Daisypath Anniversary tickers

Är det här slutet?

Hmm ... Det var mycket bättre skärpa i datorn när jag spelade in, än sedan den laddades upp. Dessutom hör jag något irriterande som jag ber om ursäkt för: Jag säger "och" istället för "att" vid minst ett par tillfällen. Förlåt mitt dåliga språkbruk!


Dagens citat:

"Du kan inte skaka hand med en knuten näve."
(Indira Gandhi)


Ha det så bra!
Avslutande kramar
Jessie

När ens undermedvetna talar sitt tydliga språk

Jag och älsklingen försökte ju nyligen sälja några saker på Tradera. Till min glädje och förvåning fick vi sålt den lilla symaskinen och precis som Traderasäljare brukar göra, skrev jag ett mail till köparen med betalningsinformation.
 
Dagen efter fick jag svar från köparen och när jag då kikade på vad jag hade skrivit, upptäckte jag följande:
 
 
och strax nedanför ...
 
Fruktansvärt pinsamt och ändå hade jag läst igenom mailet just för att undvika stavfel! Kanske ville mitt undermedvetna säga mig något ...
 
 
 
 
 


Dagens citat:

"Livet är enkelt! Varför komplicera det för dig?"
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Det blir en dag på stranden"

En blåsig och mulen eftermiddag, tog jag och älsklingen oss bort till Skrea strand och promenerade omkring där en stund. Istället för att i vanlig ordning lägga upp mina bilder i inlägget, tänkte jag experimentera lite och har därför satt ihop dem till ett litet klipp.
 


Dagens citat:

"Gårdagen är endast ett minne. Morgondagen är aldrig som förmodat."
(Bob Dylan)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ett (rymd)skepp kommer lastat ...

Nyligen lånade älsklingen hem spelet "Galaxy Trucker" från sin brädspelsförening och jag tänker inte sticka under stol med att det är ett av de roligare spelen som jag har testat på.
 
 
 
 
Spelet går ut på att man ska frakta skrot och gods (och även lite passagerare) i rymden och vad är då smartare än att bygga sitt rymdskepp av skrot?! Enligt älsklingen är spelreglerna rätt roligt skrivna, så om du vill bli road en stund föreslår jag att du läser dem.
 
 
 
Man spelar tre rundor. För varje runda blir rymdskeppet större. Att bygga ihop sitt skepp är inte det enklaste. Dels gäller det att vara den som bygger ihop sitt rymdskepp först, dels måste alla delar passa ihop med varandra (d.v.s. "ledningarna" måste passa med liknande ledning). Detta kan minst sagt bli ett stressmoment.
 
Före
Efter
 
 
Beroende på hur många och vilka sorts hytter man inhyst i sitt skepp, har man x antal gubbar och/eller rymdvarelser till sitt förfogande. Dessa kan komma att ge en fördelar under resans gång.
 
 
 
Själva rymdfärden kan vara riskabel. Bortsett från att man riskerar att träffas av asteroider, kan man stöta på smugglare, pirater etc. och riskera att bli beskjuten eller förlora gods. Om man har riktig otur (som jag hade senaste gången vi spelade), kan skeppet bli så pass förstört att man inte kan ta sig i mål. Då får man sväva omkring och hoppas att en vänlig själ kommer förbi och bärgar ens trasiga skepp.
 
 
Mitt rymdskepp inför sista rundan.
Detta var kvar ...


Dagens citat:

"Förstör inte en bra dag genom att tänka på en dålig gårdag."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tystnad säger mer än tusen ord

Minns du att jag den 1 april i år välkomnade dina och övriga läsares synpunkter på mina blogginläggs innehåll? Jag vet inte riktigt om jag ska tolka den totala tystnaden som att du är nöjd med att läsa det jag erbjuder här på bloggen eller om det är möjligt att du trodde att inlägget var ett aprilskämt - med tanke på att jag, utan att tänka mig för, valde att inlägget skulle publiceras just den 1 april?
 
Jag har börjat gå igenom gamla inlägg här på bloggen och radera/redigera vissa inlägg som jag anser inte fyller någon särskild funktion. Och så passar jag på att omkategorisera en del inlägg nu när det är möjligt att ett inlägg tillhör flera kategorier istället för endast en. Under tiden som jag har gjort detta, har jag insett att jag på den tiden skrev bra mycket längre inlägg än vad jag gör nu. Ta det här inlägget som exempel.
 
Skånskt landskap som far förbi utanför ett tågfönster.
 
Å andra sidan hade jag mer ledig tid när jag startade bloggen, i och med att jag var arbetslös då. Dessutom publicerade jag inte ett inlägg om dagen regelbundet, vilket jag försöker göra nu. När man ser det så, är det ganska självklart att man har mer tid att skriva då. Fast jag saknar att kunna skriva längre och innehållsrika inlägg. Det är inte det att jag inte försöker, för det gör jag verkligen. Men orken och tiden finns inte alltid till hands. Precis som jag har förklarat vid tidigare tillfällen, ser jag bloggskrivandet som ett sätt för att få utlopp för min ständiga skrivklåda. Framför allt när inspirationen inte finns för att åstadkomma något skönlitterärt. Och på senare tid har jag insett att jag har ett litet intresse för att filma olika saker, vilket är förklaringen till att jag lägger upp filmklipp då och då.
 
Summa summarum: Jag vet att kvaliteten på bloggen har sjunkit det senaste året (eventuellt längre tillbaka än så) och det är därför som jag gärna vill ha dina synpunkter. Finns det något du saknar? Något som du irriterar dig över? Något du vill veta mer om? Givetvis är det inte säkert att jag kommer följa dina synpunkter till punkt och pricka, för det är trots allt min blogg och den slutliga makten ligger hos mig. Men jag kommer självklart försöka ta hänsyn till dina synpunkter. Vi kan se detta som ett experiment som vi utför tillsammans, du och jag. :-)


Dagens citat:

"Äkta kärlek vill inte ha någonting."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det ädla räknandets konst

Efter första terminen i sjätte klass, låg jag ett år före i matematiken jämfört med de andra i min klass och under mitt sista gymnasieår läste jag matte D. Ändå tycks jag inte kunna rabbla siffror i nummerordning. Eller så är det något mystifikiskt i görningen.
 
 
 
 
När jag ska kopiera över mina köpta ljudböcker till min mp3, numrerar jag ljudfilerna så att jag kan höra dem i korrekt ordning (nähä ..?). Fast det intressanta är att jag vid några tillfällen har fått kopiera om ljudböckerna och då är det inte alltid som antalet ljudfiler stämmer överens med det antal som jag fick fram vid första kopieringen.
 
Antingen är jag för dålig för att räkna rätt, eller så ... *funderar* Det skulle kunna vara hustomten som är i farten. Just det! Hustomten! Det är det mest logiska ...


Dagens citat:

"Rädsla föder rädsla. Styrka föder styrka."
(Cheryl Strayed)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Otryggare kan ingen vara (Bengt-Åke Cras och Agneta Cras)

Det här är en verklig berättelse om syskonen Helena, Thomas och Mattias och deras tragiska uppväxt och tillvaro. En tillvaro som består av droger, alkohol, misshandel och svek.
 
Med tanke på att (med)författarna till Otryggare kan ingen vara, även skrivit Bakom stängda dörrar, som berörde mig mycket på gymnasiet, hade jag relativt höga förväntningar på Otryggare kan ingen vara. Dock blev jag dessvärre besviken.
 
 
 
Jag tycker att det är svårt (och även en smula hemskt) att säga att en verklighetsredogörelse är tråkig och/eller inte spännande, för det är trots allt så som det står i boken som personen har upplevt verkligheten. Fast den här boken var tråkigt skriven och fylld med upprepningar i det oändliga, vilket emellanåt skapade förvirring. Givetvis är dessa tre barns tillvaro och öde en hemsk berättelse - inget barn ska behöva ha det så - men dessvärre lyckas inte Bengt-Åke och Agneta Cras beröra mig. Inte det minsta.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Du kan inte skapa det nya, genom att förbli försänkt i det gamla."
(Eileen Caddy)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bland det sorgligaste jag hört

Min mamma är förtjust i följande musikstilar och det var de som dominerade i CD-spelaren när jag växte upp: dansband, country och ABBA (ABBA är måhända ingen musikstil, men deras låtar spelades väldigt ofta). Jag har säkert hört Vikingarnas "Den stora dagen" femtioelva gånger (om jag minns rätt var/är Vikingarna en av min mammas favoriter), men inte förrän en torsdagskväll (skärtorsdagen närmare bestämt) reagerade jag för vad det egentligen är de sjunger. Klumpen i bröstet växte sig större och större och det var inte långt kvar till tårarna ... "Så hemskt" upprepade jag gång på gång. Just då ville jag bara krama om den stackars tanten i låten och trösta henne (och mig själv).
 
 
En gammal kvinna går omkring och pyntar i sitt hus
Idag är det hennes stora dag.
Hon har köpt kaffebröd och tårta som smyckats med små ljus
och en likör av bästa slag.
Och när hon lägger på en duk, den finaste hon har,
så ringer det på hennes telefon.
Hon blir glad och lyfter luren och hör rösten på en karl,
hennes allra yngsta son.

Jaså, säger Du det, Du kan inte komma från,
Du tog fel på vilken dag det var.
Nej, det gör ingenting, om det är något, bara ring,
för jag finns ju här var dag.

Hon tar fram finservisen, den med små violer på,
en kopp har visst en gång gått i kras.
Men hon tänker att det gör nog ingenting,
vi blir så få på mitt årliga kalas.
Och när kaffet kokar upp så ringer det på telefon,
och hon glömmer allt och springer därifrån,
och på ett ögonblick hon mister något av sin illusion
när hon hör sin äldste son.

Jaså, säger Du det, Du kan inte komma från,
Du tog fel på vilken dag det var.
Nej, det gör ingenting, om det är något, bara ring,
för jag finns ju här var dag.

Flera timmar drar förbi och dagen blir till kväll,
en trött gammal kvinna somnar in.
Hon har stått där hela dan och väntat sina barn
vid sin blommiga gardin.
Hennes kaffebröd finns kvar och tårtan där den står,
den visar hur barn kan överge.
Och när dottern ringer finns det inget mer att förstå,
då har ljusen brunnit ner.

Jaså, säger Du det, Du kan inte komma från,
Du tog fel på vilken dag det var.
Nej, det gör ingenting, om det är något, bara ring,
för jag finns ju här var dag.

 


Dagens citat:

"Se världen i ögonen."
(Helen Keller)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det är älsklingens fel!

Som jag har tjatat om tidigare, har älsklingen gett mig köpförbud vad gäller böcker. Vid några tillfällen har han dock sett mellan fingrarna och vår familj har utökats med fler böcker. Till slut har jag motvilligt insett att köpförbudet är nödvändigt (ett nödvändigt ont) och har därför försökt anpassa mig. Vi behöver inte fler olästa böcker i hyllorna.
 
Men vad ska man ta sig till - som den bokberoende boknörd man är - när man tillsammans med sin äkta och bättre hälft, besöker en av alla livsfarliga secondhandbutiker här i Falkenberg och den äkta hälften uppmuntrar och praktiskt taget beordrar en att köpa böcker som dessa sötnosar (böcker i riktigt fint skick för 15 - 20 kr!):
 
Uppifrån och ned: Åtrå (Hermann Sudermann), Tre män i en båt (Jerome K. Jerome), Skattkammarön (Robert Louis Stevenson), Tom Sawyer (Mark Twain) och Svindlande höjder (Emily Brontë).
 
Givetvis har man inget annat val än att göra som man blir tillsagd och köpa dem.
 


Dagens citat:

"Vi är inte våra tankar. Vi är fria, fria att se saker annorlunda."
(Helen Schucman)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 5

Det femte avsnittet är (precis som de andra avsnitten brukar vara) intressant. Tove, Mårten och advokaten Ludvig Holm diskuterar Lars Adaktussons politiska karriär och huruvida det är okej eller ej för honom att använda ordet "agenda". Det diskuteras även varumärket Juridikpodden, ord som dels har en "vanlig" betydelse, dels en juridisk betydelse som skiljer sig från den "vanliga" (exempelvis FB, muf och tradition), "rumpnypdomen" och "tårtdomen". Deras egen beskrivning av avsnittet är klockren:
 
"Vi har med oss varumärkeshjälten Ludde (till vardags advokaten Ludvig Holm) för att reda ut om SVT har rätt när de säger att det är tveksamt om Lars Adaktusson (f.d. programledare för teveprogrammet Agenda) får använda ordet "agenda" i sin politiska kampanj (spoiler alert men faktum är att Ludde tror att Tove ligger närmare till hands att bli stämd av SVT än Adaktusson. GULP.) Vi pratar också lite om varumärket Juridikpodden och Ludde rådger oss att inte stämma alla som har en podd som handlar om juridik.
 
Andra frågor som avhandlas: Hur klarar man egentligen av att avliva 6000 djur på en sommar? Finns det några delägare på Lindahl som kan tänka sig att gräva ner sig i pantburkar? Och efter Norrköpings tingsrätts dom om rumpnyp, är det verkligen FRITT FRAM FÖR ALLA MÄN ATT TAFSA? (Obs, svaret är nej)."
 
 


Dagens citat:

"Den som ser utåt, drömmer. Den som ser inåt, vaknar."
(Carl Jung)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Brädspel hela dagen lång

Den 5 april var det internationella brädspelsdagen (International Tabletop Day) och med anledning av att den Halmstadsbelägna brädspelsbutiken Mantikora fyller 10 år, bokade de denna dag ett konferensrum på Quality Hotel ute vid Eurostop och bjöd in de som ville komma för att mingla, äta tårta och annat onyttigt. Och för att spela brädspel. Förstås.
 
 
 
Men innan vi anlände till hotellet, behövde älsklingen fixa sin cykel som han har i Halmstad. I och med att det var lördag räknade vi med att högskolan - där älsklingens cykel står - skulle vara tom. Till vår förvåning kryllade det av folk. Vi förstod ingenting. Inte förrän jag skulle tvätta händerna inne på en av högskolans toaletter. Alla som var där skulle skriva högskoleprovet. Stackars människor ... Jag vet vad jag pratar om, för jag har själv utsatt mig för detta självplågeri vid tre tillfällen! Innan vi gick bort till bilen passade jag på att skaffa (och döpa) två nya vänner - Ugglan Leif och Albatrossen Göran.
 
Leif.
Göran.
 
I korthet kan jag säga att det blev en del brädspelsspelande och glassätande. På kvällen blev det quiz och jag och älsklingen lyckades med det fenomenala resultatet att kamma hem noll rätt (det är nu du ska applådera). Det pratades om att vi skulle få ett hederspris, men något sådant såg jag inte skymten av ...
 
Rakt fram ser du spelet Lewis & Clark som älsklingen och tre andra från älsklingens brädspelsförening spelade. På höger sida ser du älsklingens finger. ^^
 
Ett av spelen vi spelade var Dragon River och gick ut på att med hjälp av stenar och brädor, ta sig över sjön. Den som har kommit över först har vunnit.
 
 
 
Kvällen avslutades med ett spel som inte var ett brädspel, men ändå ganska roligt; Two rooms and a boom. Man delar upp sig i två lag: ett rött och ett blått (för att veta vilket lag man tillhör, får man ett kort med sin färg och eventuella roll). Målet för det blå laget är att hålla sin president vid liv, medan det röda lagets mål är att deras bombman och presidenten ska befinna sig i samma rum när spelet är slut.
 
Utan att veta vem som tillhör vilket lag, delar man upp spelarna i två olika rum. Under spelets gång ska varje rum vid x antal tillfällen skicka över ett visst antal deltagare till det andra rummet. Med andra ord gäller det att vara listig och snabbt ta reda på vem som tillhör ens eget lag, vilket inte är helt lätt eftersom man får ljuga så att tungan faller av. Det är ett rätt kul spel och ännu roligare blir det när olika roller - med olika egenskaper - blandas in; läkaren, förhandlaren, spionen, FBI-agenten, "shy guy" m.fl.


Dagens citat:

"Nästa budskap du behöver finns alltid där du är."
(Ram Dass)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Innnn-terrr-nett"

 
Jag log i slutet när man fick se Telias gamla logga. Minns den så väl från när min pappa jobbade där (fast då hette de kanske fortfarande Televerket? Jag minns inte om han jobbade kvar när de bytte namn till Telia) - jag och syrran fick olika saker att leka med som pryddes av denna logga. Kul reklam i övrigt!
 
GLAD PÅSK!
 


Dagens citat:

"Var vänlig när det är möjligt. Det är alltid möjligt."
(Dalai lama)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En fotnot, flera ... Ja, vad då?

När man skriver exempelvis akademiska texter, är det användbart med flera stycken av den behändiga fotnoten. Det intressanta är att det tycks råda oenighet rörande vad fotnoten heter i plural.
 
En not, flera noter. En nöt, flera nötter. Vid ett flertal gånger när jag har sagt fotnoter, har jag - en smula hånfullt - fått höra att det minsann heter fotnötter. För min del går det inte riktigt ihop rent grammatiskt. Därför har jag nu bestämt mig för att reda ut saken och min första åtgärd blev att vända mig till min vän SO:
 
 
 
Alltså. Det korrekta är fotnoter, men i skämtsamma sammanhang kan man säga fotnötter. Skönt att den saken nu är utredd.


Dagens citat:

"Efter stormen kommer lugnet."
(Matthew Henry)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Lakritsmuffins med gojibär

När vi gifte oss, fick vi en del téer av de som bjöds in till vårt bröllop. Exempelvis hade svägerskan komponerat egna tesmaker. I ett av téerna hade hon haft i gojibär. Jag uppskattade smaken och har efteråt köpt gojibär vid något enstaka tillfälle för att äta. Vid vårt besök på Gekås köpte vi en påse och sedan dess har jag funderat på vad jag skulle kunna hitta på med bären. Med tanke på att vi har lite lakritspulver som vi behöver göra något åt, tänkte jag att det kunde passa med muffins.
 
 
 
Dessvärre blev det inga bra lakritsmuffins. :-( Lite mer än 2 tsk lakritspulver är tydligen för liten mängd. Mina muffins var inte ens i närheten av att smaka lakrits - trots att smeten smakade ganska mycket. Att ha i gojibär var däremot helt okej, även om inte heller de gav ifrån sig särskilt mycket smak.


Dagens citat:

"Du fångar aldrig lycka genom att jaga ägodelar."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Kom och köp!"

I och med flytten till Falkenberg, har jag och älsklingen samlat ihop några saker som vi inte längre vill ha kvar. Till att börja med tänkte vi försöka sälja dem på Tradera. Om de inte blir sålda får vi helt enkelt hitta andra lösningar för att bli av med dem.
 
De tre sakerna som vi för närvarande säljer är:
 
 
Något som verkar intressant? Vi kommer snart att lägga upp fler annonser.

Hannibal - upptakten (Thomas Harris)

"I ett mardrömslikt Östeuropa hittas en pojke i snön, stum och med en kedja runt halsen. Han tycks vara fullständigt övergiven, men demonerna håller honom sällskap.

En tid senare finner pojkens farbror, som är en känd konstnär, honom på ett sovjetiskt barnhem. Farbrodern tar med den lille Hannibal hem till sin vackra fru i Frankrike. I lady Muraskis trygga famn utvecklas Hannibal till en mycket intelligent ung man som blir den yngste någonsin som antas till läkarutbildningen.

Men demonerna hemsöker honom, plågar honom. När han är tillräckligt gammal söker han själv upp dem. Hannibal Lecter upptäckter att han har gåvor långt utöver de akademiska."
 
 
 
Första gången jag såg När lammen tystnar, blev jag fascinerad av Hannibal Lecter och har sedan dess försökt se de filmer och serier där han finns med. När jag sedan hade chansen att få tag på en ljudbok som handlar om Hannibal Lecter innan När lammen tystnar, tog jag min chans.
 
Tyvärr var inte Hannibal - upptakten riktigt min typ av bok. Om det berodde på mig eller boken vet jag inte, men för det mesta kände jag mig mest förvirrad när jag lyssnade. Jag upplevde det som att Thomas Harris gjorde en aning för stora hopp mellan karaktärerna. Kanske hade den passat mig mer om jag läst den tryckta versionen.
 
Inte heller blev jag förtjust i alla blodiga och ingående detaljer, men jag antar att just det är något man bör förvänta sig när det gäller en bok om Hannibal Lecter.
 
Nej, tyvärr lyckades inte Thomas Harris att få mig på kroken. Men nu känns det i alla fall som att man vet en smula mer om Hannibal Lecter. Kanske tycker jag bättre om de andra böckerna om honom. Vi får se.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Jag har misslyckats om och om igen. Det är därför jag lyckas."
(Michael Jordan)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Promenad vid Ätran

Nu när det äntligen har blivit ljusare om kvällarna, passade jag och älsklingen på en kväll att ta en promenad vid Ätran här i Falkenberg. Vi mötte många som stod och fiskade, då fiskesäsongen i Ätran har börjat. Såg lite mysigt ut.
 
 
 
Antagligen är det för att jag är barnsligt förtjust i vatten, men jag tycker att det är mysigt nere vid Ätran - framför allt kvällstid. :-)
 
 
 
 
 
 
Under promenaden stötte vi på ett andpar. Andhonan envisades med att hela tiden sticka huvudet under vattenytan, men till slut lyckades jag trots allt få en bild även på henne. Och så upptäckte vi att det finns en otroligt liten sandstrand vid Ätran. :-P
 
 


Dagens citat:

"Din tid är begränsad, så slösa inte bort den på att leva någon annans liv."
(Steve Jobs)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mysteriet med det försvunna paketet

Minns du att jag i december berättade om ett paket som kommit på villovägar? Jag hade beställt en bok till älsklingen, men när paketet aldrig dök upp, fick säljaren skicka ett nytt exemplar. Det exemplaret dök däremot upp.
 
Tisdagen den 25 mars i år fick jag en avi från posten om att jag hade ett paket/stort brev att hämta ut. Jag förstod ingenting. Jag hade inte beställt något och när jag gör det, försöker jag i första hand välja att få sms-aviseringar om det är möjligt. Ovetandes tog jag mig bort till ICA Kvantum i Falkenberg när jag hade kommit hem från jobbet.
 
Tjejen vid postutlämningen var först en smula ovillig att lämna ut paketet (vilket jag i och för sig kunde förstå när man såg hur utsidan såg ut), men hon gjorde det ändå till sist. När jag väl fick paketet i min hand förstod jag vad det var. Och jag fylldes av stark irritation. Mitt försvunna paket från december ...
 
 
 
 
På paketet har de skrivit 26/11. Jag drar slutsatsen att det är då posten har levererat det till postutlämningsstället i Getinge. Dock fick jag aldrig någon avi från posten om att jag hade något brev/paket att hämta ut. Antagligen har postaren glömt detta och tydligen har postutlämningsstället i Getinge (Konsum) tröttnat på att ha mitt paket, för den 20 mars har de satt på en lapp med notering att paketet inte har efterfrågats. Fast jag får väl ändå säga att det är tur att vi beställt eftersändning (även om den har fungerat halvdåligt den här gången), för när Konsum i Getinge returnerade paketet, valde posten att skicka det till min nya adress.
 
 
 
Kort och gott kan man konstatera att det här är ett exempel på dålig hantering och en anledning till att jag mer och mer väljer att skicka saker och ting med någon annan än Posten. Tyvärr. Dock vet jag att de som arbetar på Posten också är människor och alla kan göra fel någon gång. Fast den erfarenheten som jag har med Posten, är att det inte bara är då och då det blir fel. Tyvärr.
 
Till förra inlägget om det försvunna paketet, fick jag en kommentar från Klas, Postens Kundtjänst. Tyvärr har jag inte haft tid att svara på den kommentaren, men han föreslog i alla fall att man skickar sina brev/paket rekommenderat om det är något värdefullt. Då är det dels försäkrat men även spårbart. Det kan jag hålla med om, fast det är inte alltid möjligt att göra det med tanke på att det kostar en aning mer än att skicka det "som vanligt". Allt beror på situation och vad man skickar.
 


Dagens citat:

"Det enda verkligt värdefulla är intuition."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Låt den rätte komma in - filmen

Nu har jag tagit mig tid att se den svenska filmversionen av boken Låt den rätte komma in. Dock var det ingen film som riktigt imponerade på mig, trots att jag får erkänna att de ändå hade lyckats ganska bra med att filmatisera boken.
 
Att se filmen nästan direkt efter att man läst boken är nästan aldrig bra. Att inte jämföra blir nästintill en omöjlighet, även om jag tappert försökte se filmen som den var.
 
 
Kanske är det för att jag ännu har boken i relativt färskt minne, men jag tyckte att filmen var ganska rumphuggen. Fast å andra sidan känns det många gånger som att flertalet svenska filmer är just det. Vad jag menar är att t.ex. skådespelarna många gånger slänger ur sig saker utan att man riktigt förstår hur de kommit fram till det, det ses som en självklarhet att de sade just det. Och så saknar jag känsla. Tyvärr tycks svenska filmer ha en tendens att kännas en smula torra. Men det finns undantag.
 
Låt den rätte komma in var bra för att vara en filmatisering av en bok, men lyckas ändå inte riktigt leva upp till förväntningarna. Den når inte hela vägen fram. Ska bli spännande att se om den amerikanska versionen lyckas.


Dagens citat:

"Där ingen nyckel passar, där öppnar tålamodet."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Digitaliserad domkyrka - ett riktigt skämt

Så var det åter dags för Sydsvenskans årliga aprilskämt. I år var det ett tämligen uppenbart skämt.
 
 
 
Kom igen. Mura in en digitalklocka i Lunds domkyrka? För att ungdomar har svårt att förstå "vanliga" klockor? Jag börjar bli mer och mer besviken på Sydsvenskan. Förr var det kluriga skämt. Sådana som verkligen gjorde en osäker på om de menade allvar eller inte. Under de senaste åren har det inte tagit någon längre stund att syna deras bluff. Sorgligt nog.
 
Nåväl, nu är det dags att börja se fram emot nästa års skämt.
 
Har du något eget aprilskämt som du vill dela med dig av?


Dagens citat:

"Den primära orsaken till lidande är aldrig situationen, utan dina tankar om den."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En liten bit av Lund

Under gymnasiet fick jag en prydnadstallrik av min mamma, föreställande Sandgatan i Lund på 1820-talet. Denna tallrik ingick i en serie med totalt tolv olika tallrikar - var och en med eget motiv från Lund. Innan vi flyttade från Åker hade älsklingen skaffat samtliga resterande tallrikar i serien. Dock blev det aldrig tillfälle att hänga upp dem i Köping, men nu har vi äntligen skaffat tallrikshängare till samtliga!
 
 
 
 
Jag tycker mycket om dessa tjusiga tallrikar och det är inte enbart för att jag är förtjust i Lund. Fast liten betydelse har det ändå. Det kan jag inte förneka. ;-)


Dagens citat:

"Livet är inte så allvarligt som sinnet vill få oss att tro."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Juridikpodden - säsong 3, avsnitt 4
Den här gången sitter Tove och Mårten och spelar in i Högsta domstolen. De såg på den första delen av förhandlingen Blake Pettersson mot staten. Kort handlar det om att Blake Pettersson blev avregistrerad som svensk medborgare och vill nu ha skadestånd. Tove och Mårten diskuterar även feminism, vad man säger till kvinnor på internationella kvinnodagen, om förbudet mot barnaga är ett exempel på lagstiftning som förändrar attityder i samhället (där tycks de vara oense) samt om det ska införas obligatoriska domarutbildningar. Till det är Mårten skeptisk och menar att det är domarens eget ansvar att hålla sig uppdaterad.


Dagens citat:

"När du faller, plocka upp något."
(Oswald Avery)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Självisk osjälviskhet

Jag minns inte om jag har tagit upp det här tidigare i bloggen, men om jag har gjort det var det säkert länge sedan och därför gör det inget om jag tar upp det på nytt. :-)
 
Vid något tillfälle sade älsklingen att vi människor aldrig gör något utan en självisk baktanke. Jag minns inte om han hade läst det någonstans, men oavsett vilket började jag protestera. Det är väl klart att man kan vara osjälvisk utan att ha en självisk baktanke? För mig är blodgivning eller att hjälpa någon annan exempel på sådant. Då kontrade älsklingen med att fråga om de handlingarna inte får mig att må bra? Då utför jag ju de handlingarna för att må bra själv. Är inte det att vara lite självisk?
 
 
 
Han har en poäng. Å andra sidan finns det säkert tillfällen då man gör något för att hjälpa någon annan, trots att man inte vill och inte kommer må bra av det. Dock kan jag inte komma på ett sådant tillfälle just nu, men om du har exempel på det, är det bara att hojta till.
 
Men oftast mår man bra av att hjälpa andra. Är det drivkraften bakom att man vill hjälpa andra - för att själv må bra? Och om man inte hade mått bra, hade man fortfarande velat utföra den goda gärningen? Kanske, men det beror säkert på vilken situation det handlar om. Jag ger blod därför att jag vet att det behövs och i gengäld mår jag bra av vetskapen att jag gör något bra. Om jag inte hade fått den där "kicken" (eller vad man nu ska kalla det) - skulle jag ändå ge blod? Eller, om vi vänder på steken: mår jag bra därför att jag vet att jag utför en god gärning? Om det är så, då är inte mitt mående drivkraften. Det är snarare en effekt av det jag gör. Fast i längden kan effekten bli drivkraften.
 
Hänger du med i vad jag menar? Jag vet. Jag tänker för mycket. :-P
 
 


Dagens citat:

"Frukta inte misstag. Det finns inga."
(Miles Davis)


Ha det så bra!
Själviska kramar
Jessie

Minnet av en smutsig ängel (Henning Mankell)

Det här är berättelsen om en ung svensk kvinna som blev ägare till den största bordellen i Portugisiska Östafrikas huvudstad. En våldsam och brutal tragedi tvingade henne att bestämma sig för vem hon var och vilket liv hon egentligen skulle leva.
 
När Minnet av en smutsig ängel väl var färdiglyssnad, visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka om den. Jag kunde inte uppfatta att det fanns en enda smula spänning, fast å andra sidan - måste det alltid finnas det? Det viktigaste är väl att det finns ett driv som gör att läsaren vill fortsätta läsa? Dock är jag inte helt säker på att detta driv fanns i denna samhälls- och historieskildring, eftersom jag vid flera tillfällen såg fram emot när berättelsen skulle ta slut.
 
 
Emellanåt tyckte jag också att trovärdigheten fallerade. Jag har svårt att tro att Hanna i verkligheten hade uppträtt så kallt som hon i vissa situationer gör.
 
Henning Mankell lyckas i alla fall väcka känslor med berättelsen. När jag lyssnade på hur de svarta behandlades (vilket jag i och för sig har fått höra flera gånger tidigare i skolan), fylldes jag av både avsky och vrede. Det sorgliga är att det till viss del pågår än idag. Hur kan man ens få för sig att det är okej att sätta sig över någon annan, baserat på vilken hudfärg man har? Tanken får mig att må illa. Vi är för tusan människor allihop och ska därför behandlas lika.
 
Något som jag tyckte var extra intressant var Mankells efterord. Enligt honom har denna mystiska svenska kvinna funnits och drivit just en bordell i Afrika. Utifrån den lilla fakta som finns om henne, har han sedan skrivit den här berättelsen.
 
Minnet av en smutsig ängel var okej att lyssna på, men det är ingen berättelse som kommer stanna kvar länge hos mig.
 
Det här ljudboksexemplaret lånade jag på biblioteket i Varberg.


Dagens citat:

"Ytterst lite behövs för ett lyckligt liv; allt finns inom dig, i ditt sätt att tänka."
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Den stygga ekorren

Sista helgen i mars var så varm att man nästan kunde tro att sommaren hade kommit till stan. Jag och älsklingen passade på att vara ute så mycket vi kunde den helgen och under tiden han tog en löprunda på Vallarna, passade jag på att promenera. Jag började vid grisinhägnaderna och mötte en ganska stor gris. Den tittade lite slött på mig under tiden som jag talade till den, men ägnade inte mig särskilt stor uppmärksamhet utan fortsatte att sola.
 
 
Rätt som det var fick jag syn på en vackert rödbrun ekorre. Jag försökte få en bra bild på den, men snabb som blixten rusade den bort från mig och upp i ett träd. Jag insåg ganska snart att jag hade fel objektiv på kameran och bytte så snabbt och försiktigt jag kunde till vårt objektiv som kan zooma. Fast när jag var klar med bytet, hade den lilla elaka ekorren försvunnit och inte hade den vänligheten att kika fram trots att jag bad den så snällt. Dock lyckades jag få en ganska otydlig filmsnutt med den stygga ekorren innan den gick upp i rök:
 
 


Dagens citat:

"Du kan få sanningen, men du måste välja den."
(Bob Dylan)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ibland finns det anledning att le på jobbet

Det har varit en tung och stressig höst och vinter, vilket har påverkat mitt humör. Men då och då har det funnits en och annan ljusglimt på jobbet. Ett exempel är den vårdnadstvist där min chef varit ombud för pappan. Det är en mycket (med stark betoning på mycket) infekterad tvist och bland annat har pappan inte fått träffa sin dotter på flera år (av olika omständigheter). Tvisten har pågått under flera år vid tingsrätten.
 
Tingsrätten beslutade i alla fall i sin dom att pappan skulle få ensam vårdnad om dottern. Mamman överklagade domen till hovrätten och nyligen meddelade hovrätten sitt beslut - de meddelar inte prövningstillstånd. Det innebär att de inte handlägger målet och att tingsrättens dom står fast. Mamman kan givetvis överklaga det beslutet till Högsta domstolen och begära att HD beslutar att hovrätten ska handlägga ärendet.
 
 
 
När jag ringde vår klient och meddelade tingsrättens dom, skrek och grät han av lycka. När jag mailade hovrättens beslut till honom, fick jag följande svar:
 
"TACK, TACK, TACK, TACK! med världens vänligaste hälsningar [klientens namn]"
 
Ibland finns det anledning att le på jobbet. :-)


Dagens citat:

"Alla är genier. Men om du bedömer en fisk utifrån dennes förmåga att klättra i träd, så kommer den att leva hela sitt liv i tron om att den är dum."
(Albert Einstein)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

"Mitt namn är Frunk"

När man inte har något annat att göra eller se på under måndagskvällarna, kan "Hasselhoff - en svensk talkshow" vara underhållande att se på ibland. Inte för att jag egentligen någonsin har varit särskilt förtjust i Herr Hasselhoff, utan snarare för vissa av de gäster han bjudit in. Eller när de ska försöka sig på den ädla fonetiska konsten när det gäller gästernas namn:
 
 
Där vek jag mig nästan dubbel av skratt. Ja, jag är lättroad.
 


Dagens citat:

"Alla tänker på att förändra världen, men ingen tänker på att förändra sig själv."
(Leo Tolstoj)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mjau - en skräckis

Du är på väg hem från en stressig och mentalt ansträngande arbetsdag. För att komma i tid till jobbet tvingades du stiga upp - enligt dig själv - okristligt tidigt. Därför ser du fram emot att få komma hem till hemmets lugn.
 
Det är kolsvart och knäpptyst i lägenheten när du stiger in, vilket du inte tar någon större notis om. Seg i kroppen och i huvudet fortsätter du in i badrummet och trycker på knappen för att tända lampan. I samma stund som ljuset tänds, sticker din katts huvud fram från badkaret på din vänstra sida och ger ifrån sig ett högt och till synes irriterat "mjau".
 
 Dimma över Visnaren.

 
Eller den här gamla godingen:
 
Du befinner dig fortfarande i drömmarnas land när klockan plötsligt ger ifrån sig sin gälla signal. I samma stund som du öppnar dina ögon, befinner du dig ansikte mot ansikte med ett par gigantiska kattögon samtidigt som du hör ett energiskt och högt "mjau".
 
Ja, nu är det bevisat. Jag skulle definitivt kunna bli en ny Stephen King. Eller, blir det kanske Stephen Queen för min del?


Dagens citat:

"Det jag inte kan förändra, det kan jag acceptera, och det jag kan acceptera, det är redan förändrat."
(Tomas Andersson Wij)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sanningen om våren (förra året)

Dagens höjdpunkt på jobbet är att få läsa Hallands Nyheters väderredaktörs notis på förstasidan. Om man vill börja dagen med ett gott skratt, ska man definitivt börja med att kika på den. Så här stod det den 19 mars i år:
 
 
 
I. Rest. My. Case.


Dagens citat:

"Äkta förlåtelse är att inse att det inte finns något att förlåta."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Har du sovit gott? (Ea Suzanne Akasha och Anne-Marie Olsen)

"En ofta bakomliggande orsak till sömnproblemen är stress. En hjärna som går på högvarv gör att sömnen blir ytlig på grund av att man vaknar upprepade gånger under natten. Trötthet är på väg att bli en folksjukdom, och det verkar också finnas ett samband mellan sömnsvårigheter och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och depressioner.

Har du sovit gott? innehåller uppdaterad fakta om sömnens funktion och tips på hur man ska bryta sömnlösheten."
 
Sedan högstadiet har jag haft sömnproblem, innebärande att jag ofta har svårt för att somna och jag vaknar flera gånger per natt. När jag såg Har du sovit gott? i bokaffären, var det en självklarhet att köpa den.
 
 
 
Att läsa den här boken har lärt mig en del om sömn och att vissa saker som jag tidigare har sett som problem inte är några problem egentligen. Jag har även fått en del tips som kan förbättra min sömn. Exempelvis ska man inte stressa upp sig över att man inte kan somna. Istället ska man tänka att man får en skön vila innan man somnar. Jag har testat det - det fungerade! Jag lyckades somna en liten stund efter att jag bytt inställning.
 
Jag rekommenderar alla att läsa Har du sovit gott?. Även om man inte har sömnproblem, lär man sig nyttig fakta om hur kroppen fungerar.
 
Det här exemplaret har jag köpt.


Dagens citat:

"Jag är. Två kraftfulla ord, eftersom det du sedan lägger till formar din verklighet."
(Okänd)


Ha det så bra!
Sömniga kramar
Jessie

Det här är din chans

Jag är av uppfattningen att blogginnehavaren är den som bestämmer vad som ska skrivas eller inte skrivas på bloggen. Som läsare har man valmöjligheten att hoppa över ett visst inlägg eller till och med sluta följa bloggen, om man nu känner för det. Bara för att man följer en blogg, betyder det inte att man måste läsa precis allt som skrivs på den. Det gör inte jag. Ibland händer det att jag hoppar över vissa inlägg på vissa bloggar som inte intresserar mig just då.
 
Hur som helst, tidigare har jag diktatoriskt och enväldigt (med få undantag då jag böjt mig för något enstaka önskemål) bestämt - på gott och ont - vad jag ska skriva om här på bloggen. Denna diktatur har varat i snart fyra år (den 17 maj 2010 publicerade jag det allra första inlägget). Fast nu tänkte jag utföra ett litet experiment och låta dig få komma med synpunkter. Vad skulle du vilja läsa om här på bloggen? Finns det något du saknar? Något som du skulle vilja veta mer om? Något som du har funderingar och tankar kring?
 
 
Någon tidsgräns för när ens synpunkter senast måste ha kommit in, tänker jag inte sätta. Nu har jag själv hunnit ikapp olästa inlägg på bloggar som jag följer, men jag vet att det är lätt hänt att man snabbt kan komma upp i sisådär hundra olästa inlägg om man har fullt upp med annat i livet än att sitta framför burken/paddan och läsa blogginlägg. Då missar man lätt deadlines. Det har jag själv gjort. Därför sätts ingen tidsgräns.
 
Dina synpunkter skriver du i en kommentar till det här inlägget. Då kan jag lättare hålla ordning här på bloggen. Sedan får vi se om jag har möjlighet att uppfylla dina önskemål. :-) *gnuggar händerna av förtjusning* Ska bli spännande och se vad du har på hjärtat.


Dagens citat:

"Gör något beundransvärt, andra kanske tar efter."
(Albert Schweitzer)


Ha det så bra!
Diktatoriska kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!