Eller, är det kanske därför kjol är accepterat, men inte shorts? För att männen kan kika in under kvinnornas kjolar? *ser tankfull ut och funderar*
 
Däremot förstår jag Roslagsbanans manliga tågförares val att bära kjol eftersom kortbyxor inte var ett alternativ från ledningens sida (en åsikt som dock har ändrats). Hade jag inte vetat bättre, hade jag trott att det möjligen är dit man vill komma - få män att bära kjol genom att förbjuda shorts på jobbet. Alternativen äro många.


Dagens citat:

"Jag har inga speciella talanger. Jag är bara passionerat nyfiken."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kjoliga kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 2, avsnitt 2

I säsongens andra avsnitt pratar Tove och Mårten bland annat om hur det är att läsa på juristprogrammet, tidelag och politiska ställningstaganden (bland annat angående Ryssland och nästa års OS). För egen del blev det inte särskilt många funderingar. Däremot delar jag med mig av YouTube-klippet som Tove pratar om i avsnittet.
 
 
 
 
 
 
 


Dagens citat:

"All förändring börjar med mig själv."
(Kay Pollak)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Konsten att tränga sig i en telefonkö

Nej, jag har inga tips på hur man tränger sig i en telefonkö. Trodde faktiskt inte att det ens var möjligt. Men det är tydligen möjligt. Jag har faktiskt råkat ut för det på jobbet när jag har ringt till både skatteverket och kronofogdemyndigheten.
 
 
 
När jag senast ringde till kronofogden fick jag plats 30 i kön. Så snart den datoriserade rösten hade babblat klart, uppdaterade hon min plats i kön och då hade jag plötsligt hamnat på plats 33 ... Det är elakt! Antingen är den datoriserade rösten en lögnerska, eller så finns det några som inte kan respektera telefonköer. Antingen eller. Bara att välja ett alternativ.


Dagens citat:

"Frågan om datorer kan tänka är ungefär som att fråga sig om ubåtar kan simma."
(Edsger Dijkstra)


Ha det så bra!
Trängande kramar
Jessie

Hjärnan tar semester

Jag tycker att det är väldigt pinsamt när hjärnan plötsligt tycks stänga av sig. En gång hände det när jag stod i en kö på McDonald's, vilket var för flera år sedan. Nuförtiden undviker jag det stora, gula M:et så mycket det går. Hur som helst, när det blev min tur att beställa, fick jag någon form av blackout och kunde inte få fram ett enda ord på en stund. Tjejen i kassan stod och tittade lite underligt på mig. Senaste gången som det hände var för bara några veckor sedan när jag skulle ringa till en läkare. Eftersom läkaren hade gått för dagen, fick jag tala in ett meddelande på dennes telefonsvarare. När jag kom till den punkt då jag skulle säga mitt telefonnummer, stod det helt still i huvudet. Jag kunde inte komma på mitt telefonnummer som jag i vanliga fall kan som ett rinnande vatten. Väldigt pinsamt. Men den där plötsligt spärren släppte efter en stund.
 
 
 
Varför händer sådant? Först var jag på väg att föreslå att det kanske är ett tecken på att hjärnan håller på att bli överbelastad, fast då skulle var och varannan person vara det. Jag tänker på det här då man tillfälligt glömmer bort (självklara) ord. Det känns som att just det är rätt vanligt. Å andra sidan skulle det mycket väl vara ett tecken på överansträngning med tanke på vilket stressigt samhälle vi lever i. I och för sig är det vi själva som har skapat det på det sättet, men ändå. Frågan är då vad man ska göra för att bli mindre överansträngd. Kanske se till att verkligen koppla av x antal gånger/dagar i veckan? Då man skjuter bort alla måsten och bara gör sådant som kan känner för.


Dagens citat:

"Stress och anspänning är den du tror att du borde vara, frid och avslappning är den du är."
(Kinesiskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Om jag får vår son, kan du ta vår dotter ..."

Det är aldrig kul med skilsmässor eller uppbrott i övrigt och framför allt inte när barn är inblandade. Nu har jag förvisso aldrig varit med om ett sådant uppbrott och jag har heller inga egna barn, men jag kan tänka mig att det måste vara jobbigt.
 
Vad jag däremot inte kan förstå är hur man kan se på sina barn som någon form av ägodelar. För att förklara vad jag menar kan jag ta ett fiktivt exempel. Säg att jag och älsklingen har två barn tillsammans, men beslutar oss en dag för att vi ska skilja oss. Vid ett sådant beslut uppstår frågan om vårdnaden om barnen. Vem ska ha vårdnaden om dem? Jag och älsklingen kan inte enas om gemensam vårdnad och därför kommer jag med förslaget att om vårt ena barn är stadigvarande bosatt hos honom, kan vårt andra barn vara stadigvarande bosatt hos mig. Lite som att dela upp ägodelar. "Ta du frysen, så tar jag tvättmaskinen."
 
 
 
Jag förstår inte hur man kan dela upp barnen på det sättet. Jag vet att vårdnadstvister är jobbiga och att det i sådana situationer inte finns någon enkel lösning. Men ändå. Är en sådan uppdelning verkligen för barnens bästa? Borde inte syskon få bo med varandra? Stadigvarande?
 
Är det verkligen så svårt att lägga ned stridsyxan och istället göra vad som är bäst för barnen? Det är barnen, som jag ser det, som påverkas mest negativt av det här. Jag förstår att hela situationen är svår och att det är lätt för mig att sitta här och säga att man borde göra si eller att man borde göra så. Men jag tycker inte att det är rätt mot barnen att de kommer i kläm bara för att föräldrarna inte kan komma överens. Fast det är bara min åsikt.


Dagens citat:

"När skottarna kastar ut sina julgranar är det verkligen sommar."
(Denison Flamingo)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sugen på snoppglass?

Under en lunch på jobbet snubblade jag över den här artikeln:
 
 
Jag kunde inte låta bli att le. Vilken chock det måste ha varit att se glassen. Om det hade varit jag som fått glassen, skulle jag bara ha tyckt att det var roligt. Nu vet jag inte hur jag skulle ha reagerat om det hade varit mina barn som fått glassen, men antagligen skulle jag fortfarande ha tyckt att det var småkul. Våra könsorgan är trots allt en naturlig del av oss och en snoppformad glass tycker jag är en rätt oskyldig grej. Den var trots allt bara formad som en snopp. Det var ju inte så att det fanns en bild på en snopp.
 


Dagens citat:

"Frihet: en av fantasins dyrbaraste ägodelar."
(Ambrose Bierce)


Ha det så bra!
Glassiga kramar
Jessie

Döden i Strängnäs (Clas Persson)

En berättelse om girighet och korruption i de sörmländska småstäderna Eskilstuna och Strängnäs. Och även några mord ...
 
Enda anledningen till att jag ville läsa Clas Perssons Döden i Strängnäs, var för att vi har bott i Åker (ett litet brukssamhälle utanför Strängnäs) och med anledning av det, har jag vistats en del i just Strängnäs. Dessutom har jag för mig att lokaltidningen skrev lite om den här boken. Fast ganska snart insåg jag vilket misstag jag begått. Själva intrigen har potential - det måste jag medge - men utförandet är nästan pinsamt.
 
För det första använder Persson sig av "dom" istället för "de" eller "dem", vilket jag personligen anser är ren och skär lathet. Man säger "dom" [dåm], men skriver "de" eller "dem". Inga undantag. Fast det värsta är nog ändå att han dels särskrev för glatta livet, dels missade bokstäver (= onödigt slarv) och tycktes inte heller kunna vissa enkla skrivregler. Irriterande nog var han inte konsekvent i sitt särskrivande. På ett ställe hade han skrivit "Akademibokhandeln" för att på raden under skriva "Akademi bokhandeln". Jag var med andra ord mest irriterad under läsningen och kom på mig själv med att leta efter särskrivningar. Jag har svårt att tro att han låtit en korrekturläsare gå igenom texten. I annat fall var det en slarvig korrekturläsare.
 
 
 
Och så var det själva historien. Som jag inledningsvis skrev har den potential, fast mer än så blir det inte. Tyvärr. Dialogerna kändes ... lite naiva, vilket bidrog till en känsla av otrovärdighet (hittade jag precis på ett eget ord?!). Dessutom tyckte jag inte att händelserna var beskrivna på ett trovärdigt sätt. Det är möjligt att det kan gå till på det sätt som Persson skrivit, men han lyckades inte förmedla äkthetskänslan hela vägen fram. Knappt ens halvvägs. Allt gick så fort och sedan verkade det vara bra med det. Lite rumphugget. Jag hade gärna sett mer målande språkbruk. Det känns som om han har missat lite av regln "Show, don't tell."
 
Usch, jag känner mig väldigt elak i och med det här omdömet, och delvis beror det kanske på att det på sätt och vis känns som att jag kastar sten i glashus. Se bara på mitt och Hanans projektarbete under sista gymnasieåret! Även om just den boken hade lite andra förutsättningar än när man skriver i vanliga fall, upptäckte vi ett helt gäng med stavfel när boken väl var upptryckt. Det, trots att tre par ögon (= sex stycken ögon = många ögon) läst manuset väldigt många gånger. Dessutom vet jag att dialoger är något så fruktansvärt svåra att skriva (de dialoger som jag skrev i vårt projektarbete är otroligt naiva och otrovärdiga). Jag lyckas själv långt ifrån med alla dialoger som jag skriver. Fast å andra sidan är bristerna lättare att upptäcka som läsare än som skribent. När jag själv skriver upplever jag att kan stirra mig blind på texten under skrivandets gång, men om jag låter texten ligga ett tag upptäcker jag bristerna mycket lättare. Jag har exempelvis raderat en novell som jag först tänkt skulle få vara med i min novellsamling, eftersom jag nu några år efter novellens födelse, insett att den inte är trovärdig för fem öre. Tyvärr kan jag inte göra om den så att den blir mer trovärdig. Jag kommer få skriva om den helt. Men det får bli ett annat projekt. Vad jag i alla fall ville ha sagt med denna lilla utläggning är att man tjänar på att ha testläsare eller i alla fall låta texten vila ett tag, innan man låter trycka upp den för allmän beskådan.
 
Döden i Strängnäs är hur som helst Clas Perssons debutroman. Därför är han i mina ögon delvis förlåten. Förhoppningsvis höjer han sig några steg till nästa gång.


Dagens citat:

"Det vi uppnår i vår inre värld kommer att förändra vår yttre verklighet."
(Plutarchos)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Chained to you

Varje gång jag diskar eller dammsuger, lyssnar jag på musik. Resultatet blir att jag skuttar och har mig till vissa låtar. Savage Grdens Chained to you är en riktigt bra dammsugarlåt! Jösses, vad jag skuttade runt till den när jag dammsög en dag. Tur att det inte finns några bildbevis ...
 
 
 
 
We were standing all alone you were leaning in to speak to me
Acting like a mover shaker dancing to Madonna then you kissed me
And I think about it all the time
Sweet temptation rush all over me
And I think about it all the time
Passion desire so intense I can't take anymore because

I feel the magic all around you
It's bringing me to my knees
Like a wannabe
I've got to be chained to you

And when you looked into my eyes felt a sudden sense of urgency
Fascination casts a spell and you became more than just a mystery
And I think about you all the time
Is this fate is it my destiny
That I think about you all the time
I no longer pretend to have my hand on the wheel because

I feel the magic all around you
It's bringing me to my knees
Like a wannabe
I've got to be chained to you
I feel the magic building around you

I feel the magic all around you
It's bringing me to my knees
Like a wannabe
I've got to be chained to you

And I think about you all the time
And I think about you all the time
Yeah I think about it all the time
Tell me it's madness I barely know you
We were standing all alone you were leaning in to speak to me
Ten steps back you're still a mystery
Acting live a mover shaker dancing to Madonna then you kissed me
I can't take anymore because

I feel the magic all around you
It's bringing me to my knees
Like a wannabe
I've got to be chained to you
I feel the magic building around you

I feel the magic all around you
It's bringing me to my knees
Like a wannabe
I've got to be chained to you

Tell me it's madness
I barely know you


Dagens citat:

"Man lever bara en gång, och med tanke på hur jag lever är det helt tillräckligt."
(Frank Sinatra)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

What's love got to do with it?

Vid något tillfälle när jag var yngre, satt jag, min syster och vår mamma framför TV:n och bläddrade runt bland kanalerna. Till slut hamnade vi på en kanal som visade ett gäng kvinnor som sjöng gospel i en kyrka. Bland dem fanns en ung tjej som försökte tänja lite på gränserna, vilket inte uppskattades. Varför vi blev kvar på kanalen minns jag inte, men så här i efterhand är jag glad för att vi blev det.
 
Det visade sig vara filmen What's love got to do with it, som handlar om Tina Turners liv. Jag blev berörd första gången jag såg den och jag tyckte mycket om filmen. För ungefär ett par veckor sedan såg jag filmen igen och trots att det har gått några år blev jag lika berörd. Laurence Fishburne (i rollen som Ike Turner) och Angela Bassett (i rollen som Tina Turner) gör fantastiskt bra rollprestationer. Kanske nästan för bra. Mer än så tänker jag inte säga. Risken finns att jag annars förstör handlingen för den som vill se filmen. Men se den gärna.
 
Om du är intresserad finns den än så länge att se på YouTube:
 
 
 


Dagens citat:

"Vi kan aldrig uppfatta världen såsom den är, bara såsom den ter sig för oss."
(Immanuel Kant)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det går inte att slappna av!

När man ska kolla sitt blodtryck är det viktigt att man är lugn och avslappnad. Det brukade min mamma poängtera när hon under högstadiet och gymnasiet kollade mitt blodtryck med jämna mellanrum. Fast det är fullkomligt omöjligt för mig att koppla av - oavsett hur mycket jag än anstränger mig för att slappna av. Därför blir det oftast att jag först får ett högt resultat och vid ett andra försök får jag ett normalt resultat. Jag minns hur min naturkunskapslärare på gymnasiet reagerade när vi under en laboration skulle kolla blodtrycket. Ögonen spärrades upp i fotbollsstorlek, ögonbrynen for upp i taket och munnen spärrades upp. Sedan frågade han lite tveksamt om jag brukar ha så högt blodtryck. Det var samma lärare som svarade att något har blivit fel, när jag frågade hur det kommer sig att vissa människor får melerad ögonfärg. Kan i nästa andetag tillägga att jag själv har just melerade ögon ...
 
Nej, ingen sjukhusbild. Däremot en blodgivarbild!
 
Är jag ensam om att ha svårt att slappna av vid just blodtryckstagningar? I och för sig har jag i alla år fått höra att alla är unika, men så fasligt unik kan jag väl ändå inte vara? Jag kan väl knappast vara den enda som inte tycker om sjukhus eller sjukhusmiljö och som hatar att göra andra besvikna? Nu undrar du kanske hur "hatar att göra andra besvikna" kommer in i bilden, och det ska jag förklara för dig. Genom att inte ha ett bra blodtrycksvärde (det vill säga genom att ha för högt blodtryck) inbillar jag mig att den som mäter mitt blodtryck blir besviken på mig. Därför anstränger jag mig lite extra för att slappna av. Korkat - jag vet!
 
Visst finns det övningar för att hålla sitt blodtryck i schack? Är nog hög tid att jag börjar träna mig i det. Kanske. Någon dag. Om man har ork. Eller tid.


Dagens citat:

"Det finns bara en slags framgång - att kunna leva sitt liv på sitt eget sätt."
(Christopher Marley)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 2, avsnitt 1

Nu har juridikpodden åter kommit igång efter sommaruppehållet och andra säsongens första avsnitt bjöd på en hel del roligheter. Mårten ger ett bra tips på barnuppfostran och blir knivhuggen av en 10 knivar lång kniv under sändningen. Dessutom kommer Tove med ett bra raggningstips. Med andra ord finns det flera anledningar till att lyssna på säsongens första avsnitt!
 
 
 
Till min glädje meddelade Tove och Mårten att det nu finns en lag mot kränkande fotografering. I skrivande stund har jag inte SFS-numret, men så snart jag har möjlighet ska jag leta fram det.
 
I avsnittet tar de också upp det här med att Sveriges domstolar vill höja ansökningsavgiften för förenklade tvistemål (som rör konsumenttvister) från 450 kronor till 1.900 kronor. Enligt mig är det ett galet förslag. Genom att höja ansökningsavgiften så pass mycket, kommer väldigt många människor att stängas ute och strunta i att få sina tvister prövade. Det är inte alla som har tvåtusen till hands bara sådär. Jag skulle själv dra mig för att skicka in en ansökan. Jag håller med dem som menar att näringsidkare tack vare detta kommer kunna att bete sig lite hur de vill.
 
Även allemansrätten togs upp och Mårten poängterar att det är förbjudet att sätta upp en skylt med texten "Tillträde förbjuden" på sin egen mark. Att göra det är ett brott. Allemansrätten är ju rättigheten att vistas i naturen. Tove tipsade för övrigt om den här videon   (som är rätt rolig!):
 
 
 


Dagens citat:

"Det du tar för givet, det ber andra om."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Varför rädda mänskligheten när man kan ha ihjäl den?

För bara någon vecka sedan tipsade jag om det roliga brädspelet Pandemic, som är ett spel där man ska rädda mänskligheten från fyra stycken virus. Ett riktigt kul spel och dessutom spelar man inte mot varandra utan med varandra - mot spelet.
 
När jag var inne i Webhallens butik i Malmö och skulle köpa Pandemic, pratade jag lite med killen bakom disken. Han tipsade mig då om ett appspel som heter Plague Inc. Den enda likheten med Pandemic är att båda spelen handlar om ~virus, fast sedan tar likheterna slut. I Plague Inc skapar man en bakterie, ett virus, bio-vapen etc (ja, du får till och med döpa det!) och sedan har du bara en enda uppgift (eller två, beroende på hur man ser det) - du ska sprida ~viruset och smitta samtliga människor i världen för att till sist ha ihjäl dem. Varenda. En. Därför gäller det att man skapar ett så dödligt ~virus som möjligt, fast inte så dödligt att du inte hinner smitta hela världsbefolkningen innan de du redan smittat hinner dö. Alla i hela världen ska dö. Lite rättvisa får det minsann vara.
 
 
 
Om du orkar se en halvtimme lång "trailer", kan du kika på klippet nedan. Där får du en inblick i hur man spelar.
 
 
Jag blev nyfiken och ville gärna testa, och eftersom jag inte har en egen tafstelefon (ty jag tänker vägra att skaffa en sådan ett tag till) bad jag att få låna älsklingens. Han hade redan testat det själv, så det blev bara för mig att starta det och börja ha ihjäl människor. Okej, i och för sig ville jag låna hans telefon av en annan anledning och då nämnde han att han hade installerat spelet ... Kanske är jag en ond människa (i och för sig har jag redan kommit fram till att jag är det), men jag tycker att Plague Inc är roligt. Stackars älsklingen. Han har knappt fått ha sin telefon ifred. :-P Inte lätt att ha en smått mordisk fru.


Dagens citat:

"Om alla bara städade upp framför sin egen dörr skulle hela världen vara ren."
(Moder Theresa)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!